26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Izglītības un zinātnes ministrija iesaldē investīciju projektus
Izglītības un zinātnes ministrija iesaldē investīciju projektus
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 28. decembris 2011, 17:10
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nolēmusi iesaldēt ERAF investīciju projektus profesionālo izglītības iestāžu infrastruktūrās, ņemot vērā to, ka radušies iepriekš neplānoti izdevumi.


Šāds lēmums pieņemts, jo, izvērtējot projektus, secināts, ka ar pašreizējo finansējuma sadalījumu nevienai profesionālās izglītības iestādei nav iespējams nodrošināt pilnīgu infrastruktūras modernizāciju, lai tā būtu sakārtota atbilstoši darba tirgus prasībām un modernas skolas prasībām, raksta NRA.lv.

Sarežģījumi projektu ieviešanā radušies, jo būvniecības pakalpojumu izmaksas projektos tika plānotas ekonomikas krīzes apstākļos – 2009. gadā, kad būvniecības izmaksas bija ievērojami zemākas. Savukārt 2011. gada rudenī būvniecības iepirkumu reālās izmaksas rāda neplānotu sadārdzinājumu vidēji par 30%.

IZM secinājusi, ka 2011. gadā veiktā skolu reorganizācija un apvienošana nesusi būtiskas izmaiņas ERAF projektu īstenošanā – sākotnēji apstiprinātie projekti vairs nav atbilstoši aktuālajai situācijai. Apvienotajām profesionālās izglītības iestādēm turpinot īstenot sākotnēji apstiprinātos projektus, netiek nodrošināta ERAF līdzekļu efektīva izmantošana. Savukārt, veicot projektos grozījumus atbilstoši notiekošajām reformām profesionālajā izglītībā, tiek būtiski mainīti sākotnēji apstiprinātie projekti, kas rada risku, ka ieguldītos līdzekļus varētu neatgūt no ES fondu līdzekļiem.

Kā vienu no piemēriem ministrija min Valmieras 36. arodvidusskolas un Valmieras pārtikas ražotāju vidusskolas projektu, kura ietvaros bija paredzēta divu esošo skolas ēku renovācija, kā arī trīs jaunu ēku celtniecība, kas atļautu 36. arodvidusskolas ēkās izmitināties arī pārtikas ražotāju vidusskolai. Taču konkurss ir noslēdzies ar 700 tūkstošu latu lielu sadārdzinājumu, kura dēļ skola atteikusies no divām jaunbūvēm.

Tādēļ ministrija lēmusi, ka labākais risinājums ir nodrošināt iespēju profesionālās izglītības iestādēm iesniegt jaunus projektus atbilstoši situācijai un notiekošajām reformām.

IZM uzsver – tās lēmums nenozīmē kādas skolas slēgšanu vai nolemtību iznīcībai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ERAF, IZM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats