28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » MTG: baumu izplatīšanu vērtējam kā spiedienu uz Konkurences padomi
MTG: baumu izplatīšanu vērtējam kā spiedienu uz Konkurences padomi
Autors: Andris Jurkevics / BIZNESS.LV / 20. marts 2012, 11:51
„MTG Broadcasting AB” (MTG) kategoriski noliedz baumas, kas pagājušā nedēļā tika izplatītas vairākos medijos – par to, ka pēc iespējamās komerctelevīziju TV3 un LNT apvienošanās TV reklāmu cenas varētu pieaugt par 40% un LNT tiks pārveidots par kanālu, kas raida krievu valodā.


“Pagājušajā nedēļā vairākās publikācijās tika izteikti nepatiesi apgalvojumi par MTG iespējamo rīcību, ja tiks atļauta TV3 un LNT apvienošanās. Vismaz viens no šo baumu izplatītājiem pilnībā pārzina nozari un pats darbojas kā kabeļoperators, tādēļ labi apzinās, ka baumām nav nekādas saistības ar realitāti. Uzskatām, ka apzināta nepatiesas informācijas izplatīšana ir vērtējama kā spiediens uz Konkurences padomi, kura pašlaik analizē iespējamo darījumu,” norāda MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš. 

Š.g. 13.martā nozare.lv publikācijā «"Lattelecom": Virszemes TV plāns bija "strādāt pa nullēm"», atspoguļojot “Lattelecom” valdes priekšsēdētāja Jura Gulbja izteikumus par MTG, tiek pieminētas arī baumas, ka “TV3 un LNT zem kopēja saimnieka varētu nākamgad celt reklāmas cenas par 40%”. Līdzīgu informāciju vēlāk publicēja portāls pietiek.com.

“Vēlamies uzsvērt, ka šādām runām nav nekāda reāla pamata, un tas ir neloģisks apgalvojums – gan no tirgus, gan ilgtspējīgas attīstības viedokļa. Reklāmas cenu nesamērīga un neadekvāta celšana nevar būt neviena tirgus dalībnieka mērķis. TV reklāmas tirgus nav atdalīts no kopējā reklāmas tirgus, tāpēc TV sektors tāpat kā citi sektori, nosakot reklāmas cenas, vadās tikai no tirgus apstākļiem.

Lai komerctelvīzijas šodien spētu nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību, to darbībai jābalstās uz trim stūrakmeņiem. Pirmais – Latvijas komerctelevīzijām jāsaņem atlīdzība par savu programmu retranslēšanu no kabeļoperatoriem – tāpēc mēs iestājamies par “must carry” principa atcelšanu vai izmaiņām šajā regulējumā. Otrais – sabiedriskās TV iziešana no reklāmas tirgus, jo šis medijs piedāvā reklāmas laiku par cenām, kas ir zemākas, nekā tirgus cenas. Trešais stūrakmens ir sabiedriskais pasūtījums, ko valsts piedāvā komerctelevīzijām caur neatkarīgajiem producentiem. Mēs uzskatām, ka Latvijā daudz plašāk, nekā līdz šim būtu attīstāma un veicināma komerctelevīziju sadarbība ar neatkarīgo producentu grupām, šāda prasība ietverta arī Eiropas Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā,” uzsver K.Ozoliņš.

MTG jau vairākkārtīgi ir norādījis, ka pēc digitalizācijas ieviešanas Latvijā televīzijas tirgus ir ievērojami mainījies. Ja pirms dažiem gadiem reklāmas naudu Latvijā dalīja mazs skaits TV kanālu, tad tagad reklāmdevēju budžetus sadala aizvien lielāks TV kanālu skaits. Vēl pirms trim gadiem katram otrajam Latvijas iedzīvotājam bija pieejami 4–5 televīzijas kanāli un vietējie nacionālie kanāli LTV, LNT, TV3 gandrīz pusei skatītāju bija vienīgās televīzijas. Tagad reklāmdevēju nauda tagad tiek dalīta ar ārzemju TV kanāliem.

Šobrīd 9 no 10 Latvijas skatītāji savā televizorā redz vismaz 20 televīzijas kanālus no daudzām pasaules valstīm. Noticis būtisks tā laika samazinājums, ko skatītājs velta nacionālajām televīzijām. Attiecīgi samazinājusies arī reklāmdevēju interese, kas abiem TV kanāliem TV3 un LNT līdz šim bija vienīgais iztikas avots.

14.martā pietiek.com savukārt publicēja rakstu par to, ka LNT pēc apvienošanās ar TV3 varētu pārtapt krieviski raidošā kanālā. Šim apgalvojumam vēl grūtāk rast racionālu izskaidrojumu. Abiem kanāliem – TV3 un LNT – ir dažādas un savstarpēji papildinošas auditorijas – savs īpaši lojālu skatītāju loks, kuru vecuma grupas ir atšķirīgas. Piemēram TV3 kanālam ir īpaši augsta lojalitāte gados jaunāku skatītāju vidū, bet LNT kanālam ir augsta lojalitāte vecāku skatītāju vidū. Ikviena televīzija var tikai priecāties par šādu auditorijas lojalitāti un tai nekad nevarētu ienākt prātā likvidēt šādus kanālus ar labu potenciālu.

MTG stratēģija ir saglabāt un pastiprināt katra TV kanāla lojālās auditorijas īpatsvaru. Apvienošanās abām komerctelevīzijām ļauj saglabāt un pastiprināt šo lojalitāti. Apvienošanās arī dod iespēju Ikvienam no sešiem kanāliem (LNT, TV3, TV5, TV6, K2, 3+) fokusētāki veidot savu programmu, visiem kopā aptverot praktiski visu vecuma grupu skatītājus un skatītājus abās valodās.

„Vēlos arī uzsvērt, ka tieši abu komerctelevīziju veidotie oriģinālraidījumi raidījumi latviešu valodā izpelnījušies skatītāju atzinību un tiem ir labi reitingi. Tas vēlreiz apliecina, ka abas televīzijas dod lielu pienesumu nacionālā satura veidošanā un iegulda tajā lielāko daļu savu līdzekļu,” norāda K. Ozoliņš.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Juris Gulbis, Kaspars Ozoliņš, Konkurences padome, Lattelecom, LNT, MTG, MTG Broadcasting AB, TV3

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats