20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Valstij nodara pusmiljona latu zaudējumus; VID prasa kriminālvajāšanu
Valstij nodara pusmiljona latu zaudējumus; VID prasa kriminālvajāšanu
Autors: Apollo.lv / 3. aprīlis 2012, 17:47
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījusi kriminālprocesu pret personu, kuras radītie zaudējumi valsts budžetam - teju pusmiljons latu.


Kā portālu «Apollo» informēja VID, 29.martā Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu pret personu par zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam 447 419,42 latu apmērā.

Minētā persona bijusi iesaistīta trijos citos kriminālprocesos, ko VID Finanšu policijas pārvalde jau 2011.gadā nosūtīja Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, informē VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Kā informē VID, 2011.gada 18.februārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika noskaidrots, ka uzņēmuma, kura pamatdarbības veids bija kokmateriālu, būvmateriālu un santehnikas ierīču vairumtirdzniecība, valdes loceklis 2009.gada aprīlī un septembrī ar mērķi izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas (PVN) PVN deklarācijās iekļāva nenotikušus darījumus ar fiktīviem partneriem par kokapstrādes darba galdu, riepu, sastatņu un celtniecības materiālu iegādi.

Veicot kratīšanas personas dzīvesvietā Rēzeknē, birojā un automašīnā, tika atsavināti lietiskie pierādījumi – viltoti vairāku uzņēmumu dokumenti, zīmogi, kā arī datori, kuros saglabātā informācija liecina par personas saistību ar noziedzīga nodarījuma veikšanu.

Izmeklēšanas rezultātā tika noskaidrots, ka patiesībā nekādi darījumi starp uzņēmumiem nav notikuši.

Noformējot faktiski nenotikušus darījumus un uzrādot tos VID iesniegtajās deklarācijās un atskaitēs, personai izdevās samazināt valsts budžetā maksājamo nodokļu kopumā par 447 419,42 latiem (PVN - 226 177,07 lati un uzņēmumu ienākuma nodokli - 221 242,35 lati).

Aizdomās turamā persona, pret kuru uzsāktais kriminālprocess 2012.gada 29.martā nosūtīts kriminālvajāšana uzsākšanai, jau iepriekš bija nonākusi VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā.

Šī persona figurēja kā organizētājs trijos citos kriminālprocesos, kuri jau 2011.gadā tika nosūtīti Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, taču tas nav atturējis personu turpināt izdarīt noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, informē VID.

Veicot procesuālās darbības iepriekš minēto kriminālprocesu ietvaros, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidroja, ka 2007.gadā Rēzeknē darbojas organizētā grupa, kas izveidota ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas un izkrāpt no valsts budžeta PVN.

Organizētās grupas dalībnieku pienākumi bija sadalīti pēc atbildības līmeņiem, proti, grupas organizētājs sagatavoja un koordinēja viltotu, nepatiesu informāciju saturošus grāmatvedības dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, un iekļāva to datus organizētās grupas kontrolē esošo komersantu PVN deklarācijās.

Tādējādi, pamatojoties uz nepatiesu informāciju saturošiem un viltotiem darījumu dokumentiem, notika budžetā maksājamā PVN priekšnodokļa atskaitījums.

Kopumā laika posmā no 2007.gada līdz 2009.gadam personas noziedzīgās darbības rezultātā valsts budžetam ir nodarīti zaudējumi 1 186 431,45 latu apmērā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta. Aizdomās turētajam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu policija, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats