19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Lauksaimniecība » Zemnieku saeima vadītājs: Situācija lauksaimniecībā ir kritiska
Zemnieku saeima vadītājs: Situācija lauksaimniecībā ir kritiska
Autors: Anete Jansone, Labdien.lv / 24. jūlijs 2018, 11:29
Situācija lauksaimniecībā sausuma dēļ ir kritiska – raža daudzviet ir izkaltusi, šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” atzina biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.


Viņš informēja, ka karstums un sausums ir būtiski paātrinājis ražas nobriešanu, daudzviet tā nav paguvusi nobriest pilnībā, turklāt ir izkaltusi, nevis nogatavojusies. Piemēram, Zemgales reģionā šobrīd ir sasniegts ziemas miežu ražas novākšanas “pīķis” jeb situācija, kāda parasti ir raksturīga augusta vidum. Taču vissliktākā situācija vērojama Kurzeme, kur ziemas kviešu raža ir divas tonnas no hektāra.

“Visā Latvijas teritorijā raža ir par 40% zemāka, bet Kurzemē tā ir no 60 līdz pat 80% zemāka,” atzina Lazdiņš.

Lazdiņš uzsvēra, ka zemniekiem vispirms ir jānovāc raža, tad jāveic nākamās sēšana un, visbeidzot, jāveic pārrunas ar kreditoriem par finansiālo situāciju.

Vienlaikus viņš uzskata, ka ne maizes, ne dārzeņu cena būtiski dēļ tā nepieaugs. Citādāk esot ar ogām, kas dēļ karstuma sakalta un nobira, tāpēc no plānotā varēšot ievākt tikai ap 30%.

Jau vēstīts, ka trešdien, 25. jūlijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē tiksies ar ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu, lai pārrunātu Latvijas galvenās intereses par Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) nākotni pēc 2020. gada.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats