28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gripas aktualitāte varētu pieaugt līdz ar skolēnu brīvlaika beigām
Gripas aktualitāte varētu pieaugt līdz ar skolēnu brīvlaika beigām
Autors: BNA / 28. decembris 2011, 16:44
Sabiedrībā jau plaši izskanējušas ziņas par arvien jauniem ar gripu saslimšanas gadījumiem. Pagaidām visi trīs saslimušie bijuši cilvēki, kas ieceļojuši no ārvalstīm, tomēr speciālisti prognozē plašāku slimības izplatību pēc gadu mijas atvaļinājumiem un skolēnu brīvlaika.


Raksturojot šī brīža situāciju, Latvijas Infektoloģijas centra epidemioloģe Irina Lucenko norāda: “Cilvēki vēršas pēc palīdzības, kas saistīti ar akūto augšējo elpceļu infekcijām, taču šādi gadījumi pagaidām ir maz. Protams, nevar izslēgt iespējamību, ka cilvēki mazāk vērsušies pie ārstiem pēc palīdzības tiešo svētku dēļ, daudzi bija izbraukuši ārpus pilsētām, kur nebija iespēja apmeklēt savu ģimenes ārstu. Saslimstība pieaugusi Ventspilī. Biežāk saslimstība ar akūto augšējo elpceļu infekcijām vērojama Rīgā, Jelgavā un Rēzeknē. Visvairāk slimo bērni līdz 4 gadu vecumam, otrā grupa ir bērnu no 5- 14 gadiem un jaunieši. Šogad noteikts jau trešais B tipa vīruss.”

Lai izvairītos no plašas gripas vīrusa izplatības, speciālisti, ņemot vērā citu gadu pieredzi, iesaka cilvēkiem būt piesardzīgiem un veikt profilakses pasākumus, jo saslimstība pieaug tieši gada sākumā. “Situācijas apzināšana pēc svētkiem šobrīd vēl nav veikta, taču balstoties uz pagājušo gadu pieredzi, var apgalvot, ka saslimstību svētki būtiski neietekmē. To vairāk ietekmē tieši skolēnu brīvlaiks, janvāra otrajā pusē gripa parasti ir visaktuālākā. Maksimālā saslimstība vērojama no janvāra vidus līdz februāra beigām. Saslimšanas iemesls, galvenokārt, ir dažādu vīrusu apmaiņa , kad bērni atgriežas no brīvlaika un laikapstākļi kļūst vēsāki,” norāda Irina Lucenko.

Uzsverot gripas bīstamību, ārsti norāda, ka tā ir īpaši bīstama, jo ātri izplatās un var nest līdzi komplikācijas. Lai pasargātu sevi un savu ģimeni jāievēro profilakses pasākumi – jāvakcinējas vai citādi jānodrošina augsta imunitāte – jālieto pilnvērtīgs uzturs, svarīgs ir pietiekams miegs, atbilstošs apģērbs, nevajadzētu apmeklēt masu pasākumus, ievērot personisko higiēnu un vēdināt telpas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: gripa, Irina Lucenko, Latvijas Infektoloģijas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats