24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā iesaistītie būvnieki turpina uzvarēt publiskajos iepirkumos
Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā iesaistītie būvnieki turpina uzvarēt publiskajos iepirkumos
Autors: NRA.lv / 25. marts 2012, 22:34
Bērnu slimnīcas kukuļošanas lietā iesaistītā būvfirma “Pamats” kopā ar firmu “Torensberg” pērn maijā izveidojušas pilnsabiedrību “JPG 2B”, kas turpina uzvarēt valsts un pašvaldību būvniecības konkursos, ziņo TV3 raidījums “Nekā Personīga”.


“Pamatā” uz prokūras pamata darbojas apsūdzētais un cietumā pabijušā Aleksandra Kreicera brālis Mihails. “Torensberg” valdē ir Bērnu slimnīcas lietā apsūdzētais Sergejs Kravcovs. Kopš dibināšanas “JPG 2B” uzvarējusi astoņos būvdarbu iepirkumos kopsummā par gandrīz par 4 miljoniem latu. (3 982 247 Ls) Arī Veselības ministrijas pārraudzītos objektos.

Lielāko pasūtījumu “JPG 2B” saņēma februārī. Rīgas Stradiņa universitāte bija nolēmusi par Eiropas naudu izremontēt laboratoriju korpusa telpas un izsludināja konkursu. Pieteicās 11 firmas. Lētākais piedāvājums bija “JPG 2B” (1 124 139 Ls).

Aizdomīgs konkurss likās Valsts Izglītības attīstības aģentūrai. Stradiņa universitātes piedāvātais līgums paredzēja, ka pēc pasūtītāja ierosinājuma var samazināt būvdarbu apjomus par 30 procentiem. Tas nozīmē, ka konkurss sludināts par nezināmu darbu apjomu un būvniecības laikā var mainīties gan izpildāmie darbi, gan samaksājamā summa.

Tas atsauc atmiņā krāpšanu Bērnu slimnīcā. Tur firma “Pamats” konkursā uzvarēja ar lētāko cenu, bet celtniecības gaitā tāme mainījās. Tas bija par pamatu KNAB ierosinātajai skaļajai izmeklēšanai, raksta NRA.lv.

Vai Stradiņa universitātes līgumā, paredzot atkāpes no būvdarbu apjoma, iespējama līdzīga shēma, apgalvot nevar. Bet darbojošās personas liek būt uzmanīgiem.

Valsts izglītības attīstības aģentūra uzskata, ka līguma punkts par iespējamo būvdarbu apjomu izmaiņām ir pārāk nekonkrēts. Tā domā arī Veselības ministrijas valsts sekretārs. Ja Stradiņi to pielietos, aģentūra piemēros sodu – neatmaksās daļu no Eiropas naudas.

Savas aizdomas Iepirkumu uzraudzības birojam uzrakstījuši arī Stradiņa konkursā aiz svītras palikušie. Birojs tās vēl vērtēs, tāpēc lietu nekomentē. Arī neapmierinātie būvnieki kameras priekšā runāt negrib.

Stradiņa rektors Jānis Gardovskis “Nekā Personīga” skaidroja, ka viņa pienākumos neietilpst interesēšanās par konkursu un kurš tajā uzvarējis.

“Mums ir iestāde ar 1200 darbiniekiem un 7000 studentiem. Lai zinātu par katru pilnsabiedrību, kā tā tiek veidota... Tas nav rektora pienākums zināt tādas lietas,” stāstīja Gardovskis.

Viņš uzskata, ka firmas “Pamats” līdzdalība notikumos Bērnu slimnīcā neesot iemesls aizdomām. Turklāt konkursā uzvarējusī firma “JPG 2B” ir jauna. Iepirkumu vadītāja Stradiņa universitātē skaidro, ka Izglītības ministrijas aģentūras aizrādījumu ņems vērā un turpmāk šāda nekonkrētas lietas līgumos nerakstīs.

Kamēr Stradiņa iepirkumā notiek strīdi, firmas “Pamats” veidotā uzņēmumu pilnsabiedrība aktīvi būvējas arī citviet. Viens no JPG 2B būvobjektiem ir slimnīcas korpuss eksministres Baibas Rozentāles vadītajā Latvijas Infektoloģijas centrā. Bērnu slimnīcas skandāla laikā Rozentāle žēlojās, ka bijusi ļoti neapmierināta ar “Pamata” kvalitāti, kad firmai uzticēts miljonu vērts būvobjekts.

“Ja man būtu jāizvēlas vēlreiz, tad es ar viņu nestrādātu. Es to neslēpu arī dakterim Mozgim pie atklāšanas,” tā 2009.gada novembrī preses konferencē stāstīja Baiba Rozentāle.

Tagad Rozentāle kopš janvāra slimo un viņas pienākumus pilda vietas izpildītājs. Slimnīcā “Nekā Personīga” pārliecinājās, ka eksministres vārdiem ticēt nevar. Tur pilnā sparā rosās strādnieki firmas “Pamats” darba formās. Iepirkumu veicēji skaidro – firma piedāvāja lētāko cenu un noslēgts līgums par 600 tūkstošiem. (610 466 Ls)

Latvijas Infektoloģijas centra juriste Svetlana Zitāne “Nekā Personīga” skaidroja, ka LIC izvērtējot tikai pretendenta iesniegto informāciju. “Lai mēs klausītu masu medijiem vai publikācijām internetā, tam nav nekāda pamata,” norāda Zitāne.

Līdzīgs skaidrojums bija arī Dzemdību namam, kur arī būvdarbus uzsākusi “JPG 2B”. Projekta izmaksas – 666 tūkstoši. (666 043 Ls)

Sarunai ar “Nekā Personīga” piekrita divi “JPG 2B” pārstāvji. Sergejs Kravcovs, kurš bijis saistīts ar “Pamatu”, gan vada firmu “Torensberg”. Un “Pamats” valdes loceklis Magnuss Kurpuševs, kurš amatā nonāca pēc Bērnu slimnīcas skandāla. Abi par kukuļlietu komentārus nesniedz un norāda uz nevainīguma prezumpciju. Par saviem būvdarbiem viņiem kauns neesot.

“Ja jūs sakāt – vai labi, ka šobrīd mēs uzvaram tenderos, es uzskatu, ka labi. Jo visi tenderi – tā ir minimālā cena. Ja mēs varam par mazāku naudu uzcelt vai izremontēt ēkas, kas vajadzīgas valstij, vai tad tas ir slikti?” - tā Sergejs Kravcovs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baiba Rozentāle, Jānis Gardovskis, JPG 2B, KNAB, Magnuss Kurpuševs, Pamats, Sergejs Kravcovs, Svetlana Zitāne, Torensberg

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats