20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Nekustamais īpašums » Baltā pils atkal privātās rokās
Baltā pils atkal privātās rokās
Autors: Monika Sila / NRA.lv / 31. janvāris 2018, 17:20
Lielo lozi vai slogu ir guvis Alūksnes uzņēmējs Ainars Melders, kurš kļuvis ne tikai par Vecgulbenes muižā esošās viesnīcas un restorāna (renovētā manēža un siernīca) īpašnieku. Viņam tagad pieder arī valsts nozīmes arhitektūras piemineklis – Baltā pils vai, pareizāk sakot, tās drupas, kā arī Pils parks.

Daudzi Gulbenes novada iedzīvotāji vaino savu pašvaldību patriotisma jūtu trūkumā par to, ka pagājušā gada nogalē tā nenobalsoja par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz Vecgulbenes muižas nekustamo īpašumu daļu ar Balto pili un Pils parku kopumā 123 000 eiro vērtībā. Vairums novada deputātu novada domes sēdē 28. decembrī nobalsoja par paša lētākā komplekta iegādi par 52 900 eiro (ietver bruģētos laukumus pie muzeja, Rūdolfa parku, keramikas darbnīcu un bijušās dārznieka mājas pamatus). Savukārt A. Meldera SIA A.S.I.M. piekritusi pirkt atlikušos divus muižas nekustamo īpašumu komplektus kopumā par 348 000 eiro. Pārdevēji ir divi - maksātnespējīgā SIA Gulbenes Baltā pils un akciju sabiedrība Attīstības finanšu institūcija «Altum». Darījums ir noticis, un pamazām norimst arī kaislības.

A. Melders pauž: «Baltā pils, kas visu laiku «karājās gaisā», ir jāsakārto. Par godu Latvijas simtgadei tas ir jāizdara. Kamēr nebija beigušies tiesu darbi par šo objektu, neko darīt nevarēja. Tagad varēs. Vienīgi jāņem vērā, ka uzņēmējam šāda veida objektam piesaistīt Eiropas Savienības fondu naudu ir grūti un pat neiespējami, salīdzinot ar pašvaldību. Varēja Pils parkā būt pašvaldības veidota estrāde. Runas par to bija, bet tā arī tas viss palika. Tomēr ceru uz sadarbību ar pašvaldību un to, ka kopā varam paveikt daudz. Pils parkam, protams, sētu apkārt nelikšu. Es redzu un zinu, kā izmantot šo vidi.»

2005. gadā Balto pili no toreizējās Gulbenes pilsētas domes iegādājās Valmieras uzņēmējs Elmārs Pitura. Pili viņš nopirka par 45 000 latu. Kopā ar biznesa partneri Jurģi Ābeli, kurš arī iegādājās vairākus īpašumus Vecgulbenes muižas teritorijā, viņiem bija lielas ieceres. Baltā pils tika iekonservēta un padarīta par pievilcīgu tūrisma objektu. Sākotnēji daudz tika paveikts Pils parka renovācijā, tika pilnībā atjauno manēža un siernīca, kur izveidojās viesu uzņemšanas komplekss. Tas darbojas joprojām un ir iecienīts ne tikai Gulbenē, bet visā Vidzemē. Jau labu laiku šo kompleksu nomāja SIA A.S.I.M., kura tagad tur ir pilntiesīga saimniece.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats