28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas eksportu veicina pārtika
Latvijas eksportu veicina pārtika
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 13. augusts 2012, 12:03
Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati liecina, ka jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada tādu pašu laika periodu eksporta vērtība pieaugusi par 9,6%, tajā skaitā lauksaimniecības un pārtikas preču eksports gada laikā palielinājies par 30 procentiem.


Visvairāk Latvija jūnijā eksportējusi uz Eiropas Savienības valstīm – 69,7% no visas ārpus Latvijas pārdotās produkcijas. Uz NVS valstīm eksportēti aptuveni 15,6%. Svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva (16,8% no eksporta kopapjoma), Igaunija (12,6%), Krievija (11,4%), Vācija (7,2%).

Arī Trikātas siera nozīmīgākie eksporta partneri ir Vācija un Krievija, Neatkarīgajai stāstīja Trikātas siera preses sekretāre Iveta Tomsone. Vācijā nonāk Trikātas siera ražotās Sniega bumbas un nogatavināts puscietais siers Trikantālers, kuru Vācijā pārdod ar nosaukumu Lettlander. «Lai gan vienkāršāk būtu ražot produkciju pasūtījumam un pārdot zem sveša zīmola, Trikātas siers ir izvēlējies sarežģītāko, taču Latvijas prestižam nozīmīgāko ceļu – Vācijā mūsu produkcija tiek pārdota ar Trikātas siera zīmolu un kā Latvijas zemnieku produkts. Šādi tas tiek prezentēts arī lielveikalu avīzēs un citos reklāmas materiālos,» stāstīja I. Tomsone. Pēc viņas teiktā, eksporta apjomi sieram pagaidām nav pārāk lieli, lai gan pieprasījums pēc Trikātas siera produkcijas pārsniedz uzņēmuma ražošanas iespējas. Siera eksporta apjomi varētu augt līdz ar brīdi, kad jaunajā zemniekiem piederošajā Latvijas piena rūpnīcā sāks strādāt siera ražošanas iekārtas. Taču arī jau šobrīd Latvijas piens eksportē saražoto – vājpiena koncentrātu un saldo krējumu. Pirms eksporta uzsākšanas ārvalstu sadarbības partneri veica Latvijas piena saražotās produkcijas kvalitātes testus un atzinuši tos par atbilstošiem. n

***

Lauksaimniecības un pārtikas eksports % pret 2011. gada jūniju

Gaļa un tās subprodukti 19,9

Zivis 48,2

Piena pārstrādes produkti, olas 7

Augļi, rieksti 63,4

Graudaugu kultūras 15,5

Augu eļļas +4,4 reizes

Gaļas un zivju izstrādājumi 9,3

Alkoholiskie un bezakoholiskie dzērieni 58,1

Avots: CSP


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CSP, eksports, Iveta Tomsone, NVS, pārtika, Trikātas siers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats