28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Intervijas » Repše: Valsts pārvalde ir nodalīta no tautas
Repše: Valsts pārvalde ir nodalīta no tautas
Autors: Iveta Mediņa / 8. marts 2013, 8:13
Pēdējā laikā kādreizējais partijas Jaunais laiks dibinātājs, Vienotības biedrs Einars Repše bieži redzams televīzijā, kur ikvienu aicina iesaistīties valsts nākotnes plānošanā. Diskusiju forums šobrīd ir biedrība Latvijas attīstībai. Kaut arī nodibinājuma iniciatori pagaidām izvairās sarunās minēt vārdu partija, noprotams, ka līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām ieraudzīsim jaunu politisko spēku.


Pēdējā laikā kādreizējais partijas Jaunais laiks dibinātājs, Vienotības biedrs Einars Repše ir bieži redzams televīzijā, kur ikvienu aicina iesaistīties valsts nākotnes plānošanā. Diskusiju forums šobrīd ir biedrība Latvijas attīstībai, kuru pārstāv politikā un uzņēmējdarbības jomā pazīstami ļaudis – uzņēmēji, sabiedrisko attiecību speciālisti un citi politiskajām aprindām pietuvināti ļaudis. Kaut arī nodibinājuma iniciatori pagaidām izvairās sarunās minēt vārdu partija, noprotams, ka līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām ieraudzīsim jaunu politisko spēku. Šodien Neatkarīgās redakcijā – uzņēmējs, Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis Dans Titavs un biedrības Latvijas attīstībai harismātiskais zīmols Einars Repše.

– Einar, pēc jūsu pirmajām uzrunām televīzijā, man sāka zvanīt paziņas un izskanēja visnotaļ līdzīgs jautājums: «Redzēji? Klau, kas tas bija...?» Patiešām, kas tas bija?

E. Repše (E. R.): – Ja runājam par šo reklāmas rullīti televīzijā, tā vēstījums ir ļoti skaidrs. Tiek pieminēta Singapūra, kas pirms 60 gadiem bija tikai neliels zvejnieku ciematiņš, no kura, mērķtiecīgi īstenojot attīstības politiku, izauga pazīstama, spēcīga valsts, kas šodien daudzās jomās ir pirmajā vietā pasaulē. Arī Somija ne vienmēr baudījusi tādu labklājību kā šodien. Bija laiks, kad somi labākas dzīves meklējumos emigrēja uz Zviedriju. Taču Somija pirms gadiem

20 spēja pieņemt nozīmīgus lēmumus savas attīstības veicināšanā. Vārdu sakot, šādi krīzes un augšupejas cikli vēsturē jau ir piedzīvoti. Apgalvot, ka latviešiem klājas grūtāk nekā miljoniem citu cilvēku pasaulē, ir pārspīlēti. Protams, mums ir savas nelaimes, daudzas nāk līdzi no 50 okupācijas gadiem. Ne visu esam pēdējos neatkarības gados darījuši pareizi. Lielā mērā tas izskaidrojams ar pieredzes trūkumu.

– Ko esam galīgi salaiduši grīstē?

E. R.: – No sākta gala pārmērīgi lielu uzmanību pievērsām tā saucamo ārvalstu investoru glorifikācijai, pārāk maz domājot paši par savas tautsaimniecības nostiprināšanu. Nekur citur pasaulē tik vieglprātīga attieksme pret ārvalstu konkurentu ienākšanu nav bijusi kā Latvijā. Nekur citur tā nav traucēta nacionālā biznesa attīstība kā šeit. Laika gaitā esam uzaudzējuši arī pārāk smagnēju birokrātiju. Šodien daudz labprātāk kļūstam par birokrātiem (tai skaitā arī ES birokrātijas sistēmā) nekā par uzņēmējiem. Vēl viena kļūda: rupji maldi ir bijis uzskats, ka atliek vien radīt labus nosacījumus un visu pārējo izdarīs pats tirgus. Izdarīs. Evolūcija strādā, bet grūti paredzēt, vai rezultāts būs 100 vai 200 gados. Protams, šajā teritorijā cilvēki dzīvos arī nākotnē, bet nav īsti skaidrs, vai, procesus atstājot pašplūsmā, tie būs latvieši. Tomēr 20 gadi nav tik ilgs posms, lai būtu pieļautas nelabojamas kļūdas. Tāpēc jāveic tāda kā inventarizācija, lai saprastu, kas ir mūsu stiprās un vājās puses, kādi ir mūsu dabiskie resursi.

D. Titavs (D. T.): – Vēl kāda liela problēma ir tautas neuzticība politiskajai sistēmai – Saeimai un valdībai. Neatrisinot šo jautājumu, būs ļoti grūti iet uz priekšu. Ticība saviem politiskajiem līderiem ir absolūti nepieciešams priekšnoteikums jebkuras valsts attīstībai.

– Jūs abi reiz radījāt varenu partiju, kurai ļaudis ticēja ar sirdi un dvēseli. Tad Jaunajā laikā sākās mutācijas, līdz tas pārtapa Vienotībā. Kas toreiz notika? Kāpēc Titavu izstūma no partijas, bet Repše pagāja malā?

D. T.: – Šaubos, vai kādu tas šodien spētu interesēt... Ar laiku jebkurā organizācijā attiecības samilst un sākas konflikti, taču nekādu ideoloģisku nesaskaņu nebija. Šīs nesaprašanās neietekmē manas personīgās attiecības ar Jaunā laika cilvēkiem. Tik un tā tiekamies un runājam.

E. R.: – Vēlu saviem līdzgaitniekiem veiksmi. Īpaši uzsveru, ka necentīsimies nevienu apkarot un strīdēties. Mērķis mums ir viens – Latvijas attīstība.

– Labi, kas notiek tajā brīdī, kad vīzija par valsts attīstību tiek pamatos nodefinēta? Turpinās virtuāla verbalizēšana latvju Vikipēdijas stilā vai tomēr mēģināsiet tikt pie varas, lai realizētu savas idejas?

E. R.: – Protams, mēģināsim! Jau patlaban sadarbojamies ar politiskiem spēkiem un sabiedriskām organizācijām. Tādējādi ceram, ka jau šodien ietekmējam valsts pārvaldes ideju attīstību labā virzienā.

D. T.: – Lai realizētu idejas, ir dažādi varianti. Tagad runāt par to realizāciju būtu pāragri. Patlaban galvenais ir iesaistīt cilvēkus un pieradināt viņus domāt par Latvijas attīstību.

– Atļaujiet, nocitēšu Jurģa Liepnieka teikto Neatkarīgās intervijā. Proti: «Jaunajā biedrībā ir biezākie sponsori, kas finansējuši Vienotības vēlēšanu kampaņas; tur ir cilvēki, kas veidojuši un menedžējuši tās. Atraujot šos ļaudis no partijas, Vienotība atgādinātu mašīnu bez karburatora. [..] Skaidrs, ka pastāv kādas lielas problēmas. Tām ir sakars ar naudu un personiskā biznesa interesēm. Kā gan lai citādi izskaidro šo demonstratīvi nedraudzīgo soli?» Jā, patiesi – kā lai to izskaidro?

D. T.: – Domāju, ka Liepnieka kungs gadus piecus ir atrauts no politikas. Iespējams, viņš vēl eksistē tajā domāšanas standartā, kad bija Tautas partijas ideologs. Cilvēki, par kuriem Liepnieks runā, ir pašpietiekami un labi zina, ko dara. Viņus neinteresē varas resursi, bet konkrētu ideju realizācija.

E. R.: – Cilvēkus, kuri pulcējušies biedrībā, interesē valsts attīstība. Viņiem ar savu personisko biznesu viss ir labākajā kārtībā. Šie ļaudis ir redzējuši, kā plaukstošas pilsētas gada laikā pārvēršas graustos, ja biznesa nozare, uz kuru tās balstījušās, negaidīti piedzīvo krīzi. Viņi labi zina, no kādām kļūdām jāizvairās, lai arī Latvija nenonāktu līdzīgās problēmās.

D. T.: – Jāsaprot, ka uzņēmēji ir tie, uz kuriem balstās Latvijas ekonomika. Tādēļ viņi ir merkantili ieinteresēti Latvijas attīstībā un cilvēku labklājības palielināšanā – jo bagātāka valsts, jo bagātāki uzņēmēji. Neviens bagātnieks negrib dzīvot nabadzīgā valstī.

– Problēma tā, ka veiksmīgas karjeras ļaudis nevēlas iesaistīties valsts pārvaldē.

D. T.: – Ja politika ir nepopulāra vide, tad, protams, ir naivi gaidīt, ka tajā iekļausies talantīgi cilvēki.

E. R.: – Protams, uzņēmējiem pašiem nav jāiesaistās politikā. Ir pietiekami daudz jaunu un talantīgu cilvēku, kas vēl studē. Tur būs nākamie talantīgie sabiedriskie darbinieki. Ja politiķim, radot labvēlīgu vidi biznesam, vajadzēs padomu, to gan viņiem jāprasa no veiksmīgiem uzņēmējiem. Nereti jautā: vai nebaidāties ieslīgt atsevišķu cilvēku biznesa favorītismā? Te atbilde ir vienkārša – mēs centīsimies sadarboties ar veselām nozarēm. Mēraukla ir tā, cik nozare būs apmierināta ar ministra darbību un panāktajām reformām. Nozare pati pārraudzīs, vai tur nenotiek kāds neētisks atsevišķu uzņēmumu favorītisms. Tāpēc jau iepriekš pieminētajā Somijā daudzus gadus sekmīgi atbalsta vienošanos uzņēmēju vidū, klasteru veidošanu. Piemēram, lai pretendētu uz Eiropas vai valsts līdzfinansējumu, obligāta prasība, lai nozares uzņēmēji vienotos kopīgos projektos un tādējādi veidotos radoša sinerģija.

– Starp daudziem citiem svarīgiem jautājumiem biedrība ierindojusi valsts pārvaldību. Kas līdzšinējā sistēmā ir jāuzlabo?

D. T.: – Pēc savas pieredzes varu teikt, ka lielākā problēma, lai veiksmīgi pārvaldītu valsti ir tā, ka ministru prezidents nevar patstāvīgi izveidot komandu. Mēs piedāvājam citu risinājumu. Proti, ministru prezidentu apstiprina Saeima, bet Ministru kabinetu, saskaņojot ar Valsts prezidentu, veido premjers pats. Turklāt ministri ir politiski atbildīgi cilvēki, nevis pseidoprofesionāļi. Šādi formējot komandu, premjers uzņemas daudz lielāku atbildību par valdības darbu nekā šobrīd, kad viņš ir spiests strādāt ar cilvēkiem, kurus deleģē koalīcijas partneri.

E. R.: – Dans tikko ieskicēja vienu no mūsu priekšlikumiem, kā uzlabot valsts pārvaldes darbu. Ir vēl kāda ideja. Piemēram, ja budžeta līdzekļi ir ierobežoti, bet kādai jomai radušās problēmas, tad ar Saeimas balsojumu to risināšanai tiek piešķirti noteikti līdzekļi. Nākamais solis – jāaicina talkā spējīgi vadītāji, lai viņi domātu, kā šos līdzekļus efektīvi izmantot. Šī vadītāja kompetencē būtu, vai viņš konkrētās problēmas risināšanai (piešķirtā finansējuma ietvaros) izmanto 20 cilvēkus par salīdzinoši nelielu atalgojumu jeb piecus par proporcionāli lielāku samaksu. Vadītāja uzdevums būtu atrisināt problēmu optimāli, ar minimālu birokrātijas slogu. Šādi, piešķirot lielāku izvēles brīvību, varētu nodrošināt spējīgu cilvēku atrašanos valsts pārvaldē un ierēdņu rindās.

– Sakiet, vai tad šīs idejas nav iespējams realizēt ar Vienotības palīdzību, kurā ir jūsu politiskie līdzgaitnieki, Jaunā laika cilvēki? Vienotībai rokās ir visi iespējamie varas instrumenti, pat opozīcijas atbalsts svarīgos balsojumos...

E. R.: – Ar Vienotību mēs labprāt sadarbosimies parlamenta ietvaros. Savukārt, kas attiecas uz valsts attīstības idejām, tad ļoti reti kuram Latvijas politiskajam spēkam uzņēmējdarbības atbalstīšana šobrīd ir absolūta prioritāte. Ir jāmotivē valsts pārvalde, lai uzņēmēji justu, ka valsts ar tiem sadarbojas un atbalsta. Piemēram, viens konkrēts ieteikums. Valdībā jābūt nozīmētām atsevišķām kontaktpersonām sadarbībai ar teju vai katras nozares cienīgiem uzņēmumiem. Ja gadījumā rastos kādas problēmas, tad nozares pārstāvji droši varētu doties pie šī cilvēka un jautājumus risināt. Tādi kā privāti baņķieri bankās, kas tieši kontaktējas ar klientiem un kopīgi šķetina problēmas. Ne jau ar katru problēmu ies pie bankas vadītāja vai ministra. Patlaban valsts pārvalde vēl arvien ir nodalīta gan no uzņēmējiem, gan no tautas. Tā ir birokratizējusies. Ja par kādu interesējošu jautājumu gribi saņemt atbildi no valsts institūcijām, tad tā bieži ir tikai atrakstīšanās. Mūsu princips savukārt ir skaidrs: jebkurš jautājums jādiskutē tikai no šāda aspekta, proti – vai risinājums nāk jeb nenāk par labu valsts attīstībai. Viens vienīgs kritērijs, vienkārši un skaidri. Šī domāšana arī mūsu pašu galvās ir salīdzinoši jauna. Ja pirms 10 gadiem es būtu ar šādu izpratni, tad daudzos gadījumos varbūt rīkotos citādāk. Šodien mums jādomā proaktīvi, kā nākotnes arhitektiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dans Titavs, Einars Repše

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats