28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas namu pārvaldnieks aicina parādniekus slēgt mierizlīgumu
Rīgas namu pārvaldnieks aicina parādniekus slēgt mierizlīgumu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 2. jūlijs 2012, 17:42
Sākot ar jūliju, parādniekiem ir iespēja mazināt ilgstoši krātos parādus. Pašvaldības SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) piedāvā noslēgt izlīgumu par parāda atmaksu un nemaksāt līgumsodu par kavētajiem maksājumiem.


Pašlaik par RNP sniegtajiem pakalpojumiem pilnībā nav norēķinājušies 64 000 klientu, no kuriem 24 000 ir ilgstošie parādnieki. RNP valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe norāda, ka mierizlīguma procesā varētu iesaistīties 30 procenti uzņēmuma klientu, taču vislielākie ieguvēji būs ilgstošie nemaksātāji, kuriem uzkrātas pamatīgas soda naudas.

Šobrīd, pēc 15 namu pārvalžu apvienošanas, joprojām ir saglabājušās atšķirīgas soda naudas likmes, pat līdz 0,5 procentiem dienā. Tāpēc RNP klientiem ir iespējams pārslēgt līgumus, jo uzņēmums vēlas panākt vienotu likmi – 0,1 procents dienā. «Domāju, ka tā apsaimniekošanas jomā ir zemākā likme pilsētā,» saka E. Straupe. Pārslēdzot līgumu, tajā iekļautie nosacījumi nemainās, izņemot jau minēto soda naudas apmēru.

Parādnieki kavē uzkrājumu veidošanu

E. Straupe uzsver, ka divi gadi – maksimālais periods, kurā var samaksāt parādu, ir pietiekami ilgs laiks norēķiniem. Uzņēmumam ir jāatgūst līdzekļi, kas ir samaksāti no tā kabatas par siltumu, ūdeni un citiem pakalpojumiem. Tas nozīmē, ka parādnieki ietekmē to naudas līdzekļu uzkrājumu apjomu, kas ir katrai RNP apsaimniekotajai mājai, – jo vairāk parādnieku, jo lēnāk veidojas uzkrājums. Tāpēc nav iespējams plānot mājas uzturēšanas un remonta izdevumus. Rīdziniekiem jāzina, ka RNP klienti – godprātīgie maksātāji nenorēķinās parādnieku vietā.

Jāsamaksā divu gadu laikā

RNP ir nodrošinājis iespēju katram klientam, kurš ir parādā uzņēmumam, līdz pat gada beigām noslēgt mierizlīgumu par parāda atmaksu, tajā neieskaitot kavējuma naudu. Tiks sastādīts parāda atmaksas grafiks 24 mēnešiem, tomēr soda naudu dzēsīs tikai pēc tam, kad visa parāda summa būs nomaksāta. RNP atgādina, ka katru mēnesi vajadzēs maksāt ne tikai parāda atmaksas grafikā iekļauto summu, bet arī kārtējos maksājumus. Tāpēc cilvēkiem ir atbildīgi jāizvērtē savas finansiālās iespējas, jo mierizlīguma nosacījumi būs jāpilda.

Piemēram, ja parāda pamatsumma ir 700 latu, tad turpmākos divus gadus vajadzēs maksāt 30 latus ik mēnesi, kā arī kārtējos maksājumus. Mierizlīgumu var slēgt arī uz īsāku laika periodu, bet tie cilvēki, kuru parāds nav lielāks par 100 latiem, tradicionālā mierizlīguma procesa vietā varēs noslēgt vienošanos ar RNP par parāda nomaksu dažu mēnešu laikā.

Mierizlīgums – arī ja sākta tiesvedība

Parādniekiem, kuru nenomaksātā summa ir vairāk nekā 3000 latu, mierizlīguma slēgšanā nāksies izmantot un apmaksāt notāra pakalpojumus, jo RNP uzskata – līdzekļi ir lieli, pret daudziem šiem parādniekiem ir sākta tiesvedība un, lai izvairītos no situācijām, ka netiek pildītas mierizlīguma saistības, notariāli apstiprināta vienošanās ir vajadzīga.

Slēgt mierizlīgumu tiek aicināti arī tie nemaksātāji, pret kuriem ir sākta tiesāšanās. Tomēr viņiem būs citi nosacījumi – parāda pamatsumma ir jānomaksā līdz tiesas dienai un jāsedz visi ar tiesāšanos saistītie izdevumi. Tādā gadījumā soda nauda nebūs jāmaksā.

Ja nemaksātājs līdz gada beigām nebūs izrādījis nekādu interesi un iniciatīvu savas problēmas risināšanā, nākamgad janvārī RNP sniegs pieteikumu tiesai par parāda piedziņu, un nemaksātājam pretimnākšanas vairs nebūs. Seši mēneši līdz šā gada beigām ir pietiekami ilgs laiks, lai varētu sākt problēmu risināšanu, uzskata uzņēmumā. To ir iespējams izdarīt arī tiem RNP klientiem, kuri atrodas ārzemēs, jo veidlapu var izdrukāt un atsūtīt pa pastu.

Kas jādara?

Lai noslēgtu mierizlīgumu, parādniekam vispirms ir jāaizpilda pieteikuma veidlapa. Uzņēmuma mājaslapā www.rnparvaldnieks.lv un RNP klientu apkalpošanas centros tā jau ir pieejama.

Aizpildīta pieteikuma veidlapa kopā ar īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopiju (Zemesgrāmatas nodalījuma izrakstam, Valsts zemes dienesta izziņai, mantojuma apliecībai, pirkuma līgumam vai tiesas nolēmumam) jāiesniedz personīgi klientu apkalpošanas centros vai arī nosūtot pa pastu. Ja dokumentus neizdodas atrast vai sagādāt, nepieciešamo informāciju pārbaudīs RNP, nākamajā rēķinā iekļaujot maksājumu – 2,50 latus (vienreizējs maksājums). Tik uzņēmumam izmaksās informācijas saņemšana no Zemesgrāmatas datu bāzes.

Pēc pieteikuma saņemšanas uzņēmums sagatavos izlīgumu un pa pastu nosūtīs no RNP puses parakstītus divus līguma eksemplārus. No tiem viens eksemplārs 30 dienu laikā (bet ne vēlāk!) jāatsūta uz RNP juridisko adresi Rīgā, Mārtiņa ielā 7, LV1048, vai jāienes Klientu apkalpošanas centrā. Tiem, kuri vēlas kārtot šīs formalitātes dzīvokļa juridiskā īpašnieka vārdā, nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara.

Aicina būt saprotošiem

E. Straupe informē, ka RNP darbinieki līgumu sagatavos dažu darbdienu laikā, ja vien pārāk daudz cilvēku nevēlēsies jau pirmajās dienās slēgt mierizlīgumu, tādējādi krietni palielinot plānoto darba apjomu. Uzņēmumā pieļauj, ka sākumā klientu apkalpošanas centros varētu rasties garākas rindas un problēmas saziņā ar uzņēmuma darbiniekiem, jo cilvēkiem tomēr piemīt tendence visas formalitātes kārtot uzreiz un ātri. RNP atgādina, ka tiesības uz līgumsoda dzēšanu un izlīguma noslēgšanu ir līdz šā gada 31. decembrim un rīdziniekiem mierizlīguma pieteikums jāiesniedz šajā laikā, ne tikai jūlija pirmajās dienās.

Izsmeļošāku informāciju iespējams iegūt visos klientu apkalpošanas centros.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: parādnieki, Rīgas namu pārvaldnieks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats