28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pieļauj domu par lielāku maksu slimnīcās
Pieļauj domu par lielāku maksu slimnīcās
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 28. marts 2012, 12:34
Lai samazinātu veselības nozares kapitālsabiedrību – valsts slimnīcu – zaudējumus, ziņojumā valdībai Veselības ministrija (VM) minējusi visai krasus pasākumus, piemēram, būtiski samazināt bezmaksas sniedzamos veselības aprūpes pakalpojumus slimnīcās.


Tomēr, kā Neatkarīgajai uzsvēra VM pārstāvis Oskars Šneiders, šos plānus dzīvē nevajadzēs realizēt, jo slimnīcām šogad piešķirts papildu finansējums. Taču vairākus pasākumus gan turpinās īstenot, jo saskaņā ar apstiprinātajiem budžetu plāniem 2011. gadā kopējie zaudējumi VM kapitālsabiedrībām plānoti 12 miljoni latu.

VM kapitālsabiedrības ir slimnīcas, kurās valstij pieder 100 procenti no kapitāldaļām. Lielākie zaudējumi ir P. Stradiņa slimnīcai – 6,5 miljoni latu, Bērnu slimnīcai – 2,5 miljoni latu un Rīgas Austrumu slimnīcai – 1,67 miljoni latu, liecina VM ziņojums. Lai nodrošinātu šo slimnīcu bezdeficīta budžetus, VM paredz divus iespējamos rīcības modeļus: samazināt kapitālsabiedrību izdevumu daļu par 12 miljoniem latu vai arī palielināt ieņēmumu daļu par šādu summu. Izdevumu samazinājumu varētu panākt, samazinot valsts apmaksāto pakalpojumu klāstu, piemēram, stacionāra slimniekiem veiktos radioloģiskos, laboratoriskos, staru kabineta un endoskopiskos izmeklējumus sniegt par maksu atbilstoši valsts noteiktajiem ambulatoro izmeklējumu un manipulāciju tarifiem, kas dotu papildu ieņēmumus. VM secina: samazināt izdevumus var, samazinot darbinieku skaitu vai apturot medicīnas attīstību. Tomēr tas viss radītu negatīvas sekas. Arī palielināt ieņēmumu daļu varētu tikai tādā gadījumā, ja palielinātu maksas pakalpojumu apjomu un īpatsvaru, tomēr tas var nonākt pretrunā ar tiesiskuma principiem un Satversmi, secinājusi VM.

Šie piedāvājumi principā vairs nav aktuāli, jo valdība papildus piešķīrusi 10,2 miljonus latu stacionāriem, sacīja O. Šneiders. Tomēr, tā kā slimnīcām VM ieskatā ir jāstrādā ar bezdeficīta budžetu, šogad plānots ieviest papildu pasākumus, piemēram, attīstīt un uzlabot pacientu klīnikas darbību, kas ietver neatliekamās medicīniskās palīdzības pacientu šķirošanu – stacionāro pacientu plūsmu varētu samazināt par 20%. Slimnīcās būtu jāpastiprina iekšējā kontrole par izmantotiem un norakstītiem medikamentiem, jāanalizē medikamentu izlietojums, jānodrošina vienkāršāka algu aprēķina procedūra u.c.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Oskars Šneiders, slimnīcas, Veselības ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats