24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » Nodokļu pārmaksas atgūšanai mazāk klapatu
Nodokļu pārmaksas atgūšanai mazāk klapatu
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 4. janvāris 2016, 10:55
Sākot ar šo gadu, mācību iestādēm būs jānosūta Valsts ieņēmumu dienestam (VID) informācija par iedzīvotāju veiktajiem maksājumiem par izglītību, ko tās var iekļaut attaisnojamos izdevumos, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Diemžēl nav plānots ieviest līdzīgu normu attiecībā uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja izdevumiem par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.


Saskaņā ar grozījumiem likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli visām vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēm reizi gadā (līdz 1. februārim) VID elektroniski būs jānosūta informācija par visām personām, kuras iegūst vai taksācijas gadā ieguva vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību par maksu, norādot personas – izglītojamā – vārdu, uzvārdu, personas kodu, taksācijas gadā par mācībām samaksāto summu, kā arī fiziskās personas kodu vai juridiskās personas reģistrācijas numuru, kura veikusi maksājumu par mācībām. Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis NRA.lv skaidroja, ka minētā norma attiecas uz izglītības iestādēm, kuras savus pakalpojumus sniedz par maksu, tas ir, visas augstskolas un koledžas, izņemot Nacionālo aizsardzības akadēmiju, Valsts robežsardzes koledžu un Valsts policijas koledžu.

Likuma grozījumi stājās spēkā ar šā gada 1. janvāri, un vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēm informācija par iedzīvotāju veiktajiem maksājumiem 2015. taksācijas gadā VID būs jāiesniedz jau līdz 2016. gada 1. februārim.

Diemžēl pagaidām nav plānots mainīt līdzšinējo attaisnoto izdevumu kārtību par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu. Iedzīvotājiem pašiem būs jāturpina vākt un krāt čekus par ārstniecības un medicīnas pakalpojumu saņemšanu, lai tos varētu iekļaut attaisnotajos izdevumos.

Šogad paredzēta iespēja attaisnotajos izdevumos iekļaut arī vairākus citus nodokļa maksātāja izdevumus, ko agrāk nevarēja, piemēram, izdevumus par interešu izglītību bērniem, kā arī izdevumus, kas radušies, veicot solidaritātes nodokļa nomaksu.

Tāpat maksātāja attaisnotajos izdevumos var iekļaut summas, kas atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumam ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas Latvijas Republikā reģistrētai politiskajai partijai vai politisko partiju apvienībai un kas kopā taksācijas gada laikā nepārsniedz 213,43 eiro, norāda Finanšu ministrija.

Līdz šim iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja attaisnotajos izdevumos ietveramo izdevumu par izglītības un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu kopējā summa taksācijas gada laikā nevarēja pārsniegt 213,43 eiro, un arī šogad nav plānots palielināt šos griestus. Tiesa, ir atsevišķi pakalpojumi, kuri tiek uzskatīti pilnā apmērā par attaisnotajiem izdevumiem, piemēram, tie ir izdevumi par plānotajām operācijām, kas ir plānveida veselības aprūpes pakalpojumi, un zobārstniecības pakalpojumi, tajā skaitā zobu protezēšana. Šogad attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā var iekļaut arī izdevumus par olšūnu iegūšanu punkcijas ceļā, ja par to nav samaksāts no Nacionālā veselības dienesta (NVD) vai citu personu līdzekļiem. Tāpat attaisnotajos izdevumos pilnā apmērā var iekļaut izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no NVD vai citu personu līdzekļiem.

Gada ienākumu deklarāciju ar tai pievienotajiem attaisnoto izdevumu dokumentiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem par 2016. gadu nodokļa maksātāji varēs iesniegt VID, sākot ar 2017. gada 1. martu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nodokļi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats