18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Par premjeru būt izdevīgi: Kalvīts iespaidīgi pelna, pateicoties politiskā līmenī sakārtotām lietām
Par premjeru būt izdevīgi: Kalvīts iespaidīgi pelna, pateicoties politiskā līmenī sakārtotām lietām
Autors: Apollo.lv / 31. maijs 2012, 21:49
Kādreizējā premjera Aigara Kalvīša ģimene pēdējos gados gūst iespaidīgu peļņu no tās īpašumā esošajām mazajām hidroelektrostacijām (HES), kuru saražotās elektroenerģijas iepirkuma cenas savulaik tika «sakārtotas» politiskā līmenī, vēstī portāls «pietiek.com».


Lai gan pats Kalvītis iepriekš to saucis par «sīku biznesu, niekošanos», «Lursoft» datu bāze rāda, ka pēdējos divos gados Braslas HES un Cirīšu HES saviem īpašniekiem uz visu Latvijas elektroenerģijas patērētāju rēķina nesusi vairāk nekā 760 tūkstošu latu peļņu, raksta Apollo.lv.

«Lursoft» dati liecina, ka īpaši iespaidīgi pērn ir bijuši SIA Braslas HES rādītāji – tās peļņa ir pārsniegusi 80% no apgrozījuma: uzņēmuma gada apgrozījums bijis 203 tūkstoši latu, bet peļņa – vairāk nekā 167 tūkstoši latu. Savukārt SIA Cirīšu HES pagājušā gada apgrozījums bijis 354 tūkstoši latu, bet peļņa – 142 tūkstoši latu.

Kalvīšu ģimene ir abu šo HES tieša vai netieša īpašniece: Lursoft dati rāda, ka 60% SIA Cirīšu HES pieder SIA SKF un partneri, bet tā uz pusēm pieder SIA Braslas HES un 1971. gadā dzimušajai Kristīnei Kalvītei. Savukārt Braslas HES Kalvītei pieder vēl 30% kapitāldaļu, bet pārējie 70% - Edgaram Kārklim, Anitai Strakšai un Normundam Aizkalnam.

Kalvīte ir Aigara Kalvīša dzīvesbiedre, un, tā kā viņi nav noslēguši laulāto mantisko attiecību līgumu, ģimenes kopējais tiešais un netiešais īpašums tātad ir 30% Braslas HES un 39% Cirīšu HES, kas pēdējos divos gados ir devis vairāk nekā ceturtdaļmiljonu lielu peļņas daļu – 266,6 tūkstošus latu.

Portāls uzsver, ka par šo iespaidīgo peļņu Kalvītis var pateikties gan kādreizējam Tautas partijas dibinātājam un ekspremjeram Andrim Šķēlem, gan arī pats savam Ministru kabinetam. Sākotnēji līdz ar 1998. gadā pieņemto Enerģētikas likumu un saistītajiem Ministru kabineta noteikumiem elektroenerģijas iepirkumam no mazajiem HES uz visu elektrības lietotāju rēķina tika noteikts dubultais tarifs.

Savukārt 2007. gadā noteikumi tika mainīti, taču tad iepērkamās «zaļās» elektrības cena tika piesaistīta gāzes cenai, kas joprojām bija ļoti izdevīgi mazo HES biznesu aizsākušajiem «polituzņēmējiem» - 2008. gadā valsts iepirka elektroenerģiju no mazajām HES par 13-15 santīmiem par kilovatstundu.

2009. gadā Ivara Godmaņa valdība savās pēdējās darba dienās paspēja pieņemt formulu, kas mazo HES ražotās elektroenerģijas iepirkuma cenu paaugstināja vēl par aptuveni trešdaļu. 2009. gada maijā tā gan tika samazināta, taču joprojām ir būtiski augstāka nekā «Latvenergo» saražotās elektroenerģijas cena.

Kā rāda Cirīšu HES 2011. gada pārskats, tā no elektroenerģijas pārdošanas Latvenergo saņēmusi 347 249 latus, bet Braslas HES gada pārskats rāda ieņēmumus no elektroenerģijas pārdošanas 203 507 latu apmērā. Kopumā Latvijā pašlaik darbojas aptuveni pusotrs simts mazo HES. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aigars Kalvītis, elektroenerģija, HES, premjers

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats