24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Paplašinātas e-talonu funkcijas
Paplašinātas e-talonu funkcijas
Autors: Zane Plone / NRA.lv / 23. janvāris 2012, 18:19
Mācību sociālais tīkls Mykoob sadarbībā ar Rīgas karte un Rīgas domi ir izstrādājis elektronisku identificēšanās sistēmu skolās, pateicoties tai, iekļūšana mācību iestādēs būs iespējama, izmantojot personificētos Rīgas satiksmes e-talonus.


Šāda sistēma veidota, lai veicinātu skolēnu drošību skolās un sekmētu skolēnu stundu apmeklētību.

Rīgas 49. vidusskolā notika elektroniskās identificēšanas sistēmas prezentācija. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks saka, ka projekta pamatmērķis ir nevis ziņot par skolēnu kavējumiem, bet sekmēt drošību, lai mazinātu nepiederošu personu ienākšanu skolās un lai vecāki varētu justies droši par saviem bērniem.

Projekta priekšrocība ir tā, ka nav nepieciešams izgudrot un izgatavot atsevišķas ID kartes, bet var izmantot e-talonus, kurus skolēni lieto kā braukšanas kartes.

«E-talonu funkciju paplašināšana un to izmantošana par skolēnu identifikācijas kartēm skolā ir pirmais projekta solis. Nākotnē plānojam to attīstīt kā norēķinu kartes skolas ēdnīcās, lai bērniem nevajadzētu nēsāt līdzi naudu, jo viņiem būs maksājumu kartes. Šāda sistēma jau ir ieviesta un veiksmīgi darbojas Alūksnē,» stāsta Rīgas karte valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizurs.

Rīgas karte šajā projektā pilda investoru lomu, tomēr neko konkrēti par projekta izmaksām E. Morizurs neatklāj. Skolām un skolēniem šis projekts neko nemaksā, raksta NRA.lv.

Mykoob valdes loceklis Ģirts Ļaudaks stāsta, ka, pateicoties šim projektam, ikviens skolēns un skolotājs, ienākot vai izejot no skolas, tiek identificēts un fiksēts. «Informācijai par skolēna ierašanās un iziešanas laikiem no skolas var sekot līdzi arī vecāki, saņemot īsziņu vai izlasot internetā.» Viņš arī nodemonstrēja, kā sistēma darbojas, parādot laikus, kad A. Ameriks ir iegājis skolā. «Šobrīd labi darbojas arī fiziskā apsardze skolās, tomēr apsargs nespēj identificēt katru, kas skolā ienāk. Ar projekta palīdzību skolotājam nav jāpārskaita skolēni un jāatzīmē kavējumi,» stāsta Ģ. Ļaudaks.

Citi skolēni drauga vietā e-talonu nofiksēt nevar, jo pie ieejas atrodas dežurants, kurš seko līdzi tam, vai skolēns karti ir reģistrējis. To pārbauda arī skolotāji . Ja skolēns ir aizmirsis e-talonu, viņš var reģistrēties pie dežuranta.

49. vidusskolas direktors Juris Liepiņš stāsta, ka viss jaunais ieinteresē skolēnus. Mazāko klašu skolēni ir sajūsmā par šīm iekārtām, un pirmajās dienās, kad sistēmu ieviesa, skolēni skrējuši skolā iekšā un ārā vairākas reizes. Vecāki skolā varot ieiet pa galvenajām durvīm, kur ir dežurants, bet viņiem ir iespēja ienākt skolā, arī izmantojot savu e-talonu.

Šobrīd jaunā identificēšanas sistēma darbojas Rīgas 49. vidusskolā, Rīgas Purvciema vidusskolā un Rīgas Rīnūžu vidusskolā, bet projektu plāno ieviest arī citās Rīgas skolās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ameriks, Mykoob, Rīgas Dome, Rīgas Karte

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats