26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Rīgas Stradiņa universitāte vēršas KNAB
Rīgas Stradiņa universitāte vēršas KNAB
Autors: NRA.lv / 26. marts 2012, 17:30
Pirmdien, 26.martā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) nosūtīja vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ar lūgumu sniegt skaidrojumu, kā valstī spēkā esošo normatīvo aktu ietvaros papildus "Publisko iepirkumu likumā" noteiktajai kārtībai iepirkumu konkursos var tikt vērtēta piedāvājumu iesniedzēju reputācija un godaprāts.


RSU vēstuli KNAB nosūtīja, balstoties uz svētdien, 2012. gada 25.martā TV3 raidījumā "Nekā personīga" izteikto, ka RSU veiktais iepirkums, kurā par uzvarētāju tika atzīta būvuzņēmumu apvienība "JPG 2B" ir bijis aizdomīgs, jo minētajā uzņēmumā strādājot darbinieki, kuri esot iepīti korupcijas skandālos. Tā kā sižetā KNAB pārstāve apgalvoja, ka tomēr spēkā esošā likumdošana ļaujot izvairīties no aizdomīgu uzņēmumu pakalpojumu iepirkšanas, lai gan valsts iepirkumu uzraugošā institūcija IUB līdz šim apgalvoja pretējo, tad jau šodien RSU ir sagatavojusi un nosūtījusi vēstuli KNAB, lai lūgtu palīdzību un skaidrojumu, kā likuma ietvaros iepirkuma procesā varam atteikties no uzņēmumiem, kas var radīt reputācijas draudus. 

Tiesa, minētais iepirkums jau šobrīd ir ticis ļoti rūpīgi pārbaudīts ne tikai no RSU, bet arī no dažādu uzraugošo institūciju puses, un universitātei nav bijis tiesiska pamata noraidīt saimnieciski izdevīgāko (kas tiek aprēķināts pēc konkrētas formulas) piedāvājumu, ko solījis jau iepriekš minētais būvniecības uzņēmums, jo spēkā esošā likumdošana neļauj atteikt piedāvājumu uzņēmumam, kuram nav nodokļu parādu un juridisku apgrūtinājumu, pat ja pret tajos strādājošajiem darbiniekiem ir ierosināta tiesvedība. Konkursā izvēlas uzņēmumu, nevis konkrētu cilvēku. Turklāt RSU nav operatīvā iestāde un tās pienākumos neietilpst pārbaudīt katra apakšuzņēmēja darbinieku godaprātu. Par to ir jārūpējas attiecīgajām atbildīgajām institūcijām.

Ņemot vērā, ka RSU plānotie būvdarbi darbi ir ERAF projekts, minētā konkursa ietvaros IUB veica gan konkursa nolikuma, gan arī līguma pārbaudi. Uzklausot un ņemot vērā IUB ieteikumus, IUB RSU konkursa norisei deva pozitīvu atzinumu. Jāuzsver, ka šobrīd līgums ar minēto iepirkuma uzvarētāju vēl nav noslēgts, jo viens no pretendentiem ir iesniedzis sūdzību. IUB sēde par konkrēto sūdzību ir gaidāma 2012.gada 10.aprīlī, un RSU ziņos par tajā nolemto - vai tika dota atļauja slēgt līgumu ar konkursa uzvarētāju vai nē.

RSU vienmēr ir strādājusi un arī turpinās strādāt likuma ietvaros. RSU Iepirkumu komisija ir rīkojusies atbilstoši Latvijas likumdošanai un "Publisko iepirkumu likumam". Tomēr šobrīd RSU ir kļuvusi par situācijas un nesakārtotās likumdošanas ķīlniekiem. Esam rīkojušies likumīgi, tomēr rezultātā ir cietis mūsu universitātes labais vārds.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: JPG 2B, KNAB, RSU

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats