19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Citadele pārskaita valstij 3,5 miljonus latu kā kompensāciju par saņemto valsts atbalstu
Citadele pārskaita valstij 3,5 miljonus latu kā kompensāciju par saņemto valsts atbalstu
Autors: NRA.lv / 19. jūlijs 2012, 16:41
Banka "Citadele" 18.jūlijā Latvijas Valsts kasei pārskaitījusi 3,5 miljonus latu kā papildu kompensāciju par savulaik saņemto valsts atbalstu.


"Tas, ka savulaik banka saņēma valsts atbalstu, paredz tai arī virkni morālu un juridisku pienākumu gan pret valsti, gan valsts budžetu un visiem Latvijas nodokļu maksātājiem. 2011. gadu Citadele noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu, un šobrīd varu paziņot, ka šādu summu mēs esam ieskaitījuši Latvijas valsts budžetā kā papildus kompensāciju par savulaik saņemto valsts atbalstu," saka bankas Citadele valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

"Pateicoties Citadeles sekmīgai attīstībai un tam, ka banka strādā ar peļņu, valstij ir iespēja saņemt papildus kompensāciju un budžeta ieņēmumus," saka Finanšu ministrs Andris Vilks.

Eiropas Komisijas noteiktās saistības paredz, ka, ja bankai kapitāla pieteikamības rādītājs pārsniedz 12% un bankas grupas kapitāla pietiekamības rādītājs pārsniedz 8%, bankai ir jāmaksā Latvijas valstij papildus atlīdzība par valsts atbalsta saņemšanu. Pēc 2011. gada 31.decembra datiem bankas Citadele kapitāla pietiekamības rādītājs bija 13,3%, bet Citadeles grupas - 11%, pārsniedzot Eiropas Komisijas noteikto kapitāla pietiekamības līmeni.

Kā ziņots, 2011. gadu banka Citadele noslēdza ar 3,5 miljonu latu peļņu. Citadele līdz šā gada februārim pirms termiņa Lavijas valstij atmaksāja arī visus valsts termiņnoguldījumus par kopējo summu 203,7 miljonu eiro jeb 143,1 miljonu latu apmērā. Procentmaksājumos par valsts termiņnoguldījumiem Citadele valstij samaksājusi vēl 14,7 miljonus eiro jeb 10,2 miljonus latus. Citadele turpina maksāt procentmaksājumus arī par bankas akcionāru VAS "Privatizācijas aģentūra" un Eiropas Rekonstrukcijas un Attīstības Bankas subordinēto aizdevumu. No 2010. gada augusta līdz 2012. gada jūlijam VAS "Privatizācijas aģentūra" samaksāti 12,4 miljoni eiro jeb 8,7 miljoni latu.

No kopējā savulaik Latvijas valsts sniegtā atbalsta bankā Citadele (neskaitot valsts atbalsta daļu uzņēmumā "Reverta") ir VAS "Privatizācijas aģentūras" subordinētais aizdevums 64,3 miljonu eiro jeb 44,7 miljonu latu apmērā un Latvijas valsts daļa bankas Citadele kapitālā ir 77,2 miljonu latu jeb 109,8 miljonu eiro apmērā. Šos abus ieguldījumus valsts var atgūt, pārdodot Citadeles akcijas.

Šā gada 1. ceturksnī banka Citadele uzrādīja ievērojami labākus bankas finanšu rādītājus nekā iepriekšējā gada 1. ceturksnī, sasniedzot 1,02 miljonu latu peļņu, bet bankas grupa - 2,28 miljonus latu peļņu. Bankas klientu noguldījumu portfelis 2012. gada 1. ceturksnī pieaudzis par 3% jeb 31,4 miljoniem latu.

2012. gada sākumā Citadele arī dzēsa emitētos vērtspapīrus ar nominālvērtību 20,6 miljoni latu. Pēc vērtspapīru dzēšanas un Latvijas valsts noguldījumu atmaksas Citadele kļuvusi par klasisku, noguldījumu finansētu banku, ievērojami samazinot atkarību no valsts atbalsta un starptautiskiem finanšu tirgiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, Citadele, Guntis Beļavskis, Reverta

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats