28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Izglītība, kursi, semināri » Šadurskis: Aptuveni 40 skolām varētu atņemt valsts finansējumu
Šadurskis: Aptuveni 40 skolām varētu atņemt valsts finansējumu
Autors: Ekonomika.lv / 3. septembris 2018, 12:14
Aptuveni 40 vidusskolas Latvijā ir ar zemu izglītības līmeni, un tam nākotnē varētu atņemt valsts finansējumu, šorīt intervijā “900 sekundēm” atzina izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).


Kā zināms, ja vidusskola vairākus gadus pēc kārtas nesasniegs noteiktus izglītības kvalitātes kritērijus, tā varētu turpmāk nesaņemt valsts budžeta finansējumu pedagogu algām – sākot no 2020. gada izglītības kvalitātes rādītāji būs primāri finansējuma piešķiršanai.

Komentējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto noteikumu projektu par kritērijiem un kārtību pedagogu darba samaksas finansēšanā vidusskolas posmā, Šadurskis atzina, ka aptuveni 40 no kopumā 330 vidusskolām Latvijā ir ar zemu izglītības līmeni.

“Ja skolā vidējā atzīme centralizētajā eksāmenā matemātikā ir padsmit procenti, nu, tā nav izglītība. Ko šie jaunieši darīs ar šo izglītību?” retoriski vaicāja Šadurskis.

Pēc jaunā IZM projekta, šīm vidusskolām varētu atņemt valsts finansējumu. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka viena daļa no šīm skolām pēc dažiem gadiem vairs nepastāvēs kā vidusskolas. Šīs skolas ilgstoši cīnās ar skolotāju trūkumu un aizvietošanu.

Jau vēstījām, ka pedagogu atalgojumu turpmāk plānots sasaistīt ar noteiktiem kvalitātes kritērijiem.

Ja izglītības kvalitāte atbildīs kritērijiem, tad skola saņems 100% valsts budžeta finansējumu neatkarīgi no audzēkņu skaita vidusskolas klasē. Savukārt neatbilstošas izglītības kvalitātes gadījumā pirmajā gadā izglītības iestādei tiktu izteikts brīdinājums, bet otrajā gadā pedagogu atalgojumam tiktu piešķirti tikai 50% aprēķinātā finansējuma. Ja situācija neuzlabosies vēl pēc gada, vidusskola vairs nesaņems valsts budžeta finansējumu pedagogu algām un par pedagogu atalgošanu būs atbildīgs skolas dibinātājs, kas vairumā gadījumu ir pašvaldība.

Jauno atalgojuma finansēšanas kārtību piemēros no 2020. gada 1. septembra.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats