20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Jūnijā siltuma tarifs Rīgā augs
Jūnijā siltuma tarifs Rīgā augs
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 22. maijs 2012, 16:41
Sākot ar jūniju, norēķini par patērēto siltumenerģiju rīdzinieku dzīvokļos kļūs lielāki. Siltumenerģijas tarifs ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) atļauju turpmāk būs par pusotru procentu lielāks, ja vien nemainīsies gāzes cenas.


Naudas izteiksmē tie būs papildu 65 santīmi par vienu megavatstundu (bez pievienotās vērtības nodokļa).

Uzņēmumā Rīgas siltums (RS) pamato, ka tarifs jāpalielina akcīzes nodokļa izmaiņu dēļ.

Proti, izmaiņas saistītas ar akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, jo Saeima lēmusi, ka dabasgāzei, kas tiek izmantota par kurināmo, akcīzes nodoklis ir 12 latu par 1000 kubikmetriem. Tas nozīmē, ka, pastāvot pašreizējai gāzes cenai, tarifs būs par 1,5 procentiem augstāks, informē RS. Rīdzinieki, kuri izmanto RS pakalpojumus, to visvienkāršāk varēs izpētīt savās maksājumu kvītīs, paskatoties ailītē karstā ūdens cirkulācija. Pašlaik tur maksa par 0,1 megavatstundu ir 4,22 lati, bet jūlijā saņemtajos rēķinos būs redzami 4,28 lati (bez PVN). Savukārt karstā ūdens uzsildīšanas aprēķini katrai mājai ir tik mainīgs lielums, ka tos prognozēt nav iespējams.

Siltumpiegādes uzņēmumam ilgstoši neizdevās panākt tarifa paaugstinājumu. Jau pagājušā gada oktobrī RS iesniedza izskatīšanai SPRK jauno tarifu projektu, bet tas tika apstiprināts tikai šā gada 27. aprīlī. Tāpēc uzņēmums akcīzes nodokli līdz šim sedza no saviem līdzekļiem, lai gan tas ir iekļaujams tarifā – arī par to uzņēmuma pārstāvji ir atgādinājuši ilgstoši, raksta NRA.lv.

Maijā siltumenerģijas cena būs nemainīga, tāda pati kā aprīlī. Aprīlī āra gaisa temperatūras paaugstināšanās rezultātā patērētais siltumenerģijas daudzums un izrakstīto rēķinu summa samazinājās vidēji par 39 procentiem, bet atsevišķās ēkās – ievērojami vairāk. Piemēram, Pārdaugavā, Buļļu ielā par 52, dzīvokļa apkuri februārī bija jāmaksā 1,05 lati (par kvadrātmetru), martā attiecīgi – 0,62 lati, bet aprīlī – tikai 0,21 lats.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rīgas siltums, siltums, SPRK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats