28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Intervijas » Ušakovs: ir tikai viena izvēle
Ušakovs: ir tikai viena izvēle
Autors: Anita Daukšte / NRA.LV / 12. marts 2014, 11:06
Saruna ar Rīgas mēru, Saskaņas centra līderi Nilu Ušakovu par Ukrainas notikumiem, latviešu un krievu radikāļiem un ko iesākt 16. martā.


– Jūs esat aicinājis Latvijas krievus vērsties pie saviem latviešu draugiem un pārliecināt viņus, ka šeit nav iespējams nekas līdzīgs Ukrainas Maidanam un tam sekojošiem notikumiem. Ko jūs ar to esat domājis?

– Tieši tā es esmu teicis. Lielākā daļa latviešu sabiedrības ir uztraukta par to, kas notiek Ukrainā. Un tas ir saprotami, jo Latvijas vēsturē jau ir bijuši gadījumi, kad šeit ar karaspēku ienāk svešas varas. Ir absolūti skaidrs, ka, ņemot visu to, cik lielā mērā notikumi Ukrainā ir saistīti ar Krieviju, krievu tautības cilvēkiem vajadzētu savus draugus, kaimiņus, kolēģus nomierināt, teikt, ka mums var atšķirties viedokļi par daudziem jautājumiem, bet valsts mums ir viena – Latvija – un neviens negrib, lai šeit atkārtotos Ukrainas scenārijs.

– Tas, kas mani mulsina Saskaņas centra politiskajā retorikā, ir, ka, runājot par sabiedrības vienotību, jūs tomēr atgriežaties pie etniskā principa, dalījuma latviešos un krievos. Līdz šim taču šķiet, tieši SC šo etnisko principu politikā dēvēja par lielāko kaitējumu Latvijas sabiedrībai.

– Neviens jau nevar noliegt, ka Latvijā ir sašķelta sabiedrība – citur vairāk, citur mazāk, atkarīgs no vietas un jautājuma, par kuru ir runa. Bet, redzot situāciju Ukrainā, mums ir jāatmet sīkie kašķi, problēmas un jāapliecina, ka esam vienas valsts sabiedrība. Krievvalodīgajiem būtu jānāk pretī latviešiem, un vienlaikus arī latviešiem būtu jāsaka krieviem, saviem kaimiņiem – es neuzskatu tevi par Krievijas «piekto kolonnu». Būs jau, protams, karstgalvji, kas tagad teiks, ka šeit jāslēdz skolas un bērnudārzi ar krievu valodu, jānojauc visi pieminekļi un tamlīdzīgi. Un, no otras puses, ir citi, kas tagad staigā ar saukļiem par krievu valodu no Melnās līdz Baltijas jūrai, stāv piketos par Krimas pievienošanu Krievijai. Abām radikālajām nometnēm šoreiz jāsaprot, ka šī ākstīšanās nav nekāds politisks sasniegums. Tas nenozīmē, ka Latvijā kādreiz nevajadzēs atgriezties pie strīdīgajiem jautājumiem, kas pastāv latviešu un krieviski runājošo iedzīvotāju starpā, tam kādreiz risinājums ir jārod. Bet šobrīd sabiedrības kopības izjūta par Latvijas valstiskumu ir svarīgāka par ikdienas kašķiem.

– Tad par Ukrainas notikumiem šo vienotību var sākt ar to, ka referendums par Krimas atdalīšanos no Ukrainas 16. martā ir neleģitīms.

– Mūsu valdes lēmumā ir rakstīts, ka mēs esam par Ukrainas teritoriālo integritāti. Punkts.

– Tātad jūs sakāt, ka referendums Krimā ir neleģitīms?

– Es jums saku to, ka partijas valde jau pirms Saeimas paziņojuma par notikumiem Ukrainā pieņēma paziņojumu, kurā atbalsta Ukrainas teritoriālo integritāti, no kā izriet visi pārējie secinājumi.

– ... proti, ka referendums par Krimas atdalīšanos ir neleģitīms...

– Pat netaisos to analizēt, ir vai nav leģitīms. Bet manas partijas pozīcija ir, ka Ukrainai jāpaliek esošajās robežās.

– Un jūs viennozīmīgi nosodāt Krievijas agresiju Ukrainā? Tas kaut nav kļuvis skaidrs lielai sabiedrības daļai.

– Manas partijas paziņojums ir, ka mēs esam kategoriski pret jebkādu vardarbību un karaspēka lietošanu, risinot jebkādus konfliktus Eiropā. Tas attiecas arī uz Krieviju.

– Tātad jūs sakāt: Putin, apstājies!?

– Visiem šobrīd vajag apstāties.

– Kāpēc? Visi jau neko nedara! Dara jau Krievija, kas savu karaspēku uz Ukrainu virza!

– Negribu nevienu ne apsūdzēt, ne ko citu. Bet mēs nupat redzējām notikumus Maidanā, kur, pēc tagad klajā nākušās informācijas, dažus snaiperus, kas šāva uz visām pusēm, iespējams, algoja jaunā Ukrainas vara. Un tieši tāpēc ir nepieciešama starptautiska izmeklēšana par notikumiem Kijevas Maidanā. Bet galvenais – visiem vajag apstāties, nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, lai starp Ukrainu un Krieviju notiek karš. Tas ir ārpus saprāta robežām. Es negribu analizēt, kuram par ko jāuzņemas vaina, bet galvenais – lai nav kara Ukrainā un lai tā paliek savu robežu ietvaros. Mūsu viedoklis Ukrainas integritātes jautājumā sakrīt ar Eiropas Savienības pozīciju.

– Krievvalodīgajiem Krimas apgabalā, kuru tur ir 80%, ir pašnoteikšanās tiesības?

– Es domāju, ka Ukrainas sastāva ietvaros var atrast demokrātiskus risinājumus. Nacionālajām minoritātēm ir ļoti daudz veidu, kā saglabāt savdabību, bet valstij jāpaliek vienotai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nils Ušakovs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats