28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Pārtika, veselīgs uzturs » Lielveikalos joprojām pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi
Lielveikalos joprojām pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 7. janvāris 2019, 13:03
Bezmaksas plastmasas maisiņu tirdzniecības aizliegums, kas stājās spēkā šā gada 1. janvāra dienā, būtiskas izmaiņas pircēju apkalpošanā nav radījis. Lielveikalos joprojām bez maksas ir pieejami mazie caurspīdīgie maisiņi, kur ielikt, piemēram, dārzeņus, augļus, ogas, cepumus, riekstus, konfektes.

Izmaiņas Iepakojuma likumā paredz, ka, sākot ar šā gada 1. janvāri, veikalos vairs nedrīkst izsniegt bezmaksas plastmasas maisiņus. Ierobežojumi gan neattiecas uz ļoti plāniem plastmasas maisiņiem, tas ir, tādiem, kuru materiāla biezums nesasniedz 15 mikronu un kuri nepieciešami higiēnas nolūkos vai paredzēti vaļējas pārtikas primārai iepakošanai, kad to izmantošana palīdz novērst pārtikas izšķērdēšanu. Šādos maisiņos pircēji lielveikalos var ielikt nesafasētas un sveramas preces, piemēram, dārzeņus, ogas, cepumus u.tml. Neatkarīgā pārliecinājās, ka lielveikalos pircēju apkalpošanā nekas nav mainījies. Dārzeņu, augļu, ogu, cepumu, konfekšu, riekstu un citu sveramo preču stendos joprojām ir pieejami bezmaksas plastmasas maisiņi un bezmaksas vienreizējie cimdi, lai pircējs varētu iepakot preces līdzi ņemšanai.

Iepakojuma likums arī nosaka, ka no 2025. gada 1. janvāra tirdzniecības vietās vieglās plastmasas iepirkumu maisiņus būs jāaizstāj ar iepakojumu no papīra un kartona vai citu dabisko šķiedru un bioplastmasas izejmateriāliem. Arī šādi iepakojumi jau daļā veikalu un stendu ir pieejami, piemēram, pie svaigi ceptām bulciņām.
SIA Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa atklāj, ka aizvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību tam, lai savos ikdienas paradumos izdarītu pēc iespējas dabai draudzīgākas izvēles. Kā rāda Rimi Latvia dati, pēdējo trīs gadu periodā papīra maisiņu pieprasījums ir audzis ievērojami - par teju 200%.

«Mēs mudinām cilvēkus izvēlēties dabai draudzīgākus un ilgtspējīgākus risinājumus, tāpēc 2016. gadā samazinājām papīra maisiņiem cenu, pielīdzinot to plastmasas maisiņu cenām,» uzsver D. Preisa.

Ejot soli uz priekšu dabai draudzīgā dzīvesveida veidošanā, Rimi veikalos svaigo augļu un dārzeņu nodaļā pieejami vairākkārt lietojamie auduma maisiņi. Tie izgatavoti no speciāla tekstila materiāla, kuru drīkst arī saudzīgi mazgāt. Tekstila vairākkārt lietojamie maisiņi ir iegādājami visos Rimi hipermārketos.

Rimi Latvia dati rāda, ka jau pagājušajā gadā bija novērojams visu veidu maisiņu patēriņa samazinājums. Vislielākais patēriņa kritums bijis tieši plastmasas maisiņu izmantojumam. Pieprasījums pēc tiem samazinājies par 4,6% salīdzinājumā ar 2017. gadu. Papildus tam novērots, ka arvien lielāks pircēju skaits ierodas veikalos ar saviem vairākkārt lietojamiem iepirkuma maisiņiem.

Taču plastmasas maisiņu aizliegums tirdzniecībā nav vienīgais, kas patērētājus sagaida nākotnē. Eiropas Komisija (EK) pagājušā gada maijā ierosināja aizliegt ES teritorijā tirgot plastmasas šķīvjus un salmiņus, vates kociņus un daudzus citus plastmasas izstrādājumus. Gada izskaņā Eiropas Savienība (ES) vienojusies par atsevišķu vienreizlietojamu plastmasas produktu aizliegšanu. Vienošanās vēl oficiāli jāapstiprina ES dalībvalstīm un Eiropas Parlamentam (EP). Gaidāms, ka vienošanās stāsies spēkā divu gadu laikā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats