20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Turpinās ceļš uz maksas televīziju
Turpinās ceļš uz maksas televīziju
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 5. jūlijs 2012, 9:37
Šodien Saeimā otrajā lasījumā tiek skatīti Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumi, kas paredz būtiskas izmaiņas tā saucamajā must carry principā. Tas ļaus no 2013. gada 1. janvāra no skatītājiem prasīt samaksu par LNT un TV3 skatīšanos.


Kabeļoperatori Lattelecom, Baltcom un IZZI uzskata, ka, apstiprinot šos grozījumus, ne vien tiks radīti nevienlīdzīgi un diskriminējoši nosacījumi dažādās televīzijas izplatīšanas platformās, bet Saeima arī riskē izslēgt Latgali no vienotas nacionālas informatīvās telpas, jo zemās maksātspējas dēļ skatītāji turpmāk var izvēlēties skatīties Krievijas bezmaksas kanālus. Situācija būšot tāda, ka viens skatītājs nacionālos komerckanālus varēs skatīties bez maksas virszemes apraidē, bet citam par šo pakalpojumu būs jāmaksā, un vēl citam finansiālu iemeslu dēļ tie vispār nebūs pieejami. Kabeļoperatori ir pārliecināti, ka vienīgais ieguvējs no šiem likuma grozījumiem būs TV3 un LNT īpašnieks, telekoncerns MTG, kas tādējādi «centīsies dzēst zaudējumus, kas koncernam radušies neprofesionāla menedžmenta darbības dēļ». Bet kabeļoperatoriem nekas cits neatliks, kā paaugstināt abonēšanas maksas, ja tie vēlēsies iekļaut programmu sarakstā nacionālos komerckanālus LNT un TV3, un tas galu galā atsauksies uz skatītāju maciņiem. Lattelecom, Baltcom un IZZI uzsver, ka pietiek maldināt sabiedrību un skatītājus un jāpasaka skaidri: pieņemot šos grozījumus, turpmāk Latvijā būs maksas televīzija, raksta NRA.LV.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kas izstrādāja šos likuma grozījumus, kopumā pauž viedokli, ka tie atbilst likumdošanas un tirgus prasībām, tāpēc neredzot iemeslus, kāpēc lai otrais lasījums netiktu pieņemts. Dzintars Ābiķis (Vienotība) noraida jebkādus kabeļoperatoru pārmetumus – tie neesot pamatoti. Turklāt viņš uzticoties Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes speciālistiem un viņu profesionālajam vērtējumam: ja jau viņi sakot, ka tā ir pareizi, tad tā arī esot.

Augusts Brigmanis (ZZS) atzīst, ka šajā lietā neviena no pusēm nav bez savām interesēm, tāpēc viņš uz to skatoties neitrāli. «Mediju tirgus ir nežēlīgs, un izstrādāt tādu likumu, kas derētu visām pusēm vienlīdz labi, diez vai ir iespējams,» teic A. Brigmanis.

Boriss Cilēvičs (Saskaņas centrs) norāda, ka šis jau esot trešais grozījumu variants. Pirmie divi bijuši «galīgi garām», bet šis esot pieņemams. Viņš atzīst, ka kabeļoperatoriem ir sava daļa taisnības. Šai lietai gan esot divas puses. No vienas puses – tas ir normāli, ka tiek atcelts must carry princips. «Līdz šim LNT un TV3 maksāja lielu naudu komersantiem, kam ir tiesības uz apraidi. Kamēr bija biezie gadi un komerctelevīzijas guva labus ienākumus no reklāmām, neviena no tām īpaši neiebilda pret šo kārtību. Kad reklāmas tirgus saruka un iepriekšējais modelis vairs nederēja, tās sāka meklēt iespēju iekļūt maksas apraidē. Skaidrs, ka ieguvējs no grozījumiem būs LNT un TV3 īpašnieks MTG, kura rokās tagad ir koncentrēta lielākā daļa elektronisko mediju. No otras puses, nav citas alternatīvas, lai nodrošinātu tālāku nacionālo TV darbību, kā pāriet uz maksas apraidi,» teic B. Cilēvičs. Viņš gan uzskata, ka ačgārni ir runāt par to, ka tādējādi tiks paplašināts nacionālā satura apjoms. Tā noteikti nebūšot. Turklāt nav arī šaubu, ka skatītāju loks sašaurināsies.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bezmaksas televīzija, IZZI, LNT, maksas televīzija, televīzija, TV3

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats