23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Pārdala amatus Rīgas brīvostas valdē
Pārdala amatus Rīgas brīvostas valdē
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 15. februāris 2012, 17:03
Valdība vakar nomainīja Rīgas brīvostas valdes locekli Viesturu Silenieku ar Ingu Antāni.


Ienesīgu un ietekmīgu amatu pildītāju nomaiņa šķiet pašsaprotama. Viesturs Silenieks Rīgas brīvostas valdē pārstāvēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) kopš tā laika, kad ministriju vadīja Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Raimonds Vējonis. Tagad šīs partijas nav koalīcijā, un Zatlera Reformu partijas (ZRP) ministrs Edmunds Sprūdžs uz brīvostu nosūtīja savu juridisko padomnieci, partijas aktīvisti un neievēlētu kandidāti uz tagadējo Saeimu. Pēdējais publiski zināmais I. Antānes veikums ir internetā atrodams skaidrojums par medikamentu un medicīnisko ierīču kompensācijas kārtību atbilstoši pērnā gada oktobrī pieņemtam valdības lēmumam. Oktobra beigās viņa stādījās priekšā kā zvērināta advokāte no biroja Treilons&Petrovičs.

Ap to pašu laiku publiski izpaudās arī V. Silenieks. Viņš prātoja, ka nonākšana opozīcijā arī viņa politiskajam spēkam varētu būt labs pārbaudījums, jo ātri vien noskaidrosies, kurš partijā ir savtīgu mērķu vadīts, bet kurš paliks uzticīgs. V. Silenieks veidojas par politisko ilgdzīvotāju, kurš nav ieņēmis pašus redzamākos partijiski dalītos amatus, bet toties pratis pārlaist dažādas pārgrozības, raksta NRA.lv.

Vienkārša kadru nomaiņa, kas vakar valdības sēdē notika bez jebkādām diskusijām.

Valdības lēmums laika ziņā sakrīt ar daudz plašāku pārvērtību pieteikumu. Kā zināms, ZRP ir nākusi klajā ar priekšlikumu (drīzāk gan prasību) pilnībā pārveidot visu Latvijas ostu pārvaldības kārtību. Ostas pretojas šiem plāniem, kā nu katra spēj. No šādas pretestības mazināšanas viedokļa izcils sasniegums būtu Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atstādināšana, par kādiem nodomiem V. Silenieks vakar informēja ar atsauci uz E. Sprūdžu: «Es vakar Sprūdžam teicu, ka sagaidīsim Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atzinumu, bet viņš teica: nav ko gaidīt, jālaiž Loginovs vaļā. Nu, ja uzstādījums ir cilvēku bez nekāda juridiska pamatojuma atlaist no darba, tad skaidrs, ka tas ir politisks.»

KNAB atzinums tiek gaidīts par televīzijā noplūdinātu informāciju, ka Rīgas brīvosta gatavojas slēgt nomas līgumu ar L. Loginovam daļēji piederošu firmu. Viņa īpašumtiesības tikušas slēptas aiz Singapūrā un Panamā reģistrētiem uzņēmumiem – pastkastītēm ar kapitālu lata vērtībā. Līdz ar to darījuma shēma nav saprotama. Proti, nav manāms reālais investors, kurš iztērēšot pārdesmit miljonus eiro, lai ostas teritorijā ierīkotu Baltijā un Skandināvijā lielāko sadzīves preču komplektēšanas ražotni un vairumtirdzniecības ekspozīcijas centru. Ja tāda nav, tad ko L. Loginovs reāli iesāks applūstošajās Spilves pļavās?

Nezināmu firmu nosaukumi ir bijuši pietiekami skanīgi un pārliecinājuši brīvostas valdi lemt par atbalstu darījumam, taču līdz nomas līgumam tas nav novests. Par līguma slēgšanu bija paredzēts lemt šodien V. Silenieka vadībā, jo viņam bija jāaizvieto atvaļinājumā un prombūtnē esošais brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks.

Vienpadsmit laika joslu attālumā esošais A. Ameriks vakar nevarēja komentēt valdības lēmumu. Pārliecinošs toties ir viņa stāsts, kāpēc brīvosta bijusi ar mieru iznomāt Spilves pļavas pirmajam, kas vien uz to pieteicies. Pirms tam desmit gadu nav bijis neviena šāda gribētāja, bet apmēram 400 ha platības uzturēšana ostas pārziņā radīja brīvostas pārvaldei izdevumus. Vilinājums atdot nomā kaut aptuveni 1/3 daļu no šīs teritorijas bijis tik liels, ka iepriekš valdības pārstāvju balsis ostas valdē dalījušās: divi valdes locekļi bija par pļavu iznomāšanu nezināmām firmām, bet divi šaubījās par tāda darījuma dzīvotspēju.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Rīgas brīvosta, VARAM, Viesturs Silenieks, Zatlera Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats