16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Draud izgāzties prasība pret Lembergu Londonas tiesā
Draud izgāzties prasība pret Lembergu Londonas tiesā
Autors: Uldis Dreiblats / NRA.LV / 11. jūlijs 2012, 14:51
Anglijas Apelācijas tiesa īsi pirms Jāņiem radījusi precedentu, kas varētu būt labvēlīgs Ventspils mēram Aivaram Lembergam tiesvedībā pret vairākām Latvijas kuģniecības (LK) meitaskompānijām jeb faktiski – pret starptautisko koncernu Vitol.


Atbilstīgi Anglijas Apelācijas tiesas radītajam precedentam lietā «VTB Capital PLC pret Nutrike International Corp u.c.» Anglijas tiesai būtu jāizbeidz tiesvedība pret A. Lembergu. Tas nozīmētu arī mantas iesaldēšanas rīkojuma atcelšanu un tiesvedības izdevumu atmaksāšanu. Publiska informācija liecina, ka tiesvedības izdevumi šajā lietā ir milzīgi. Piemēram, no A. Lemberga pagājušā gada amatpersonas deklarācijas redzams, ka viņš juridiskajiem pakalpojumiem ir tērējis vairākus simtus tūkstošu angļu mārciņu, kas, visticamāk, ir tiesvedības izdevumi tieši šajā lietā, raksta NRA.lv.

Anglijas Apelācijas tiesas 20. jūnijā radītais precedents nozīmē, ka Anglijas tiesai varētu nebūt jurisdikcijas pār A. Lembergu kā Latvijas Republikas pilsoni.

Atbilstīgi Latvijas tiesās lemtajam attiecībā uz mantas iesaldēšanas rīkojumu arī Latvijas teritorijā šim rīkojumam vairs nebūs spēka, un tas nozīmē, ka tiks atcelts arests akcijām un kapitāla daļām vairākos desmitos uzņēmumu.

Jāatgādina, ka vairākas LK meitaskompānijas 2007. gadā Anglijas tiesā ierosināja tiesvedību pret bijušajiem LK vadītājiem – Oļegu Stepanovu, Valēriju Godunovu u. c. par 135 miljonu dolāru izkrāpšanu no uzņēmuma, izmantojot tirgus konjunktūrai neatbilstošas kuģu frakts likmes un remonta izmaksas. Pēc LK valdes maiņas, kad kompānijas vadību pārņēma starptautiskā koncerna Vitol menedžeri, tie šo pašu prasību vērsa arī pret A. Lembergu, jo viņš it kā esot zinājis par frakts likmju shēmām, ko izmantojuši O. Stepanovs un pārējie LK vadītāji. Sāktā tiesvedība aktīvi pret A. Lembergu tika izmantota vairākos masu medijos, kuri vairāku gadu garumā rakstīja, ka «Londonas tiesā cilpa ap Lembergu savelkas» u. tml.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Anglijas Apelācijas tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats