23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Armija atzīst, ka mācību laikā nokritusi raķete; Pabriks prasa paskaidrojumus
Armija atzīst, ka mācību laikā nokritusi raķete; Pabriks prasa paskaidrojumus
Autors: Apollo.lv / 4. jūnijs 2012, 18:49
Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) apstiprina, ka svētdien mācību laikā Šķēdes poligonā izšauta pretgaisa aizsardzības raķete kļūmes dēļ novirzījās no mērķa, un nesprāgusi nokrita ārpus mācību poligona.


Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamentā portālam «Apollo» pavēstīja, ka svētdien ap plkst.16, izpildot šaušanas uzdevumu pa gaisa mērķi Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības mācību «Baltic Zenith» laikā, Šķēdes poligonā izšautā pretgaisa aizsardzības raķete «Rb70 Mk1» pagaidām nenoskaidrotas tehniskās kļūmes dēļ novirzījās no mērķa un nesprāgusi nokrita kāpās aptuveni 25 metrus ārpus poligona robežas, nenodarot materiālus zaudējumus. Negadījumā cietušo nav, norāda departamentā.

Ministrijā uzsver, ka raķetes daudzpakāpju drošības sistēma, notiekot tehniskai kļūmei, nepieļauj tās uzsprāgšanu, tādējādi tā nespēj nodarīt kaitējumu apkārtējai videi, ne arī apdraudēt cilvēku dzīvību.

Pēc negadījuma nekavējoties tika veikti nepieciešamie drošības pasākumi, apsargājot raķetes nokrišanas vietu, slēdzot koplietošanas ceļus un izsaucot nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistus. Raķete tika neitralizēta Šķēdes poligonā.

Pirmdien aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) aicināja NBS komandieri Raimondu Graubi sniegt detalizētu skaidrojumu par mācību gaitu un tajā notikušo negadījumu ar pretgaisa aizsardzības raķeti.

NBS komandieris ministru informēja, ka kaujas šaušanas vingrinājumi mācībās ir pārtraukti. Karavīri turpinās mācības bez munīcijas pielietošanas. NBS komandieris arī uzsvēra, ka ir sākta dienesta izmeklēšana, kā arī tiks veikta mācībās izmantojamo raķešu tehniskā ekspertīze.

Pabriks NBS vārdā atvainojas Vērgales pagasta iedzīvotājiem, ka, novēršot negadījuma sekas, tika ierobežota cilvēku pārvietošanās un par to, ka militārās aktivitātes varēja radīt satraukumu iedzīvotāju vidū un bažas par viņu drošību.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artis Pabriks, NBS, Raimonds Graube, raķete

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats