29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ūdens dziedē mazos pacientus Bērnu slimnīcā Gaiļezerā
Ūdens dziedē mazos pacientus Bērnu slimnīcā Gaiļezerā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 14. februāris 2012, 11:13
Neviltots prieks un gandarījums valda Bērnu slimnīcā Gaiļezerā – no šodienas mazie pacienti veseļosies arī ar ūdensterapijas palīdzību. Bērnu slimnīcas fonda, Neatkarīgās un Rimi kopīgā labdarības akcija Dzīvības ūdens sasniegusi mērķi – kopīgiem spēkiem atjaunots un šo pirmdien atklāts ilgi gaidītais ūdensdziedniecības centrs.


Akcijas organizatori saka sirsnīgu paldies visiem ziedotājiem, īpaši visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atsaucās un ziedoja latu pie lata, lai bērnu slimnīcas mazo pacientu un mediķu sapnis par jaunām ūdensdziedniecības telpām pārvērstos īstenībā.

Dienā, kad Neatkarīgā pirmoreiz viesojās tobrīd slēgtajās ūdensdziedniecības centra telpās, pārņēma šoks par to, kādā stāvoklī ir šīs telpas, pēc būtības – katastrofālā. Tāpēc arī pirms vairākiem gadiem tika pieņemts lēmums centru slēgt un vairs neizmantot ūdensterapijas nodarbēm. Vannās, kuras kādreiz izmantoja bērnu peldināšanai, tad pilēja ūdens no savu laiku nokalpojušajiem krāniem, kas bija jāslēdz, lai neapplūdinātu visu stāvu. Šarko dušas mehānisms izskatījās vienkārši draudīgs – to slimnīcas darbinieki pieklājīgi bija apklājuši ar baltu palagu (vakar akcijas organizētāji kopīgi atcerējās mirkli, kad Latvijas Televīzijas operators palagu norāvis un teicis: jāparāda, kā izskatās realitātē!). Uzreiz bija skaidrs, ka jāpalīdz šīs telpas atjaunot, lai dotu iespēju mediķiem lietot darbā ar mazajiem pacientiem arī tādu terapiju, kur galvenais būtu ūdens dziedinošais spēks.

Akcijā Dzīvības ūdens iesaistījās Bērnu slimnīcas fonds, Rimi un Neatkarīgā, kopīgiem spēkiem aicinot iedzīvotājus un uzņēmumus ziedot ūdensdziedniecības centra atjaunošanai. Kad arhitekte Ilona Vaivode iepazīstināja ar skicēm, kā telpām būtu jāizskatās, pārņēma aizkustinājums – cik skaisti tomēr var pārveidot telpas, un radās apņēmība, ka tas ir iespējams. Kopumā tika savākti 54 098 lati, kurus izlietoja remontdarbiem, aprīkojuma iegādei un telpu labiekārtošanai. Atjaunotās telpas ir gaišas, mājīgas, modernas, ar visu nepieciešamo ūdensterapijai. Tās papildina speciāli veidots apgaismojums, tāds ir ierīkots arī vannās.

Slimnīcas Rehabilitācijas dienesta vadītāja Irina Trušina Neatkarīgajai stāsta, ka centrā būs pieejamas dažādas ūdensprocedūras – dušas, ārstnieciskās vannas un zemūdens masāžas. «Ūdensdziedniecība ir viena no senākajām ārstniecības metodēm, to izmanto dažādu slimību ārstēšanai un profilaksei,» stāsta I. Trušina. Gaiļezera bērnu slimnīcā šīs procedūras galvenokārt saņems pacienti ar neiroloģiskām vai psihiskām saslimšanām. Dienā plānots uzņemt ap 20 pacientu. Pagaidām jaunajās telpās pacienti vēl nav bijuši, bet – viss strādā, par to varēja pārliecināties klātesošie, kad fizikālās terapijas māsa iedarbināja Šarko dušu! Ūdens terapiju nozīmēs ārsts rehabilitologs, taču uzsvars tiks likts uz ārstu komandas darbu.

Ūdensdziedniecība ir novērtēta un atzīta terapija neiroloģiskiem un psihiatrijas pacientiem, procedūrām piemīt gan stimulējoša, gan atslābinoša, relaksējoša, gan tonizējoša iedarbība uz centrālo un veģetatīvo nervu sistēmu. Pacientiem ar neiroloģiskām saslimšanām ūdensprocedūras ir plaši izmantojamas – kā piemēru ārsti min pacientus ar bērnu cerebrālo trieku, paralīzi, ar dažādām traumām.

«Ja es varētu, piezvanītu katram ziedotājam un pateiktos,» saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. «Paldies atbalstītājiem, kuri bez liekas lūgšanas uzreiz iesaistījās akcijā, un visiem iedzīvotājiem, kuri meta naudu ziedojumu kastītēs – kopumā 33 359 latus, kā arī Rīgas tirdzniecības ostai, uzņēmumam PAA un citiem labvēļiem.» Neatkarīgās galvenā redaktore Anita Daukšte uzsver, ka mūsu galvenais uzdevums bija iezvanīt trauksmes zvanu un parādīt Latvijas cilvēkiem situāciju, kura steidzami jālabo. «Mums tas ir izdevies – no vienas puses, skumji, ka tāda situācija valstī veselības aprūpē ir, no otras – milzīgs gandarījums, ka sabiedrība arī ekonomiski sarežģītā laikā spēj mobilizēties labdarībai.»

Gaiļezera bērnu slimnīcas virsārste Evija Paļčeja sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka slimnīcā vēl būtu daudz darāmā. Piemēram, līdzīgi kā ūdensdziedniecības centrs, tagad slēgts ir arī slimnīcas baseins – to tehniskā stāvokļa dēļ nedrīkst izmantot. «Tomēr, ja to spētu atjaunot, tas būtu ļoti svarīgi,» secina ārste. Tāpat slimnīcas plānos ir atjaunot telpas Bērnu garīgās veselības centram, izvietojot to tuvāk dienas stacionāram – tur, kur pašlaik ir infekciju nodaļa, kas savukārt būtu jāpārceļ tuvāk neatliekamajai palīdzībai. «Vēlamies slimnīcu sakārtot, esam un būsim pateicīgi ikvienam mūsu atbalstītājam!» teic E. Paļčeja.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bērni, Bērnu slimnīca Gaiļezers, Irina Trušina, Neatkarīgā, RIMI, ūdens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats