28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Tiesības, drošība » Uzņēmēju optimisms aug, taču raizes rada darbaspēka trūkums
Uzņēmēju optimisms aug, taču raizes rada darbaspēka trūkums
Autors: Ilze Šteinfelde, NRA.lv / 21. novembris 2018, 11:48
Latvijas uzņēmēju noskaņojums šoruden ir labākais pēdējo piecu gadu laikā, lielajiem uzņēmumiem sasniedzot pat pirmskrīzes gadu optimismu. Visoptimistiskāk noskaņoti ir informācijas tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmumi. Tajā pašā laikā teju visi uzņēmumi saskaras ar darbaspēka problēmām.


Latvijas uzņēmēju noskaņojums šoruden ir uzlabojies, Citadele Index sasniedzot 52,4 punktus, kas ir optimistiskākais uzņēmēju noskaņojums kopš 2013. gada sākuma. Turklāt Latvijas lielo uzņēmēju noskaņojums sasniedzis sen nepieredzētu optimismu un ir pirmskrīzes gadu līmenī. Uzņēmumu ar vairāk nekā 250 darbiniekiem Citadele Index šoruden ir 62,5 punkti, kas ir augstākais indekss kopš 2006. gada nogales, kad tas bija 63,5 punkti.

Mazie un vidējie uzņēmēji gan ir noskaņoti piesardzīgāk. Ar indeksu 57,0 optimistiski noskaņoti ir vidējo uzņēmumu vadītāji ar darbinieku skaitu no 50 līdz 249. Mazo uzņēmumu, kuri dod darbu no 10 līdz 49 darbiniekiem, indekss ir 52,6, bet mikrouzņēmumu optimisms ir piesardzīgāks - 50,6 punkti.

«Augošā ekonomika un uzņēmēju optimisms kopumā ir laba ziņa, jāatzīmē gan, ka acīmredzot mazie uzņēmumi šo pozitīvo vilni ekonomikā līdz galam vēl neizjūt. Beidzot pozitīvs vērtējums ir visos indeksu veidojošajos griezumos - aktivitāte valstī un nozarē, konkurence nozarē, uzņēmuma apgrozījums, rentabilitāte, finansiālais stāvoklis, darbinieku skaits un investīcijas. Pagājušajā ceturksnī uzņēmēju vērtējums par rentabilitāti un finanšu stāvokli vēl bija pesimistisks. Tāpat tirdzniecības un pakalpojumu nozaru uzņēmumu noskaņojumam ir tendence uzlaboties, savukārt ražošanas un būvniecības, kas ilgu laiku bija optimistiskākās nozares Latvijā, optimisms mazinās,» uzsver Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Optimistisks noskaņojums vērojams visās tautsaimniecības jomās, un pēdējā ceturksnī īpaši ir uzlabojies pakalpojumu nozares noskaņojums, indeksam pieaugot līdz 52,9. Līdzīgs optimisma līmenis ar indeksu 52,6 ir būvniecībā, savukārt ražošanas un tirdzniecības nozaru uzņēmumu vadītāji noskaņoti nedaudz mazāk optimistiski - to indekss attiecīgi ir 52,7 un 51,4.

Pakalpojumu jomā visoptimistiskāk noskaņota ir IT nozare, savukārt piesardzīgākie optimisti ir izglītības, transporta un uzglabāšanas pakalpojumu sniedzēji.

Kopumā noskaņojums uzlabojies gan eksporta, gan vietējā tirgū strādājošajiem uzņēmumiem. Eksportējošo uzņēmumu indekss ir 55, savukārt neeksportējošo uzņēmumu optimisms ir 51,26 punkti.

Pētījuma dati arī atklāj, ka 49,4% aptaujāto uzņēmēju par prioritāti uzskata veselības aizsardzības reformēšanu, 45,4% uzņēmēju - reformas nepieciešamību nodokļu jomā, 43,9% - reformas nepieciešamību izglītībā, bet 43,6% pauda uzskatu, ka būtiski uzlabojumi nepieciešami ekonomikā.

Tāpat pētījuma dati atklāj, ka viena no lielākajām problēmām, ar ko šobrīd saskaras uzņēmumi, ir darbaspēka trūkums. Tas galvenokārt vērojams ražošanas (58%) un būvniecības (59%), transporta nozarē (59%) un tūrisma un viesnīcu nozarē (57,9%).

Mārtiņš Āboliņš prognozēja, ka Latvijā tuvāko 20 gadu laikā gaidāmas būtiskas izmaiņas iedzīvotāju struktūrā, strauji pieaugot pensijas vecuma cilvēku skaitam un strauji samazinoties jauniešu skaitam. «Līdz ar to nākotnes ekonomika balstīsies uz vecāka gadagājuma cilvēkiem,» pieļāva ekonomists.

Savukārt sociālantropologs Viesturs Celmiņš uzsvēra, ka «mūžizglītība ir nākotnes būtiskākā nepieciešamība, kas šodienas cilvēkam ir ātros tempos jāapgūst».



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats