26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas dome pretēji iebildumiem atbalsta ūdens uzņēmējdarbības sākšanu
Rīgas dome pretēji iebildumiem atbalsta ūdens uzņēmējdarbības sākšanu
Autors: IR.lv / 13. jūnijs 2012, 9:31
Vairāk nekā puses deputātu balsu pietika, lai Rīgas dome otrdien atbalstītu pašvaldības ūdenssaimniecības uzņēmuma "Rīgas ūdens" ieceri dibināt meitasuzņēmumu "Aqua Riga", kas plāno ražot un tirgot pudelēs fasētu ūdeni. Par balsoja 33 deputāti, pret bija 10, bet atturējās trīs.


Pašvaldības uzņēmums "Rīgas ūdens", iesaistoties fasētā ūdens tirgū, uzņemtos valsts pārvaldei neraksturīgas funkcijas un konkurencē ar privāto biznesu nelietderīgi tērētu pašvaldības resursus, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Konkurences padomes (KP) pārstāve Inita Kabanova.

KP kompetencē ga neietilpst vērtēt - atļaut vai aizliegt - publiskas personas tiesisko pamatu darbībai privāto tiesību jomā, tomēr, ja šāda darbība tiek sākta, pašvaldības uzņēmums tiek atzīts par tirgus dalībnieku un tā darbības tiek vērtētas atbilstoši Konkurences likumam, norāda Kabanova.

"Kamēr pašvaldība vēl nav izlēmusi, vai sākt konkrēto komercdarbību, mēs nevaram pašvaldībai aizliegt to darīt. Bet, ja šāds uzņēmums tiks izveidots, uz to attieksies visi Konkurences likuma noteikumi un, ja uzņēmums šos noteikumus pārkāps, KP varēs pret to vērsties," sacīja Kabanova.

Pašvaldības opozīcijas deputāti aicināja neatbalstīt ūdens ražošanu, pamatojoties uz Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas speciālistu domē iesniegto atklāto vēstuli un Ekonomikas ministrijas (EM) nostāju, tomēr koalīcijas deputāti nobalso par „Aqua Riga" dibināšanu, raksta IR.LV.

Pašvaldības opozīcijas deputāti debatēs norādīja, ka SIA „Rīgas ūdens" vajadzētu domāt par pamatuzdevumiem, nevis spekulēt tirgū. Rīgas domes "Jaunā laika" frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks teica, ka biznesa plāns nav ticis publiski rādīts, tāpēc grūti spriest par izmaksām. Deputāts Jānis Mārtiņš Skuja (Demokrātiskie patrioti) SIA „Rīgas ūdens" pārmet slikto komunikāciju šajā jautājumā ar opozīciju.

SIA "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētājas Dagnija Kalniņa teica, ka meitas uzņēmums, kas tiks dibināts, būs autonoma „Rīgas ūdens" sabiedrība, kas darbosies komerciāli norobežoti, turklāt tas neesot pretrunā konkurences normām. „Ienākumi netiks virzīti komerciālsabiedrības attīstīšanai, bet gan dividenžu veidā nodota „Rīgas ūdens" uzņēmumam, un finanšu pārskatus auditēs zvērināti advokāti," teica Kalniņa.

Meitasuzņēmuma "Aqua Riga" apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai pašvaldības "Rīgas ūdens" tā pamatkapitālā plāno ieguldīt 105 000 latu, kurus plānots atpelnīt aptuveni četros gados, savukārt fasētā ūdens ražošanai nepieciešamie pamatlīdzekļi un daļa no apgrozāmajiem līdzekļiem aptuveni 300 000 latu apjomā tiks finansēti no kredītiestādes aizdevuma līdzekļiem, kuru varētu atmaksāt četros gados, ziņo LETA.

Jau ziņots, ka desmit gadu laikā "Rīgas ūdens" no šā projekta plāno gūt 4,6 miljonu latu peļņu. Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka citu ražotāju satraukums ir saprotams, tomēr pašvaldībai šis projekts sniegs jūtamu ieguvumu, tāpēc šo iespēju neizmantot būtu muļķīgi. "[4,6 miljoni] ir pietiekami daudz, lai daudzviet Rīgā varētu pieslēgt mājas pie centrālā ūdensvada," uzsvēra mērs.

Ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe Ir.lv teica, ka ministrija vēlas sagaidīt atbildi uz „Rīgas ūdenim" sūtīto vēstuli, un tad tiks izvērtēts, ko vēl var darīt, lai nejauktu tirgus darbību. Taču ministrijas pozīcija ir nemainīga - nav pamatojuma, lai dibinātu jaunu uzņēmumu ūdens fasēšanai un tirdzniecībai.

Ekonomikas ministrs Pavļuts jau iepriekš norādīja, ka valstij un pašvaldībām nav nekādas nepieciešamības veidot jaunus uzņēmumus un konkurēt ar privāto sektoru tajos segmentos, kur veiksmīgi funkcionē tirgus un patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums.

Lai arī pašvaldības uzņēmuma pārstāve Kalniņa sēdes laikā teica, ka meitas uzņēmums aizstāvēs Rīgas iedzīvotāju intereses, jo kvalitatīvs ūdens tiks tirgots par sociāli atbildīgu tarifu, tomēr portāla "Nozare.lv" aptaujātie dzeramā ūdens ražotāji iepriekš teica, ka "Rīgas ūdens" jaunais dzeramā ūdens projekts lielās konkurences apstākļos nebūs ne reāls, ne saprātīgs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: dzeramais ūdens, Rīgas dome, Rīgas ūdens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats