28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ventspils brīvostas kravu apgrozījums 2011.gadā palielinājies par 15%
Ventspils brīvostas kravu apgrozījums 2011.gadā palielinājies par 15%
Autors: NRA.lv / 4. janvāris 2012, 17:52
2011.gada decembrī kravu apgrozījums Ventspils brīvostā bija par 26% lielāks nekā 2010.gada decembrī.


Kopā 2011.gadā Ventspils brīvostā pārkrauti 28,5 miljoni tonnu kravu, kas ir par 15% vairāk nekā iepriekšējā gadā, informē Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

2011.gada decembrī Ventspils brīvostā pārkrauti vairāk nekā 2,5 miljoni tonnu kravu, kas ir par 519 tūkstošiem tonnu jeb 26% vairāk nekā šajā mēnesī pirms gada. Decembrī ostā pārkrauti 1,2 miljoni tonnu lejamkravu, 1,1 miljons tonnu beramkravu un 180 tūkstoši tonnu ģenerālkravu, raksta NRA.lv

2011.gadā kopā Ventspils brīvostā pārkrauti 28,5 miljoni tonnu, kas ir par 15% vairāk nekā 2010.gadā, un par pusotru miljonu pārsniedz arī gadā plānoto apgrozījumu. Lejamkravu apjoms sasniedzis 15 miljonus tonnu, kas ir par 7% vairāk. Beramkravu kopējais apjoms – gandrīz 11 miljoni tonnu, kas ir par 25% vairāk nekā iepriekš un ir arī jauns beramkravu rekordapjoms Ventspils ostā, pārspējot iepriekšējo rekordu, kas tika sasniegts 2005.gadā. Ģenerālkravu apjoms Ventspils ostā pagājušajā gadā palielinājās par 26%, nedaudz pārsniedzot 2,5 miljonus tonnu.

Visvairāk ostā pārkrauti naftas produkti – vairāk kā 14,5 miljoni tonnu, kas ir par 8% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Otrs lielākais kravu apjoms bija akmeņoglēm – gandrīz 7 miljoni tonnu, kas ir par 81% vairāk. Trešais lielākais kravu apgrozījums bija minerālmēsliem, kuru kopējais apjoms gadā sasniedza gandrīz 3 miljonus tonnu un tas ir par 18% vairāk nekā pirms gada. Veiksmīgs gads bija prāmju līnijām Ventspils ostā, īpaši līnijā „Ventspils-Nīneshamna”, kur gada sākumā sāka kursēt jauns prāmis „Scottish Viking”. Pasažieru skaits šajā līnijā palielinājies vairāk nekā trīs reizes. Ro-Ro kravu apjoms kopā pieaudzis par 46%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, sasniedzot gandrīz 2 miljonus tonnu.

Lielākais kravu apjoms Ventspils brīvostā – gandrīz 12 miljoni tonnu - pagājušajā gadā bija SIA „Ventspils Nafta termināls”. Uzņēmums arī būtiski kāpinājis kravu apgrozījumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu - par 25%. Lielākais kravu pieaugums no Ventspils brīvostas termināļiem bija SIA „Baltic Coal Terminal” – par 95%. Par 43% kravu apjoms palielinājās SIA „Noord Natie Ventspils Terminals”, kas pamatā nodarbojas ar prāmju līniju apkalpošanu. AS „Kālija parks” apgrozījums palielinājies par vairāk nekā 18%. Par 9% palielinājies apgrozījums SIA „Ventall Termināls”, kas nodarbojas ar naftas produktu pārkraušanu, bet par 10% - SIA „Ventspils tirdzniecības osta”.

Zemākie kravu apjoma rādītāji Ventspils brīvostā pagājušajā gadā bija AS „Ventspils Grain Terminal”, kur gada laikā pārkrauti 230 tūkstoši tonnu. Termināļa apgrozījums krities par 66% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu un tas nozīmē, ka terminālis izmantojis tikai 15% no tā kopējās jaudas. Būtiski apgrozījums samazinājies arī AS „Ventbunkers” terminālī – par 35%. „Ja šie termināļi strādātu vismaz pagājušā gada līmenī, kopējais ostas apgrozījuma pieaugums būtu vairāk nekā 25%, nevis 15% kā tagad, un kopējais kravu apjoms - vairāk nekā 30 miljoni tonnu,” informē A.Lembergs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Ventspils brīvosta

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats