19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aizvadītajā gadā vējš Latvijā palīdzējis ietaupīt 56 000 tonnu CO2 izmešu
Aizvadītajā gadā vējš Latvijā palīdzējis ietaupīt 56 000 tonnu CO2 izmešu
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 15. jūnijs 2012, 13:25
Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Vēja enerģijas diena, lai uzsvērtu vēja kā būtiska energoresursa nozīmi. Kā liecina elektroenerģijas tirgotāja SIA Enefit apkopotā informācija, tad arī Latvija var godam atzīmēt šo dienu, jo 2011. gadā ir gandrīz divkāršojušies no vēja saražotās enerģijas apjomi, sasniedzot 72 GWh. Tas ļāva ietaupīt aptuveni 56 000 tonnu CO2 izmešu – līdzvērtīgs izmešu apjoms tam, ko gada laikā rada 28 000 automašīnu.


Baltijas kopējā vēja parku jauda sasniedz 393 MW. Lielākā daļa šo jaudu atrodas Igaunijā (184 MW), kur ir arī Baltijā lielākais vēja parks Aulepa. 

Uzņēmumam Eesti Energia piederošajā Aulepa vēja parkā ir uzstādītas 16 vēja turbīnas, kas ik gadu saražo elektroenerģiju ar ko var apgādāt 43 000 mājokļu. Nākamā nozīmīgākā vēja enerģijas ražotāja Baltijā ir Lietuva (179 MW), kurai seko Latvija ar 30 MW lielu vēja turbīnu jaudu.

„Vējš Baltijā ir samērā neizmantots dabas resurss, ja salīdzinām ar situāciju citur Eiropā. Lai arī nav iespējams balstīt visu elektroenerģijas ražošanu tikai uz vēju, jāatzīst, ka šim dabas resursam ir vērā ņemamas priekšrocības – neierobežotā pieejamība un iespēja novērst dažādu ārējo faktoru ietekmi uz iegūtās enerģijas cenu. Tāpēc arī mūsu mātes kompānija Eesti Energia šogad plāno atvērt divus jaunus vēja parkus, kas paaugstinās mūsu vēja enerģijas ražošanas apjomus divas reizes,” stāsta Jānis Bethers, SIA Enefit valdes priekšsēdētājs.

Pašlaik ar vēja enerģiju tiek nodrošināti aptuveni 2.5% no globālā elektroenerģijas patēriņa. Sagaidāms, ka šis rādītājs katrus piecus gadus pieaugs divas reizes, lai 2020. gadā jau 8 – 12% no visas pasaulē saražotās enerģijas būtu radīta ar vēja palīdzību. Šo tendenci apstiprina arī energoresursu cenu kāpums, kas padara vēja enerģiju arvien konkurētspējīgāku.

Interesanti fakti par vēja enerģiju:
• Eiropas Savienībā katra ar vēja palīdzību saražotā elektroenerģijas GWh ietaupa aptuveni 780 kilogramus CO2 izmešu. 2011. gada laikā vēja enerģija Eiropā kopumā palīdzēja ietaupīt vismaz 140 miljonus tonnu CO2 izmešu.
• Eiropā vadošā valsts vēja enerģijas apguvē ir Dānija, kur vēja enerģija nodrošina līdz pat 26 procentiem no ikgadējā elektroenerģijas patēriņa.
• Vēja ģenerators savas darbības laikā saražo līdz pat 80 reizēm vairāk enerģijas nekā tiek iztērēts tā izveidei.

Arī uzņēmumi novērtē iespēju patērēt enerģiju, kas pilnībā saražota no atjaunīgajiem resursiem. Tāpēc Latvijas uzņēmumiem Enefit piedāvā Zaļās enerģijas produktu, kas nodrošina to, ka 100% visa klientam pārdotā elektroenerģija ir saražota no vēja enerģijas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Enefit, enerģija, Jānis Bethers, Vēja enerģija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats