19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ziemas sporta preču tirdzniecība apsīkusi
Ziemas sporta preču tirdzniecība apsīkusi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 6. janvāris 2012, 16:38
Pretēji iepriekšējai ziemai, kad laika apstākļi ziemas sporta cienītājus lutināja, šogad pat gadumijā ziema vēl īsti nav sākusies. Lai ziemas sporta preču tirdzniecībā neiestātos pilnīgs klusums, tirgotāji ir spiesti piedāvāt pircējiem tādas cenu atlaides, kas iepriekšējos gados bija sagaidāmas vien sezonas beigās.


Veikalu Maratons un SPORT 2000 mārketinga un pārdošanas menedžere Laura Lapiņa Neatkarīgajai godīgi atzīst, ka ziemas sporta preču tirgotājiem šobrīd iet grūti. «Pērn līdz gadumijai bijām pārdevuši jau 50 procentu no ievestajām slēpēm. Šogad vien 20 procentu,» atklāja L. Lapiņa. Situāciju glābj tas, ka līdzās slēpēm un citam ziemas inventāram veikalā tiek pārdotas arī citas preces un veikalā Maratons ir vienīgā Latvijā slēpju struktūras mašīna. Tam, ka tirdzniecība būtu vispār apstājusies, viņa nepiekrīt. Distanču slēpošanas apģērbu tirdzniecībā samazinājums ir neliels, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, arī slēpju zābakus pērk samērā daudz. Savukārt slēpes pērk tie, kuri dodas baudīt ziemas priekus uz citām valstīm, kā arī ārzemnieki, kuri novērtē veikalā Maratons piedāvāto slēpju augsto kvalitāti un piemēroto cenu. Lai ieinteresētu pircējus, veikalā Maratons un SPORT 2000 ziemas sporta inventāram tiek piedāvāta 15% atlaide, bet, pērkot pilnu komplektu – nūjas, zābakus un slēpes –, veikals pircējiem izrāda vēl lielāku pretimnākšanu. Tomēr lielākā daļa pircēju šobrīd vien nolūko vēlamās slēpes, pirkumu atliekot uz brīdi, kad Latvija tīsies sniega segā. «Sazināmies ar sadarbības partneriem Zviedrijā un Somijā, un arī tur ir lielas problēmas,» atzina L. Lapiņa. Siltā laika dēļ nācās atcelt 7. janvārī paredzēto SPORT 2000 sprintu Uzvaras parakā. Viņa cer, ka sniegs tomēr drīzumā būs un 27. janvārī šis pasākums varēs notikt.

Arī sporta veikala Sportland darbinieks Norts Neatkarīgajai stāstīja, ka, pat neskatoties uz to, ka šobrīd nedarbojas slēpošanas trases, ziemas sporta veidu cienītāji tomēr iegādājas ziemas sporta preču inventāru, vidēji tam iztērējot līdz 150 latiem. «Pašreiz ir atgriezies vidusslāņa pircējs, nav izteikti lēti vai dārgi pirkumi. Piemēram, slēpes pērk no 150 līdz 200 latiem, slēpju zābakus apmēram par 130 līdz 150 latiem,» Neatkarīgajai atklāja X Sports iepirkumu menedžeris Ivo. Savukārt, pēc Norta vērtējuma, ārzemnieki iegādājas sporta inventāru par augstākām cenām – apmēram 180 latu robežās. Latvijas iedzīvotāji gaidot atlaides un iztērējot vidēji 150 latu.

Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere stāstīja, ka no precēm, kas paredzētas ziemas sporta aktivitātēm, vispieprasītākās parasti ir ragavas, dažādi makšķerēšanas, slēpošanas, kā arī ledus sporta – hokeja, daiļslidošanas – piederumi. «Šosezon, salīdzinot ar pērno gadu, pieprasījums pēc ziemas sporta precēm Rimi veikalos ir ievērojami mazāks. Ziemas sporta aktivitātēm nepieciešamo piederumu pirkumus pircēji pagaidām izvēlas atlikt, gaidot sniegu un aukstāka laika iestāšanos,» atklāja D. Valnere. Pēc Rimi Latvia aplēsēm, salīdzinājumā ar pagājušo ziemas sezonu pieprasījums pēc ragavām ir samazinājies par aptuveni 50%, pieprasījums pēc slēpošanas piederumiem – par aptuveni 80%, bet daiļslidošanas slidu, kas pagājušajā ziemas sezonā pirktāko preču topā ierindojās 9. vietā, pārdošanas apmēri šosezon samazinājušies līdz pat četrām reizēm. «Tomēr, lai gan pārdošanas apjomi sezonas precēm ir mazāki, nav tādas ziemas preču grupas, kuru produkti vispār netiktu pirkti. Vieni no aktīvākajiem ziemas gaidītājiem ir makšķernieki,» teica D. Valnere.

Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš atzinās, ka viņam šī ziema atsauc atmiņā 2009. gada ziemu, kad arī nebija sniega līdz decembra vidum. «Salīdzinot ar pērno sniegoto ziemu, visām ziemas precēm pārdošanas apjomi kritušies par 69%. Šīs grupas populārākajām precēm – ragaviņām un šļūcamajiem paliktņiem – pat par 72%. Slidām – par 62%. Tajā pašā laikā slidu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar novembri, kāpuši 4,3 reizes, » sacīja I. Andiņš.

Tūrisma aģentūras Vanilla travel darbinieki stāsta, ka arī šoziem Latvijas iedzīvotāji ir ieplānojuši un dodas slēpot uz citām valstīm, tomēr salīdzinājumā ar citiem gadiem slēpotgribētāju neesot vairāk, pat neskatoties uz bezsniega ziemu Latvijā. «Cilvēki nezināja, ka nebūs sniegs, līdz ar to laikus nebija ieplānojuši ceļojumus,» skaidro arī Balta Tour pārstāve Inita. Tomēr daļa ziemas sporta cienītāju, kas nevēlas paļauties uz Latvijas nepastāvīgajiem laika apstākļiem, ik gadu dodas uz iecienītākajiem slēpošanas kūrortiem Austrijā, Itālijā, Andorā, Šveicē un Slovākijā. Savukārt vispieprasītākie slēpošanas mēneši ir no decembra beigām līdz martam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maratons, Maxima Latvija, Rimi Latvia, SPORT 2000, Sportland, ziemas sporta preces

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats