28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Intervijas » VID ģenerāldirektore: Nemaksāt nodokļus lielai daļai sabiedrības šķiet attaisnojami
VID ģenerāldirektore: Nemaksāt nodokļus lielai daļai sabiedrības šķiet attaisnojami
Autors: Baiba Lulle / NRA.lv / 4. septembris 2017, 12:31
Kādi secinājumi pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un sludinājumu portāla ss.lv konflikta izdarāmi uzņēmējiem un pašam nodokļu administratoram, kā risināt ēnu ekonomikas problēmas šovasar pastiprināti pārbaudītajā ēdināšanas nozarē un ko VID paņems uz grauda nākamo, NRA.lv intervija ar VID ģenerāldirektori Ilzi Cīruli.


VID ģenerāldirektore: Nemaksāt nodokļus lielai daļai sabiedrības šķiet attaisnojami

Kādi secinājumi pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un sludinājumu portāla ss.lv konflikta izdarāmi uzņēmējiem un pašam nodokļu administratoram, kā risināt ēnu ekonomikas problēmas šovasar pastiprināti pārbaudītajā ēdināšanas nozarē un ko VID paņems uz grauda nākamo, Neatkarīgās intervija ar VID ģenerāldirektori Ilzi Cīruli.

Neatkarīgā: - Vai līdz ar ss.lv sniegto informāciju VID, apņemšanos turpmāk sadarboties un uzņēmuma darbības atjaunošanu viss konflikts ir izsmelts un VID apmierināts ar situāciju?

Ilze Cīrule: - VID mērķis bija iegūt darbam nepieciešamo informāciju, lai, to analizējot, varētu atklāt negodprātīgos auto tirgotājus. Šobrīd esam procesā, lai iegūtu visu nepieciešamo informāciju pilnvērtīgai datu analīzei. Šis gadījums parāda, ka ir nepieciešams vairot sabiedrībā izpratni par to, kā izpaužas šīs krāpniecības shēmas, kādu zaudējumu tās nodara visai sabiedrībai kopumā un kāpēc komersantiem ir jāsadarbojas ar nodokļu administrāciju.

- Mediatora piesaistīšana palīdzēja rast kompromisu?

- Neitrālās puses iesaistīšanās palīdzēja nonākt līdz risinājumam. Par mediāciju kā tādu nodokļu strīdos tiek runāts jau vairākus gadus, ir doma to ieviest arī reālu nodokļu strīdos. Iespējams, tad būtu daudz mazāk tiesvedību un daudz biežāk nodokļu maksātājs ar VID vienotos jau laikus.

- VID kaut kur piekāpās vai palika pilnībā pie sava un sankcijas atcēla tikai pēc tam, kad saņēma visu prasīto?

- Galvenais tomēr ir runāt par to, kā mēs varētu sadarboties, iespējams, arī nākotnē. Domāju, ka šeit varam būt pietiekami elastīgi, jo saprotam, ka arvien vairāk bizness pāriet interneta vidē, un arī mums nākotnē informācija par dažādiem pakalpojumu sniedzējiem un saņēmējiem interneta vidē būs arvien vairāk vajadzīga.

- Nepiekrītat, ka pieprasītā informācija bija pārāk plaša - nevis par pāris konkrētiem tirgoņiem, par kuriem ir aizdomas, bet par visiem, kas pārdevuši auto noteiktā laika periodā?

- Jautājums, kā varam identificēt tos tirgoņus, par kuriem mums ir aizdomas, ka viņi tirgo mašīnas masveidā un nodarbojas ar nereģistrētu uzņēmējdarbību. Pēc mūsu aplēsēm, mēnesī tādi varētu būt ap 30 000 unikālu sludinājumu. Problēma bija tā, ka kopš šā gada ss.lv programmatūra tika mainīta un vairs nevarēja automātiski atlasīt sludinājumus pēc kontaktinformācijas un redzēt vienas personas sludinājumu skaitu. Tad mūsu speciālistiem būtu jāver vaļā katrs sludinājums, informācija jāpārraksta un jāgrupē exel tabulā. Tas būtu pārāk darbietilpīgi. Izvēlējāmies racionālāku ceļu - pieprasīt šo pamatinformāciju.

- Jau apkopotu?

- Nē, neprasījām, lai viņi apkopo. Bijām gatavi iedoto informāciju - e-pastus, telefonu numurus - apkopot paši, to būtu ērti apstrādāt, un tad mēs identificētu, kur slēpjas šie iespējamie ļaundari, kuri nereģistrē savu saimniecisko darbību.

- Ziņojāt, ka vienā no atklātajām shēmām esot iesaistīti vairāk nekā 700 automašīnu, radot pusmiljona eiro zaudējumus. Par šo konkrēto gadījumu jūs prasījāt ss.lv informāciju, un viņi to sniedza vai nesniedza?

- Līdzīgu informāciju pieprasījām no visiem sludinājumu portāliem un konkrēti šo tirgotāju identificējām pēc cita, daudz mazāka, portāla sniegtajiem datiem. Tā kā ss.lv apjoms ir daudz lielāks, bija pamatotas aizdomas, ka tur šādi tirgotāji varētu slēpties daudz vairāk.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats