24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas rūpniecībā saglabājas spēcīga izaugsme
Latvijas rūpniecībā saglabājas spēcīga izaugsme
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 3. aprīlis 2012, 17:57
Neskatoties uz ekonomiskās situācijas pasliktināšanos lielākajā daļā Latvijas preču noieta tirgu, Latvijas rūpniecībā februārī saglabājušies spēcīgi gada pieauguma tempi un rūpniecības produkcijas izlaide salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinājusies par 7,3%, liecina publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Auksta laika ietekmē pieaugot ražošanas apjomiem elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē, rūpniecībā kopumā pieaugums saglabājies arī mēneša griezumā un izlaides apjomi februārī bijuši par 0,1% lielāki nekā janvārī. 

Savukārt apstrādes rūpniecībā apjomi, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājušies par 2,4%. Tomēr gada laikā apstrādes rūpniecība ir palielinājusies par 10,6%, uzrādot straujāku kāpumu nekā ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde, kas augusi par 7,8%, un elektroenerģija un gāzes apgāde, kur sasniegts 2,2% pieaugums.

Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, apstrādes rūpniecības izaugsmes pamatā bijis pieaugums koksnes un koka izstrādājumu, kā arī metālu un metāla izstrādājumu ražošanā. Tomēr dinamika šajās nozarēs bijusi atšķirīga – ja kokapstrādes nozarē gada griezumā izaugsme jau būtiski palēninājusies, metālapstrādē, pateicoties jaunu jaudu nodošanai ekspluatācijā, ražošanas apjomi pēdējos mēnešos arvien pieaug.

Savukārt trešajā nozīmīgākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – izaugsme nav vērojama un ražošanas apjomi gada griezumā samazinās jau otro mēnesi pēc kārtas.

Lai gan Latvijas rūpniecībā gada pieauguma tempi februārī ir saglabājušies augsti un tāpat kā iepriekšējos mēnešos būs starp augstākajiem Eiropas Savienībā, pakāpenisks palēninājums nozarē tomēr ir jūtams un nākamajos mēnešos izaugsme varētu vēl palēnināties gan pagājušā gada augstās bāzes, gan ārējās vides negatīvās ietekmes dēļ.

Tomēr pagaidām konfidences indikatori parāda, ka Latvijas ražotāju noskaņojums par nozares attīstības perspektīvām turpina uzlaboties un pretēji kritumam Eiropas Savienībā kopumā martā ir sasniedzis augstāko līmeni kopš 2008. gada februāra. Tajā pašā laikā ES rūpniecības konfidences indekss pēc nelielas atgūšanās februārī martā atkal ir piedzīvojis kritumu un arī kopējais ekonomiskās pārliecības indekss (ESI) martā ir zemāks nekā iepriekšējā mēnesī, palielinot bažas par ekonomikas attīstību lielākajos Latvijas preču eksporta tirgos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CSP, ekonomika, ESI, rūpniecība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats