19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » No Rīgas namu pārvaldnieka konta aizskaitīti komunālie maksājumi
No Rīgas namu pārvaldnieka konta aizskaitīti komunālie maksājumi
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 4. aprīlis 2012, 14:53
Iedzīvotāju par komunālajiem pakalpojumiem samaksātā nauda – 247 000 latu – ir aizskaitīta no pašvaldības kapitālsabiedrības Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) konta, un informācija par šo liela apjoma līdzekļu iespējamo zādzību atklātībā nonāca vakar.


Pašlaik nav zināms, vai un kā piesavināto summu būs iespējams atgūt.

RNP preses sekretārs Krists Leiškalns Neatkarīgajai sacīja, ka sīkāk par jauno finanšu līdzekļu plūsmas kontroles sistēmu, ar kuras palīdzību naudas zudības ir atklātas, nestāstīs, pretējā gadījumā šai kontrolei vairs nebūtu jēgas. Neatkarīgā jau informēja, ka RNP vadība ir vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu par iespējamu finanšu mahināciju, ir aizturēts viens augsta ranga RNP finanšu darbinieks, bet vairāki atstādināti no amata uz laiku. K. Leiškalns informēja, ka nauda no uzņēmuma konta aizskaitīta laikā, kad notika namu pārvalžu apvienošana. Tagad ir viens apvienots uzņēmums, bet līdz tam bija 15 atsevišķas namu apsaimniekošanas SIA. Viņš apgalvo, ka līdzīgas darbības vairs nav iespējams veikt, kā arī ceturtdaļmiljona latu zaudējums uzņēmuma darbību neietekmēs. RNP apsaimnieko 4300 dzīvojamās mājas.

Iespējamās krāpnieciskās darbības izdarītas pagājušajā gadā, bet ilgu laiku vajadzēja, lai paši uzņēmuma darbinieki veiktu neformālu auditu un aizdomās turamajiem finansistiem nerastos aizdomas, ka viņus pārbauda un kontrolē. Slepenība pamatota arī ar faktu, ka nebija precīzi zināms, cik cilvēku iesaistīti naudas piesavināšanā.

Neatkarīgā neguva apstiprinājumu, ka, apvienojot namu pārvaldes, tika veikts to visu audits. Iepriekš dažās namu pārvaldēs tika atklātas nelikumības, turklāt tās bija ilgstošas. Piemēram, namu pārvaldes Sarkandaugava klienti bija neapmierināti, ka no viņiem tiek iekasēta nauda par remontdarbiem, kas vai nu vispār netiek veikti, vai arī izpildīti daļēji. Nopietni pārkāpumi bija atklāti arī namu pārvaldē Valdemāra nami, kur pārvaldnieks bija pēc saviem ieskatiem rīkojies ar remontam paredzētajiem uzkrājumiem. Darbu veikšanai viņš nolīga uzņēmumus bez konkursa, kas nebija likumīgi. Par līdzīgiem pārkāpumiem vēl piecās namu pārvaldēs nomainīja pārvaldniekus, bet krimināllietas neierosināja. Izņēmums bija SIA Sarkandaugava bijušais direktors Aldis Āboliņš, pret kuru Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2009. gadā sāka kriminālprocesu par prettiesiskām darbībām saistībā ar dzīvojamo ēku apsaimniekošanai un uzturēšanai paredzētās naudas pārskaitīšanu komercsabiedrībām par neveiktiem remontdarbiem. Šāda prakse ilgusi vairākus gadus. Nav informācijas, ka šādi izsaimniekotos līdzekļus būtu izdevies atgūt, vismaz pilnā apmērā ne.

Pagājušajā gadā KNAB pieķēra divus nu jau apvienotās kapitālsabiedrības RNP darbiniekus, prasot kukuli. Iecirkņa Valdemārs juristi pieprasījuši 1500 latus par komunālo pakalpojumu parāda daļas prettiesisku norakstīšanu. Kriminālprocesa materiāli tika nosūtīti prokuratūrai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aldis Āboliņš, KNAB, Krists Leiškalns, Rīgas namu pārvaldnieks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats