26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Daudziem pacientiem par kompensējamajām zālēm būs jāmaksā vairāk
Daudziem pacientiem par kompensējamajām zālēm būs jāmaksā vairāk
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 7. februāris 2012, 12:24
Pacientiem, kuri kompensējamās zāles saņēma jau agrāk, proti, līdz ar jaunās sistēmas iedarbināšanu, šogad var nākties maksāt par zālēm vairāk – ja vien viņi neatteiksies no iepriekš lietotā medikamenta un nesāks lietot valsts noteiktās vislētākās zāles.


Tā kā references medikamentu – to, kuru cenu valsts ņem vērā kompensējot, cenas kritušās, pērkot citus medikamentus, pacientiem jāmaksā lielāka starpība.

Jaunā sistēma paredz, ka kompensējamo medikamentu sarakstā no šā gada 1. februāra konkrētām saslimšanām ir noteikts tikai viens – vislētākais – medikaments. Jaunajiem pacientiem, kuri tikai no šā gada sāk lietot kompensējamās zāles, ārsts drīkst izrakstīt tikai medikamenta vispārīgo nosaukumu un aptiekām jāizsniedz tikai lētākais medikaments. Savukārt vecajiem pacientiem, kuriem kompensējamās zāles izrakstītas jau agrāk, ārsts drīkst turpināt rakstīt konkrēto zāļu nosaukumu, aptiekās pacientam izsniegs tieši to, ko ārsts izrakstījis, arī ja šīs zāles nav vislētākās, un valsts kompensēs daļu no medikamenta izmaksām (valsts kompensē tikai lētākā medikamenta cenu – tā saukto references cenu). Tas gan neattiecas uz jaunajiem pacientiem – viņu gadījumā, ja ārsts būs izrakstījis konkrētu zāļu nosaukumu, visbiežāk, konkrēta ražotāja zāles, tad valsts nekompensēs neko.

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka jaunajā Kompensējamo zāļu sarakstā 600 zālēm ir samazinātas cenas līdz pat 37 procentiem. Sarakstam pievienotas arī 104 zāles, kas līdz šim nebija iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Kopumā no 1. februāra sarakstā ir 1387 zāles un 149 medicīniskās ierīces. NVD vēlreiz apliecina, ka pacientiem, kuriem pirmoreiz mūžā izraksta kompensējamos medikamentus, ārstam jāraksta zāļu vispārīgais nosaukums. Ja aptiekā izsniegtās lētākās zāles nesniegs vēlamo terapeitisko efektu, tad ārsts, norādot pamatojumu pacienta medicīniskajā kartē, varēs izrakstīt citas zāles, sākot ar nākamajām lētākajām attiecīgā vispārīgā nosaukuma zālēm.

Jaunā izrakstīšanas kārtība ir veidota ar mērķi veicināt lētāku zāļu izrakstīšanu un iekļaušanu Kompensējamo zāļu sarakstā. Tas veicināšot sīvāku konkurenci farmācijas firmu starpā, kas, piedāvājot arvien zemākas cenas, vēlas iegūt savam medikamentam lētākās zāles statusu, norāda NVD. Prognozējams, ka jaunā kārtība ļaus ietaupīt 1,7 miljonus latu.

Lai gan valsts atbildīgās iestādes norāda, ka attiecībā uz vecajiem pacientiem izmaiņu nav, vairāki pacienti pauž neizpratni, kāpēc par zālēm no februāra būs jāmaksā vairāk, ja valstī tiek sludināts, ka zāles paliek lētākas. Paciente Mārīte Neatkarīgajai stāsta, ka viņai aptiekā skaidrots: no februāra būs vairāk jāmaksā par kompensējamām zālēm. Uz jautājumu, kāpēc, aptiekā nevarējuši konkrēti atbildēt, tāpēc paciente sapratusi, ka tas saistīts ar jauno sistēmu. Viņa jau vairākus gadus lieto kompensējamos medikamentus, arī asinsvadu saslimšanas dēļ. Viens no medikamentiem jau iepriekš nomainīts uz lētāku, taču tagad, izrādās, tas ir dārgākais, un valsts kompensē citu. «Man aptiekā parēķināja, ka visi medikamenti no februāra būs dārgāki par pārdesmit santīmiem, bet viens no tiem par latu,» stāsta Mārīte. Viņai aptiekā ieteikts izpirkt visu receptēs ierakstīto (tās izrakstītas uz diviem mēnešiem), lai februārī nebūtu jāmaksā vairāk.

NVD speciāliste Laura Lapiņa atzīst, ka šāda situācija ir iespējama. Valsts kompensē lētāko medikamentu, tāpēc, ja pacientam izrakstīts dārgāks medikaments, viņam ir jāpiemaksā. Tā kā no februāra samazinājušās cenas (atsevišķos gadījumos pat par trešdaļu), arī valsts kompensējamā daļa ir mazāka attiecībā pret dārgākiem medikamentiem, un līdz ar to pacientiem jāpiemaksā vairāk. Proti, samazinājusies references cena, ko kompensē valsts. Kā risinājumu NVD speciālisti piedāvā sarunu ar ārstu, lai gadījumā, ja pacients nevēlas maksāt vairāk, ārsts izrakstītu lētāko līdzvērtīgas efektivitātes medikamentu.

Iespējams, izpratnes par jauno sistēmu vēl nav arī ārstiem. Paciente Anita, kurai pēc insulta jālieto vairāki medikamenti, no kuriem vairāki ir valsts kompensējamo zāļu sarakstā, stāsta, ka ārsts, izrakstot recepti, sacījis: man jāraksta vispārīgais zāļu nosaukums, jo citādi jūs nesaņemsiet valsts kompensāciju. Paciente zāles lieto jau kopš pagājušā gada. «Tā kā ārsts man izrakstīja šo nosaukumu, aptiekā man izsniedza lētāko, izrādās, tikai divi šādi medikamenti ir sarakstā, man jālieto tagad otrais, Latvijā ražotais,» Neatkarīgajai stāsta paciente, lai gan viņai būtu tiesības lietot to pašu, ko iepriekš saņēmusi vairākus mēnešus. Viņa izpētījusi, ka cenas starpība gan neesot liela, tikai 20 santīmu… «Vai tiešām dēļ tā tagad jāmaina medikaments, kāpēc arī jaunie pacienti nevar izvēlēties?» jautā Anita. Viņa gan nolēmusi lietot to, ko ārsts izrakstījis, jo izpētījusi arī sastāvu, atšķiras tikai tas, ka viena ražotāja zālēm klāt ir laktoze.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Laura Lapiņa, medikamenti, NVD, Pacienti

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats