28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Autovadītājus mulsina maksa par nodokli
Autovadītājus mulsina maksa par nodokli
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 26. jūlijs 2011, 14:32
Autovadītājus, kuri kārto tehnisko apskati savam spēkratam, mulsina maksa par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa iekasēšanu, ko atsevišķi šoferi jau nodēvējuši par «nodokli nodoklim». Turklāt maksa jāveic ne tikai par iespēju samaksāt pašu nodokli, bet vēl arī pievienotās vērtības nodoklis, kas tiek piemērots šai maksai.


Lai ieviestu skaidrību, Neatkarīgā pētīja, kas tieši autovadītājam, kas savam auto iziet tehnisko apskati Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), ir jāiemaksā valsts budžetā. Pamatapskate izmaksā 12,92 latus, 2 latus – atļauja piedalīties ceļu satiksmē, 1,55 latus – tehniskās apskates uzlīme. Veicot tehnisko apskati vai arī pirms tās autoīpašniekam jāsamaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis, kas ir vairāki desmiti latu. Te autovadītāji pamanījuši kādu interesantu faktu – par šo iespēju nomaksāt nodokli ir jāveic maksa par nodokļa iekasēšanu – 51 santīms. «Jā, summa nav liela, bet kāpēc man valsts iestādei, kurai es jau tā samaksāju par dažādiem pakalpojumiem, ir jāmaksā vēl šis?» jautā rīdzinieks Valdis. Ogrēniete Diāna savukārt Neatkarīgajai atklāj vēl vienu faktu: maksa par nodokļa iekasēšanu vēl tiek aplikta ar 22% PVN. «Vai tas nav absurds? Cenšas pelnīt, kur vien var! Nodoklis jāmaksā obligāti, tu esi spiests to maksāt, kāpēc tad ir jāpiemaksā, lai to samaksātu?» neizpratnē ir Diāna.

CSDD to gan nevērtē kā absurdu situāciju, jo viss esot atbilstošs Latvijas likumiem. CSDD speciāliste Valda Kjaspere Neatkarīgajai norāda: par katras nodevas vai nodokļa iekasēšanas kartību vienmēr tiek paredzēts, ka to iekasēšanas izdevumus sedz nodokļa maksātājs, tātad šajā situācijā – autoīpašnieks. Kāpēc vajadzīga šāda samaksa par nodokli? V. Kjaspere skaidro: CSDD nav budžeta iestāde, bet tiek finansēta no samaksas par sniegtajiem pakalpojumiem, arī nodokļu iekasēšana ir pakalpojums. CSDD ir savs pakalpojumu cenrādis. Maksa par to ietver inkasācijas izdevumus, IT sistēmas izstrādāšanu un uzturēšanu, arī patērēto darbu, raksta NRA.LV.

«Nodokļu iekasēšana nav CSDD pamatfunkcija, bet, lai nāktu pretī klientiem un viņiem nebūtu jāiet uz banku, esam raduši iespēju veikt nodokļu samaksu CSDD kasēs. Tas ir papildu pakalpojums cilvēku ērtībām,» apgalvo V. Kjaspere. Autovadītājiem joprojām saglabājas iespēja nodokļus samaksāt arī bankās. Tur gan šī maksa ir vairākas reizes lielāka. Vēl ir iespēja nodokļus samaksāt, izmantojot CSDD e-pakalpojumus. Tas maksā 25 santīmus. Un, tā kā nodokļa iekasēšana ir pakalpojums, maksa par šo pakalpojumu tiek aplikta arī ar PVN.


Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats