20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Telefonsaruna: Miķelsons norunā tikšanos, lai saņemtu seši nulle
Telefonsaruna: Miķelsons norunā tikšanos, lai saņemtu seši nulle
Autors: Apollo.lv / 16. aprīlis 2012, 12:26
Dienu pēc tam, kad Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) paziņoja, ka 3,79 miljonu eiro vērto konsultāciju līgumu par Rīgas TEC-2 otrās kārtas rekonstrukciju «Latvenergo» slēgs ar Šveices uzņēmumu «AF Colenco Ltd.», «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons ticies ar šveiciešu uzņēmuma aģentu Latvijā Andreju Livanoviču, lai, iespējams, saņemtu vairākus desmitus tūkstošus skaidrā naudā, vēsta portāls «Pietiek.com».


Portāls atsaucas uz telefonsarunu starp Miķelsonu un Livanoviču, kuru, izmeklējot «Latvenergo» bijušo amatpersonu korupcijas lietu, 2010.gada pavasarī ierakstījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Portāls «Pietiek.com» vēsta - 2010.gada 8.marta vakarā Miķelsons zvana Livanovičam kādā jautājumā, kas «nav telefonsaruna», un abi pēc aptuveni stundas norunā tikšanos pie Livanoviča «bijušās darbavietas», ar ko visticamāk domāta «Alstom» pārstāvniecība Latvijā.

Šī nav vienīgā telefonsaruna, kas parāda – iesaistītie nojautuši vai vismaz apzinājušies risku, ka tiesībsargājošās iestādes varētu noklausīties viņu telefonsarunas. Tomēr trīs dienas vēlāk kārtējā Miķelsona un Livanoviča telefonsarunā abi neuzmanīgi izmanto, lai arī līdz galam neatšifrētus, tomēr izteikumus, kas liek domāt par lielu skaidras naudas nodošanu toreizējam «Latvenergo» prezidentam, vēsta portāls.

Pie Livanoviča «bijušās darbavietas», spriežot pēc viņa un Miķelsona telefonsarunām, bijusi iecienītākā abu aizdomās turēto tikšanās vieta, secina «Pietiek. com».

Visticamākais, runa ir par «Alstom», ko iepriekš Latvijā pārstāvēja Livanovičs, pārstāvniecību. Tā iepriekš atradusies Rīgā, Krustpils ielā 15. Kā «Lursoft» datubāzē pārliecinājās «Pietiek», arī Miķelsona 2008.gadā dibinātās SIA «Unleash Performance» juridiskā adrese norādīta turpat.

10.martā IUB publicēja paziņojumu, ka 3,79 miljonu eiro vērto konsultāciju līgumu ar «Latvenergo» par Rīgas TEC-2 otrās kārtas rekonstrukciju atļauts slēgt ar Šveices uzņēmumu «AF Colenco Ltd». Tā filiāle Latvijā tobrīd bija reģistrēta Livanoviča privātmājā Mārupē.

«Pietiek.com» vēsta: 11.marta rītā Miķelsons zvana Livanovičam, kurš pēc īsas apvaicāšanās, kā sokas, ātri pāriet pie lietas.

«Respektīvi, par to, ko mēs pirmdien tur runājām, ja, par «seši nulle» – nu, šodien es dabūšu. Tā ka principā nu, protams, labāk pagaidīt, ka es patiešām dabūju, ja (abi iesmejas), šobrīd man ir vienkārši sarunāts, cikos tur es tiekos. Bet, ja nekas nemainās un viss tas tā notiek, kad mēs varētu saskrieties?» Miķelsonam vaicā Livanovičs un saņem atbildi, ka «Latvenergo» prezidentam todien ir brīvs «laiciņš no četriem līdz pieciem kaut kur».

Uz Livanoviča ziņu, ka «seši nulle» (visticamāk domāti 60 tūkstoši nenosauktā valūtā), Miķelsons atteic: «Nu, ļoti labi.»

Livanovičs telefonsarunā pauž raizes, ka Miķelsonam varētu būt grūtības vēl pirms darba dienas beigām nēsāt apkārt to, ko abi dēvē par «seši nulle»: «Nu, jā, bet, ja starp četriem un pieciem, tad tev ar.. pa pasauli jāvazājas ar visu to mantību.» Uz ko «Latvenergo» šefs viņu nomierina, ka vakarā viņam paredzētas tikai privātas darīšanas: «Nē, nē, nē, nav tik traki, jo nu, man ir privātas darīšanas.»

Abi kā iespējamo naudas nodošanas vietu norunā «pie pārtikas veikala», kas bieži telefonsarunās pavīd kā abu tikšanās vieta.

Miķelsona un Livanoviča slengā šādas tikšanās arī dažkārt dēvētas par «došanos iepirkt pārtiku». Iespējams, domāta lielveikala «Rimi» stāvvieta Krišjāņa Valdemāra ielā netālu no «Latvenergo» centrālās ēkas Pulkveža Brieža ielā.

Pāris nedēļas pēc Miķelsona, Meļko un Livanoviča aizturēšanas «Latvenergo» pagaidu vadītājs Uldis Bariss paziņoja, ka līgums ar «AF Colenco» netiks lauzts, jo tam nav pamata.

Viņa rīcībā neesot citas informācijas kā vienīgi fakts, ka «AF Colenco» filiāle Latvijā ir reģistrēta «Latvenergo» amatpersonu lietā apcietinātā Livanoviča privātmājā Mārupē. «Latvenergo» pagaidu vadītājs atzina, ka pēc Livanoviča apcietināšanas šāda situācija vairs neesot normāla, tāpēc viņš ieteicis «AF Colenco» pārreģistrēt savu darbību Latvijā. Pēc «Lursoft» datubāzes datiem tas arī ticis izdarīts, ziņo «Pietiek.com».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: IUB, Kārlis Miķelsons, KNAB, Latvenergo, Pietiek.com

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats