24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LIC vadoša darbiniece centra telpās nodarbojas ar privātu biznesu
LIC vadoša darbiniece centra telpās nodarbojas ar privātu biznesu
Autors: Apollo.lv / 12. februāris 2012, 21:53
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadoša darbiniece jau vairākus gadus LIC telpās veiksmīgi nodarbojas arī ar savu privāto biznesu, bet cik likumīgi tas noticis, tas lūgts izvērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto.»


Struktūrvienība, kas LIC rūpējas par medikamentu apriti saucas iekšējā aptieka un to jau 26 gadus vada Jeļena Boļšakova, bet viņas kolēģe Inga Jeremica arī ir ar ievērojamu darba stāžu LIC. Viņas pienākumos ir pārzināt visus LIC notiekošos procesus, kas saistīti ar slimnīcas nodrošināšanu ar medikamentiem, raksta Apollo.lv.

Raidījums vēstī, ka Boļšakovu klīnikas telpās neizdodas satikt. Pie iekšējās aptiekas stūra lepni novietots «Lexus»  džips. Greznais apvidus auto reģistrēts uz firmas «Medelens» vārda. Firmas vienīgā īpašniece un arī valdes locekle ir jau iepriekš pieminētā Boļšakova. Viņa paralēli aptiekāres darbam valsts slimnīcā, attīstījusi savu privāto biznesu. Viņai pieder trīs kompānijas, kas nodarbojas ar farmāciju, tostarp «Medelens». Un tieši «Medelens» ir tikusi pie ekskluzīvas iespēja atvērt arī vienīgo, visiem pieejamo aptieku LIC, kurā zāles iegādājas paši slimnieki. Par privātās aptiekas vadītāju pieņemta Boļšakovas kolēģe Jeremica.

LIC pārstāvis Jāzeps Keišs «De facto» skaidro, ka «gan vienu, gan otru aptieku kontrolē dažādas inspekcijas, kuru pienākums ir to darīt. Es it kā neesmu dzirdējis, ka kāda būtu izteikusi kaut kādu aizrādījumu, pretenziju, ka kaut kas tur nav tā. Ja šī aptieka, kas atrodas slimnīcas teritorijā, ja viņa atrastos pāri ielai, arī būtu šis pats jautājums – ētiski vai neētiski?» Uz iebildi, ka viņa ir nomas attiecībās ar slimnīcu, Keišs norāda, ka viņš te neredzot «nekādu absolūti interešu konfliktu, jo tās ir divas nošķirtas lietas.»

«De facto» neizdevās uzzināt ilggadējās centra vadītājas Baibas Rozentāles viedokli par nomas līgumu būtībā ar saviem darbiniekiem. Viņa, kopš paziņots par centra reorganizēšanu, ir saslimusi, bet viņas mobilais telefons bija izslēgts.

Nomas līgums ar LIC noslēgts pāris gadu pēc firmas dibināšanas, ap to laiku, kad centru sāka vadīt tieši Rozentāle.

«Medelens» aptieka ir pavisam neliela un arī neuzkrītoša no ārpuses. Kopā ar palīgtelpām - 71 kvadrātmetrs. Toties tiešais slimnīcas tuvums tai spējis nodrošināt ievērojamu apgrozījumu, vidēji ap trim miljoniem latu. Bet krīzes laikā, 2010.gadā, firma savu apgrozījumu palielinājusi gandrīz divas reizes – līdz 5,2 miljoniem latu.

Iepriekšējos gados firmas sasniegtā trīssimt tūkstošu latu peļņa rāda, ka ciešas attiecības ar LIC  ir izdevīgas. Un to, ka aptieka atrodas izdevīgā vietā, apliecina arī «Medelens» pārstāvju teiktais, ka farmācijas tirgus līderis viņiem vairākkārt piedāvājis biznesu pārdot.  Savukārt par telpām firmai mēnesī jāmaksā 137 latus bez PVN.

Iespēja slimnīcas teritorijā atvērt aptieku, turklāt vienīgo, ir gards biznesa kumosiņš, jo daudzi pacienti zāles izvēlas pirkt uzreiz pēc ārsta apmeklējuma. Un Infektoloģijas centrā ārstējas gan hepatīta, gan HIV/AIDS slimnieki, kuru zāles ir ļoti dārgas un kuras kompensē valsts. To apliecina arī Veselības norēķinu centra maksājumi firmai «Medelens», 2010.gadā par kompensējamiem medikamentiem samaksājot 4 miljonus latu. Tas ir 80 procenti no firmas tā gada apgrozījuma.

Boļšakova noraida aizdomas, ka būtu varējusi ietekmēt nomas līguma slēgšanu: «Man kā LIC slēgta tipa aptiekas vadītājai nav lēmuma pieņemšanas tiesību par līgumu slēgšanu ar trešajām pusēm vai iepirkumu konkursiem».

Pērn «Medelens» reģistrējies arī kā zāļu lieltirgotājs un kļuvis par elektroniskās iepirkumu sistēmas dalībnieku. Un šogad ticis pie iespējas Infektoloģijas centram piegādāt medikamentus. Šos iepirkumus nerīko slimnīca. Iekšējā aptieka «saņem no lieltirgotavām pasūtītos medikamentus un veic šo iekšējo sadali» apliecina Kreišs. Un tas nozīmē, ka Boļšakovai kā slimnīcas aptiekas vadītājai būs jāpieņem medikamenti no pašai piederošās kompānijas.

Boļšakova intervijai nepiekrīt, bet e-pastā uzsver to, ka nav bijusi saistīta ne ar vienu politisko partiju. Tiesa gan – tiklīdz Rozentāle iestājās «Saskaņas centrā», tā Boļšakova un Jeremica šai partijai kopumā ziedoja 2500 latu. Lūgta precizēt ziedojuma iemeslu,  viņa raksta: «Personiska pārliecība, tas nav saistīts ar profesionālu darbu». Toties Saskaņas centra līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs jau paguvis paziņot, ka lēmums par LIC reorganizēšanu ir pārsteidzīgs.

Veselības ministrija šobrīd atturas vērtēt Boļšakovas sēdēšanu divos ērtos krēslos vienlaikus. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inga Jeremica, Jāzeps Keišs, Jeļena Boļšakova, KNAB, Latvijas Infektoloģijas centrs, Medelens

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats