25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pētījums: bērni bērnībā visbiežāk gribējuši kļūt par skolotājiem, autovadītājiem un ārstiem
Pētījums: bērni bērnībā visbiežāk gribējuši kļūt par skolotājiem, autovadītājiem un ārstiem
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 28. maijs 2012, 12:08
Populārākās Latvijas iedzīvotāju bērnības sapņu profesijas ir skolotājs, autovadītājs un ārsts - liecina jaunākais "DNB Latvijas barometra" pētījums. Šīs profesijas ir populārākās visu vecuma grupu iedzīvotāju atbildēs, tomēr, citas profesijas dažādās vecuma grupās būtiski atšķiras un to izvēli visticamāk ietekmē attiecīgā brīža aktualitātes sabiedrībā.


Piemēram, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti norādījuši, ka bērnībā vēlējušies kļūt par aktieriem, advokātiem un arhitektiem. Turpretī aptaujātie, kuri patlaban vecāki par 45 gadiem, biežāk nekā citu paaudžu respondenti sapņojuši kļūt par lidotājiem un kosmonautiem. Turklāt respondenti vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem daudz biežāk vēlējušies apgūt jūrnieka profesiju vai profesionāli darboties armijā.

"Ņemot vērā, ka laiks un notikumi nepārtraukti mainās, profesijas, kuras bija populāras pirms 40 gadiem, mūsdienās kļuvušas daudz mazāk aktuālas. Attiecīgi tās ir kļuvušas mazāk publiskas, piemēram, lidotāja profesija vairs nešķiet tik īpaša kā pirms dažiem desmitiem gadu. Tikmēr aktieri un dziedātāji patlaban visu laiku ir mūsu acu priekša. Bērnības sapņu profesijas vairāk vai mazāk ietekmē masu medijos atspoguļotie cilvēki un ar tiem saistītās lietas, kā arī popkultūra," skaidro Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs, Rīgas Stradiņa universitātes lektors.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, DNB Latvijas barometrs, profesija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats