19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijā viens no straujākajiem dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoma pieaugumiem ES
Latvijā viens no straujākajiem dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoma pieaugumiem ES
Autors: BNA / 23. februāris 2012, 17:40
Eiropā aizvadītajā gadā palielinājies gan pārvadāto kravu, gan nedaudz - pasažieru apjoms, liecina Eiropas dzelzceļu un infrastruktūras uzņēmumu kopienas (CER) apkopotie dalībvalstu statistikas dati. Tas savukārt nozīmē, ka dzelzceļu nozare pakāpeniski sāk atkopties no ekonomiskās krīzes.


Latviju šajā kontekstā var saukt par vienu no pozitīvākajiem tendences līderēm Eiropā, jo Latvijas dzelzceļa (LDz) kravu pārvadājumi pagājušā gada laikā pieauguši par vairāk nekā 10 miljoniem tonnu, sasniedzot 59,4 miljonus. Pārvadāto kravu apjoms Latvijā pērn pieaudzis par 20 procentiem, salīdzinot ar aizpagājušo gadu. Pasažieru pārvadājumu skaits savukārt Latvijā nav pieaudzis – nepilni 20 500 pārvadātu pasažieru 2011.gadā. Pieauguma tendence ir ļoti neliela arī citās CER dalībvalstīs.  

„Ekonomiskās krīzes, kā arī dažādu citu faktoru ietekmē, vairāki mūsu kaimiņvalstu dzelzceļi piedzīvoja ievērojamus kravu apjoma kritumus. Latvijā kravu samazinājums bija salīdzinoši neliels. Tāpēc tagad esam īpaši gandarīti, ka kravu apjoma pieaugums Latvijā ir viens no lielākajiem Eiropā”, rādītājus komentē LDz prezidents Uģis Magonis.

Dzelzceļa kravu pārvadājumu apjoms kopumā Eiropā pieaudzis par 4%, savukārt tonn-kilometru skaits palielinājies par 4,4%.

Pasažieru pārvadājumu apjoma pieaugums Eiropā savukārt ir neliels – vien 0,1%, savukārt pasažieru kilometru apjoms salīdzinot ar 2010. gadu, samazinājies par 0,4%. CER pārstāvji to skaidro ar bezdarba palielināšanos Eiropā ekonomiskās krīzes rezultātā.

Kopumā CER pārstāvji saskata pozitīvas tendences nozares dinamikā un statistikas rādītājos, kas liecinot, ka Eiropas dzelzceļa nozare smagāko krīzes laiku ir pārvarējusi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CER, kravu pārvadajumi, Latvija, Latvijas dzelzceļš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats