28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ziņas par premjeram svarīgo kredītu tur noslēpumā
Ziņas par premjeram svarīgo kredītu tur noslēpumā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 2. jūlijs 2012, 14:21
Mēģinājumi noskaidrot, kura banka un vai ar tikpat brīnumainu labvēlību arī turpmāk apsaimniekos premjera Valda Dombrovska ģimenes finansēm svarīgos kredītus vairāk nekā miljons latu apmērā, cietuši neveiksmi.


Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārbaude beigusies ne ar ko. Uz Neatkarīgās jautājumiem klusē premjers, klusē bankas un klusē arī uzņēmums Land Development.

Stāsts par šo neveiksmīgo īpašumu biznesu ir ievērības cienīgs ne tikai tāpēc, ka skar valdības vadītāja privātās intereses un vienlaikus tieši valdībā tiek lemti jautājumi, kas attiecas uz Hipotēku un zemes bankas (HZB) nākotni. V. Dombrovska dzīvesbiedrei un padomnieces vīram piederošais uzņēmums saņēmis ekskluzīvas kredīta brīvdienas vairāku gadu (!) garumā, par ko citi nekustamā īpašuma burbuļa pūtēji varēja tikai sapņot, realitātē nenovēršami ejot uz bankrotu.

Vienīgā valstij piederošā HZB tiek reorganizēta. Sadalītu sešās daļās valsts to pārdod. Četrām komerciāli izdevīgākajām daļām jau ir zināmi pircēji – tā ir Swedbank un SEB Wealth Management. Savukārt problemātiskajiem aktīviem un bankas nekustamā īpašuma aģentūrai gribētāji vēl nav atradušies.

Zinātāji slēpj, vai svarīgais kredīts, kam komplektā nāk premjera īpašā uzmanība, atradīsies pie Swedbank, vai aizdevums atzīts par problemātisku un pagaidām netieši paliek valsts apsaimniekošanā. Nedēļas garumā Neatkarīgā centās saņemt atbildi uz šo jautājumu no premjera biroja, taču nesekmīgi. Preses sekretārs Mārtiņš Panke vien atgādina it kā vispārzināmo patiesību, ka premjers ar uzņēmumu Land Development tieši nav saistīts, un rosina vērsties bankās vai pie paša uzņēmuma vadības un bankas.

Sekojot ieteikumam, sazinājāmies ar Land Development valdes priekšsēdētāju Jāni Krapovski. Taču viņš no sarunas atteicās: «Šis jautājums nav apspriežams. Esam privāta kompānija.» Pretarguments – jums ir īpaši īpašnieki – uz viņu neiedarbojās.

Arī bankas sargā ziņas par Dombrovsku ģimenes finansēm. Tātad iznāk, ka premjers nosūta žurnālistus meklēt informāciju par sevi tur, kur tā nebūs pieejama.

Swedbank pārstāvis Ivars Svilāns skaidro, ka saskaņā ar Kredītiestāžu likumu ziņas par klientiem netiek publiskotas. Hipotēku un zemes bankas pārstāve Sandra Eglīte papildina, ka šāda informācija netiek sniegta, lai arī kas būtu klients – skolotājs vai premjers. Abstrahējoties no konkrētā intereses objekta, viņa informē, ka pie jaunajiem īpašniekiem Hipotēku un zemes bankas klienti pāries, nemainoties esošo līgumu nosacījumiem.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Swedbank ir nopirkusi premjera ģimenes parādsaistības, komplektā tām nāks arī pienākums ievērot īpašo labvēlības režīmu, proti, ļaut turpināt parādu nemaksāt. S. Eglīte skaidro, ka pārņemto līgumu pārskatīšana būs iespējama vien šajos līgumos atrunātajos termiņos, ja līgumos tādi ir iekļauti. Jebkurā gadījumā skaidrs, ka arī jaunais kreditors ar Land Development kredītu būs spiests apieties kā ar jēlu olu.

Uzņēmuma Land Development mājaslapā atrodamā informācija nerada iespaidu, ka tas drīzumā būs spējīgs atpelnīt veiktās investīcijas. No Dreiliņos uzbūvētajām 13 rindu mājām pārdotas ir tikai četras, viena rezervēta, viena – iznomāta. Cenas pieklājīgas – amplitūdā no 175 līdz 245 tūkstošiem latu. Mulsinošākais, ka potenciālajiem pircējiem tiek piedāvāti izdevīgi kreditēšanas noteikumi no Hipotēku un zemes bankas. Piedāvājuma ticamību pastiprina kredītiestādes logotips. Tikmēr bankas mājaslapā skaidri un gaiši rakstīts, ka tā «jaunus aizdevumus izsniedz tikai juridiskām personām valsts apstiprinātu atbalsta programmu ietvaros», un šo noteikumu nekādi nevar attiecināt uz privātpersonām, kas gribētu nopirkt māju no Land Development. Nav arī dzirdēts par tādu valsts atbalsta programmu privātmāju pirkšanai. Tātad jāsecina, ka šis ir vēl viens īpašs izņēmums, ko uzņēmumam nodrošina īpašnieku VIP statuss.

Pērn, pēc portāla pietiek.com ierosinājuma, Hipotēku un zemes bankas iespējamo labvēlību attiecībā uz premjeru sāka pētīt KNAB. Pārbaude ilga 14 mēnešu un nu pabeigta bez kādiem intriģējošiem secinājumiem. Portāls raksta, ka KNAB nav pat mēģinājis noskaidrot, vai tiešām valsts banka pret premjera ģimenes biznesu ir izturējusies īpaši labvēlīgi un kādu iemeslu dēļ tas noticis, tā vietā formāli pārbaudīts, vai V. Dombrovskis nav pārkāpis likumā noteiktos amatpersonas darbības ierobežojumus. Saskaņā ar KNAB slēdzienu to viņš nav darījis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Hipotēku banka, KNAB, Kredīts, Land Development, Mārtiņš Panke, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats