17. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Rūdolfs, Viviāna
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VDI pret "Lattelecom": vai daļa uzņēmumā strādājošo tiek diskriminēti?
VDI pret "Lattelecom": vai daļa uzņēmumā strādājošo tiek diskriminēti?
Autors: Apollo.lv / 14. marts 2012, 17:31
Uzņēmums SIA «Lattelecom» daļu darbinieku nodarbina uz tā dēvētā uzņēmuma līguma pamata, liedzot iespēju saņemt atmaksātu atvaļinājumu pabalstu, A slimības lapas pabalstu, kā arī citus sociālos labumus. Ar šo situāciju nav mierā Valsts darba inspekcijai, vēsta Latvijas Radio, norādot, ka darba inspekcija «Lattelecom» piemērojusi naudas sodus.


Daļa darbinieku nav apmierināti ar šādiem nosacījumiem, vēsta Latvijas Radio, atsaucoties uz kādu anonīmu ziņu, kurā bija vaicāts: «Cik likumīgi, ka daļu darbinieku nodarbina, slēdzot uzņēmuma līgumus, tos pagarinot pēc kāda laika?», vēlāk saņemta ziņa ar piebildi, ka šis uzņēmums ir «Lattelecom».

Slēdzot šādus līgumus, darbinieki faktiski tiek diskriminēti - viņi nesaņem ne tikai sociālās garantijas, bet arī uzņēmuma labumus, tostarp, veselības apdrošināšanu, raksta Apollo.lv.

«Lattelecom» juridiskās daļas direktors Toms Meisītis, jautāts, vai uzņēmumā noteikts, cik reizes ar vienu cilvēku var pārslēgt šos uzņēmumu līgumus, norādīja, ka šādu kritēriju nav.

Radio vēsta par piemēru Rēzeknē, kur 61 darbinieks nodarbināts uz darba līguma pamata, taču 39 ir tā dēvētie uzņēmēji. Protams, ir arī cilvēki, kuriem šāds elastīgs līgums ir izdevīgāks, un cilvēki paši labprātāk izvēlas strādāt uz šādiem noteikumiem.

«Lattelecom» aizstāv Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, norādot, ka uzņēmumi meklē veidus, kā meklēt labākus speciālistus, un uzņēmuma līgums ir laba forma kā nodrošināt noteikta darba izpildi. Viņa norāda, ka nodokļu bāze ir faktiski tāda pati, klāt nāk vienīgi elastība. Jautāta par neapmaksātajiem atvaļinājumiem, Meņģelsone norāda, ka «tie jāplāno savādāk.»

Kā norāda Latvijas Radio, vairāki bijušie vai esošie darbinieki, kuriem par šo situāciju būtu kas sakāms, «drošības nolūkos» atteicās runāt.

Par šo situāciju negribēja izteikties arī bijušais ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Tikmēr «Lattelecom» padomes priekšsēdētājs Gatis Kokins sarunā radio norādīja, ka uzņēmuma līgums nav problēma un tādā veidā kopumā nodarbināti 300 cilvēki.

Iemesls, kāpēc vajadzīgi šādi līgumi, kā skaidro Kokins, ir efektīvāks veids kā nodarbināt cilvēkus, ja ir jāveic noteikts darba apjoms. Kokins norāda, ka ar uzņēmuma līgumu bieži ir ar studenti un jaunās māmiņas. Ir situācijas, kad līgumi tiek pagarināti.

Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrības viceprezidente Irēna Kalniņa atzīst, ka ideālais variants būtu sabalansēt un nodrošināt 80% štata darbinieku, bet 20% darbinieku, kas darbojas uz uzņēmuma līguma pamata.

«Neizprotama ir Valsts Darba inspekcijas aplamā likuma panta interpretācija, apsūdzot, vienu no lielākajiem darba devējiem un nodokļu maksātājiem valstī, nelegālā nodarbinātībā, nevis pēc būtības pildot savus tiešos darba pienākumus, apkarojot nelegālo nodarbinātību valstī un arvien pieaugošo tendenci darba algas izmaksāt aploksnēs, tādējādi liedzot darbiniekiem likumā noteiktās sociālās garantijas,» «Lattelecom» pārstāve Līga Bite.

«Lattelecom» izbrīna raidījumā izskanējušie apgalvojumi, ka ar uzņēmumu līgumu slēgšanu uzņēmums mēģina apiet nodokļu maksājumus. «Nodokļu maksājumi tiek veikti vienādi gan darba, gan uzņēmuma līguma gadījumā. Uzņēmuma līgumu slēgšana ar fiziskām personām nekādā gadījumā nav nodokļu optimizācija, jo visos gadījumos, kad uzņēmuma līgumi tiek slēgti ar fiziskām personām, kuras nav reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicēji, «Lattelecom» papildus uzņēmuma iedzīvotāju nodokļa un sociālās apdrošināšanas iemaksu maksājumiem atbilstoši likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» 8.panta 2.2 daļas noteikumiem maksā algas nodokli,» uzsver uzņēmumā.

Tāpat «Lattelecom» ievēro pasaulē ieteikto praksi, ko atbalsta arī Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība, ka proporcionāli uzņēmumā var būt līdz 80% darbiniekiem un 20% - dažādu pakalpojumu sniegšanu var nodrošināt personas uz uzņēmuma līguma pamata.

Ar visiem «Lattelecom» grupas darbiniekiem, ar kuriem pēc būtības ir nodibinātas darba tiesiskās attiecības, tiek slēgti darba līgumi. To apliecina arī darba līgumu skaits – 2012.gada 6.martā «Lattelecom» grupas uzņēmumos uz darba līgumu pamata ir nodarbināti 2158 darbinieki.

Savukārt, ja runa ir par projekta rakstura darbiem un konkrētu darba rezultātu, «Lattelecom» slēdz uzņēmuma līgumus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Lattelecom, Līga Meņģelsone, Toms Meisītis, VDI

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats