18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ierēdņi kavē smagi slimam jaunietim steidzami nepieciešamo ārstēšanos
Ierēdņi kavē smagi slimam jaunietim steidzami nepieciešamo ārstēšanos
Autors: NRA.lv / 15. aprīlis 2012, 22:24
Jau trīs mēnešus Veselības ministrijas Nacionālais veselības dienests kavējas izmaksāt valsts garantēto palīdzību 21 gadu vecajam Mārcim, kuram nesen konstatēts ļaundabīgs audzējs, ziņo TV3 raidījums “Nekā Personīga”.


Mārcim atklāta fibrosarkoma, kas ir ļoti rets audzējs. Mārča dzīvības glābšanai vajag 6 ķīmijterapijas kursus, kas kopā maksā 28 tūkstošus 620 latus. Valsts no budžeta paredz piešķirt 10 tūkstošus, pārējā summa jāgādā pašiem. Uzzinot, ka nauda vajadzīga ātri, labdarības portāls “Ziedot.lv” īsā laikā savāca naudu pirmajiem 2 ārstniecības kursiem. Taču valsts savu naudas daļu joprojām kavējas dot.

Ierēdņi, pretēji onkoloģijas ārstu konsīlijam, uzskata, ka Mārcim vajadzīgs nevis intensīvs 6 mēnešu kurss, bet, ka tas jāizstiepj visa gada garumā, katru mēnesi izmaksājot vienu divpadsmito daļu summas.

“Mani pārsteidz, ka ierēdņi var noteikt citu ārstniecības kursu. Un viņi vērtē un salīdzina. Man liekas, ka ārsta vārds šajā gadījumā ir likums,” neizpratnē ir fonda “Ziedot.lv” programmu vadītāja Inese Ganga.

Izmisusi par notiekošo ir arī slimā jaunieša mamma Vita Riekstiņa: “Šīs zālītes ir vajadzīgas tagad. Man viņas nebūs vajadzīgas ne augustā, ne septembrī.”

“Nekā Personīga” uzrunātie Mārča ārsti secina: jau sen konstatēts, ka valsts palīdzība retu audzēju slimniekus sasniedz daudz lēnāk nekā citus. Ārsti ne vienmēr spēj pierādīt savu taisnību birokrātiem, un izmaiņu smagnējā lēmumu sistēmā pagaidām nav.

Mārča ārste Zinaida Štara uzskata, ka ierēdņu rīcībā nav loģikas, apstrīdot ārstu konsīlija lēmumu. Viņa joprojām apgalvo, ka Mārcim vajadzīgi intensīvi 6 zāļu lietošanas kursi un tūlīt, nevis gada garumā. Ierēdņu piedāvātā terapija konkrētajam pacientam vispār esot nereāla, jo tik intensīvu ārstēšanos gada garumā izturēt esot praktiski neiespējami.

Tikmēr Veselības ministrijas Nacionālais veselības dienests paliek pie sava un skaidro, ka sistēma - naudu vienmērīgi sadalīt uz gadu, esot ieviesta, lai pacienti pēc zāļu iztērēšanas neprasītu valstij vēl. Dienesta pārstāve Inese Kaupere stāsta, ka pirms dažiem gadiem pacientiem iedota visa summa uzreiz.

“Bet tad mums nāca sūdzības no pacientiem, ka viņš ir iztērējis visu naudu, piemēram, mēneša laikā, viņam ir krasi uzlabojusies veselība un tagad valsts viņam vairs nevar piešķirt neko,” stāsta Kaupere.

Tāpēc tagad, lai izvairītos no tiesāšanās, ārstu konsīliju lēmumi tiek koriģēti pēc viena standarta. Oficiāli katru gadījumu it kā izvērtējot speciāla dienesta komisija, kur esot ne tikai ierēdņi, bet arī mediķi. Taču zināms, ka Mārča gadījumā lēmums pieņemts bez onkologa klātbūtnes.

Sašutusi par notiekošo ir arī onkoloģijas paciente Dace, kuras gadījumā arī medikamenti bija jākompensē nekavējoties, bet, lai to pierādītu, pagāja 5 mēneši.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) sola, ka Mārča gadījumā meklēšot risinājumu, lai viņa zālēm vajadzīgo naudu tomēr piešķirtu ārstu noteiktajā grafikā. Cik ātri tas notiks, Circene nevarēja pateikt.

Kamēr tas notiek, ziedojumu vācēji lūdz visus Mārča atbalstītājus palīdzēt ar naudu turpmākajiem ārstniecības kursiem, kopā vajadzīgi vēl 13 tūkstoši 690 latu.


Diskusija par rakstu (6)

Atslēgvārdi: Inese Kaupere, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats