28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Dārzeņu audzētāji: Ziemā produkcijas var nepietikt
Dārzeņu audzētāji: Ziemā produkcijas var nepietikt
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 31. jūlijs 2018, 10:03
Nav skaidrs, kāda situācija ar cenām būs janvārī un februārī, bet līdz rudenim dārzeņu cenu kāpums nav gaidāms, jo tad vēl ražas pietiks, Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” skaidroja kooperatīvās sabiedrības “Mūsmājas dārzeņi” vadītāja Edīte Stradiņa.


Plānots, ka Latvijas dārzeņu raža vidēji būs par 30% mazāka, un jau tagad ir skaidrs, ka ar to nepietiks, lai izturētu ziemu. Lai gan lietus ir uzlijis un, piemēram, kartupeļi “ir saņēmušies”, “tam, kas ir nokritis pavasarī pēc stādīšanas, lietus nepalīdzēs”, atzina Strazdiņa. Aptuveni 30 centimetri augsnes ir bez ūdens, un tādējādi izdzīvo tie augi, kam ūdens pietiek, bet tie, kas ir prasīgāki, iznīkst.

Stradiņa atklāja, ka aizgājusi bojā pat 80% selerijas un puravu raža. Līdz pat 30% iznīkuši kāposti, puķkāposti un citi kāpostveidīgie. Līdzīgi ir ar bietēm un burkāniem.

Ilgstošais sausums, kas valdīja Latvijā kopš maija, ir izkaltējis dažādas kultūras, un īpaši dārzeņu audzētāji gaida lietu, kas varētu palīdzēt augiem, kuri vēl ir glābjami. Tāpat viņi domā arī par laistīšanu. Strazdiņa gan norāda uz lielu problēmu, ja visi lauksaimnieki ķersies pie laistīšanas – nav ne pieejas ūdeņiem, ne infrastruktūras. “Ja taisītu dziļurbumus un sāktu laistīt laukus visi, tad ūdens mums pietiktu aptuveni vienu nedēļu. Ja ūdeni ņemtu upēs, tad – divas nedēļas,” teica Strazdiņa.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats