17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Man-tess sācis ost pa jaunam
Man-tess sācis ost pa jaunam
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 19. jūlijs 2012, 15:44
Rīgā pēc lielā Sarkandaugavas smaku skandāla plīšanas uzņēmums Man-Tess veicis vairākus pārkārtojumus savā darbībā un sola ieguldīt arī lielāku naudu tvaiku izmešu savākšanas iekārtās ar nosacījumu, ja tā rīkosies arī pārējie termināļi. Šodien tas tiek izklāstīts, tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem. Tikmēr pārējie ostas uzņēmumi nekādu entuziasmu šajā jautājumā neizrāda, un vienīgā iespēja izspiest no viņiem lielāku artavu vides aizsardzībā ir uzlikt to par obligātu pienākumu normatīvajos aktos.


Gaisa programma – haltūra

Šobrīd tiek sacerēti grozījumi Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā 2011.–2015. Šis dokuments pieņemts tikai pagājušajā gadā, un autors ir biedrība Baltijas vides forums. Pārsteidzošā kārtā programmā par vieglo naftas produktu izmešiem un nepieciešamību tos apkarot nav minēts pilnīgi nekas. Vien konstatēts, ka Valdemāra ielā veiktie mērījumi liecina par zemu benzola, toluola un ksilola koncentrāciju Rīgas centrā, kam ar brīvostas termināļiem nav nekāda sakara. Pētnieki fokusējušies galvenokārt uz putekļiem, apkuri, elektromobiļu ieviešanu, savukārt Sarkandaugavas hroniskās problēmas ignorētas. Šobrīd arī pašvaldība uztur viedokli, ka termināļu smaku problēma ir jauna. Parādījusies pie apvāršņa pēc tam, kad Tvaika ielā novietotā monitoringa iekārta OPSIS pavasarī uzrādīja dramatisku benzola līmeņa lēcienu. Taču patiesībā OPSIS šādi lēkā jau gadiem. Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis apstiprina, ka problēma ir hroniska: «Tikpat sena kā paši termināļi. Jājautā, kādēļ tā netika ņemta vērā.» Atbilde uz šo jautājumu diezin vai vairs tiks meklēta. Bet pozitīvi, ka atbildīgās amatpersonas Rīgas domē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, brīvostā un pašos termināļos ķērušās pie problēmas risināšanas – neatkarīgi no slēptajiem iemesliem, kas sekmējuši šo rīcību: vai tās būtu gaidāmās pašvaldību vēlēšanas vai konkurences cīņa. Ja iedzīvotāji jutīsies labāk, tas būs ieguvums.

Jauns smakošanas grafiks

Uzņēmuma Man-Tess vadītājam Kārlim Andersonam subjektīvi šķiet, ka jau šobrīd terminālis smird mazāk. Savukārt vides kontrolierim Elmāram Jasinskim šķiet, ka smird retāk. Arī Neatkarīgās aptaujātie iedzīvotāju pārstāvji novērojuši izmaiņas smakošanas grafikā. Inese Sileniece konstatē, ka agrāk smakojis nepārtraukti, tagad smaka tiekot laista periodiski. Taču par uzlabojumu to dēvēt vietējie atsakās. Sarkandaugavas attīstības biedrības pārstāve Alija Turlaja pieprasa radikālākus uzlabojumus: «Un mūs neinteresē, ar kādiem līdzekļiem tas tiek panākts – ar kādām tvaika nosūkšanas vai nenosūkšanas iekārtām. Mums galvenais ir rezultāts!» Tikmēr Māris Jansons no biedrības Kundziņsala spriež, ka cīņas un emociju karstumā nevajadzētu aizmirst, ka uzņēmums maksā nodokļus un dod darbavietas: «Nebūtu pareizi to uzņēmumu iznīcināt, kā grib visādi karojošie zaļie aktīvisti.» Jāfokusējas uz reāli izdarāmu lietu, proti, jāpanāk tvaiku nosūkšanas iekārtu uzstādīšana, kas izmešu daudzumu mazinātu reizes desmit, spriež M. Jansons.

Man-Tess par šādām iekārtām jau domā un augustā plāno braukt uz Klaipēdu skatīties, kā tās darbojas praksē. K. Andersons skaidro, ka pastāv trīs tehnoloģiski veidi, kā neitralizēt izmešus: filtrēšana, saldēšana un sadedzināšana. Pagaidām priekšroka tiek dota pēdējam risinājumam. Taču par konkrētiem termiņiem runāt esot pāragri: «Mēs to darīsim, ja visi termināļi guldīs iekšā un investīcijas būs aizsargātas – nebūs tā, ka katru otro dienu tiek draudēts ar slēgšanu.»

Tvaika iekārtas būs obligātas

Tvaika pārstrāde iekārtas izmaksā ap 700 000 latu, tāpēc nav brīnums, ka sarunas par kopīgu rīcību ar četriem uzņēmumiem turpat kaimiņos nav vainagojušās panākumiem. Kamēr Man-Tess ir galvenais grēkāzis, pārējiem ir vienkāršāk nelikties traucēties.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks sola, ka konkrēts mehānisms termināļu motivēšanai pievērsties šim jautājumam tiks iestrādāts Rīgas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programmā. Uzņēmumiem tiks prasīts izmantot modernākās pieejamās iekārtas izmešu samazināšanai. Kā vēsta padomniece Liene Pētersone, pie konkrētiem formulējumiem sadarbībā ar vides institūcijām pašlaik jau strādājot Pilsētas attīstības departaments, un iepriekš izskanējis, ka dokumentu plānots apstiprināt septembra beigās.

Tikmēr Man-Tess turpina darbu pie vides uzraugu jau saskaņotā plāna gaisa kvalitātes uzlabošanai. Dzelzceļu cisternu vāki kvalitātes paraugu ņemšanas un degvielas noliešanas laikā tiek virināti biežāk, tādējādi kopumā ir vaļā īsāku laika posmu. Uz estakādes vienlaikus stāv mazāk vagonu. Plānojot kraušanas operācijas, pēc iespējas tiekot ņemti vērā laika apstākļi. Lai tam būtu arī pierādījumi, gaisa monitoringa iekārta tiks savienota ar meteoroloģisko iekārtu. Ietilpīgāks pasākums ar lielāku efektu būs cauruļvada rekonstrukcija uz Kundziņsalu. Kopā ar projekta saskaņošanu tas aizņems aptuveni astoņus mēnešus, bet pēc tam lielākā daļa kuģu kraušanas operāciju no Sarkandaugavas tiks pārceltas uz turieni. Daļēji tas jau izdarīts pašlaik, taču cauruļvadi ir veci, un, mainot sūknējamo produktu, tie divas dienas jātīra. Pēc rekonstrukcijas tas prasīšot vien trīs četras stundas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Elmārs Jasinskis, Man-Tess, OPSIS, Sarkandaugava

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats