19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » PVN - valsts zaudē vairāk, nekā pircējs iegūst
PVN - valsts zaudē vairāk, nekā pircējs iegūst
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 2. jūlijs 2012, 9:25
Lai gan vakar samazinājās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme no 22% līdz 21%, veikalos visas preces lētākas nekļuva. Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) pat pieļauj pretējo – PVN likmes maiņa izraisīšot cenu kāpumu.


Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, PVN likmes samazināšana no 22% līdz 21% šogad no budžeta prasīs 16,5 miljonus latu, bet nākamgad – 40,5 miljonus latu. Tas gan nenozīmē, ka tieši par šādu summu saruks iedzīvotāju tēriņi. Nopērkot vienus un tos pašus produktus vienā un tajā pašā veikalā pagājušajā ceturtdienā un vakar, Neatkarīgā pārliecinājās, ka valsts no nodokļa likmes maiņas zaudē vairāk nekā iegūst pircējs. Ceturtdien par pirkumu, kurā bija majonēze, kafija, eļļa, kausētais siers un tīrīšanas līdzeklis, Neatkarīgā samaksāja Ls 7,38, tajā skaitā PVN (22%) – Ls 1,33. Vakar tāds pats pirkums tajā pašā veikalā maksāja Ls 7,34, tajā skaitā PVN (21%) – Ls 1,27. Tātad valsts pēc PVN likmes maiņas par šo pirkumu nodoklī saņēma par 6 santīmiem mazāk, lai gan pirkuma kopsumma samazinājās par 4 santīmiem. Kur palika 2 santīmi? Kā liecina par pirkumu saņemtie čeki, izrādās tieši par 2 santīmiem pieaugusi pirkuma pamatsumma bez PVN, raksta NRA.LV.

Tirgotāji strīdas

LTA prezidents Henriks Danusēvičs pieļauj, ka PVN samazināšana var izraisīt pat pretēju efektu – nelielu cenu kāpumu, jo tirgotājiem nāksies atpelnīt ieguldījumus, kas bija nepieciešami, lai veiktu kases aparātu pārprogrammēšanu un cenu zīmju nomaiņu. Pēc asociācijas aprēķiniem, kopumā mazumtirdzniecības nozarei tas izmaksā aptuveni 8,73 miljonus latu.

Tomēr Maxima Latvija, kurai PVN likmes maiņa prasījusi teju 110 000 latu, ir pretējās domās. Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš Neatkarīgajai uzvēra, ka Maxima veikalos cenas noteikti nepieaugs – tās samazināsies. Līdzās tam Maxima Latvija apsver iespēju izstāties no LTA. Arī Rimi Latvia nepiekrīt LTA paustajam viedoklim, ir paziņojusi par izstāšanos no šīs organizācijas.

Bez monitoringa un kontroles

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Neatkarīgo informēja, ka speciālas kampaņveida pārbaudes jūlijā saistībā ar kases aparātu pārprogrammēšanu VID neplāno īstenot. Gadījumos, ja VID, veicot pārbaudes kādā uzņēmumā, tomēr konstatēs pārkāpumus saistībā ar kases aparātu pārprogrammēšanu, VID rīcība būs konsultatīva rakstura un vērsta uz izskaidrošanu, nevis uz represīviem pasākumiem.

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) maija beigās solīja, ka PVN likmes izmaiņu izraisītā cenu samazināšana tiks kontrolēta ar cenu monitoringu un jebkuram lietotājam tas būs pieejams. Līdz vakardienai cenu monitorings iedzīvotājiem vēl nebija pieejams. Finanšu ministrijas komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis Neatkarīgajai skaidroja, ka cenu monitorings noteikti tiks uzsākts 2013. gada 1. janvārī saistībā ar eiro ieviešanu. «Šobrīd visas iesaistītās puses strādā, lai to varētu izdarīt ātrāk – jau šogad,» teica A. Jarockis. Viņš aicināja iedzīvotājus būt vērīgiem tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās un nepieciešamības gadījumā ziņot par iespējamiem pārkāpumiem, piemēram, Konkurences padomei, Patērētāju tiesību aizsardzības centram, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai.

Lielveikalos 70% preču lētākas

Lielveikali darbietilpīgo cenu maiņu neatlika uz pēdējo brīdi. Gan Rimi Latvia, gan Maxima Latvija to sāka darīt jau piektdien. «PVN likmes samazinājums ir pozitīvs signāls ne tikai Latvijas ekonomikai kopumā, bet arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Par savu prioritāti esam izvirzījuši reālu cenu samazinājumu veikalos. Soli pretī valdībai un Latvijas pircējiem speram jau otro reizi – kad PVN tika paaugstināts, tā izmaiņas daļēji absorbējām savās izmaksās. Savukārt šoreiz ieguvumu no PVN samazināšanas vistiešākajā mērā varēs izjust ikviens pircējs,» teica Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Rimi Latvia ir samazinājusi cenas aptuveni 70% no sortimenta precēm – kopumā vairāk nekā 25 000 dažādām precēm, kuru cena ir vismaz 1 lats. Arī Maxima ir pazeminājusi cenas aptuveni 25 000 dažādu preču. «Cenu zīmju nomaiņas process ir ļoti darbietilpīgs, tāpēc tas ilgs vairākas dienas, bet atsevišķos veikalos var turpināties līdz pat divām nedēļām. Taču pircēji varēs iegādāties preces par jaunajām, zemākajām cenām, jo kases aparātu pārprogrammēšana ir pabeigta un, norēķinoties par pirkumiem, kases čekā ir redzama jau jaunā cena,» uzsvēra I. Andiņš.

Viņš skaidroja, ka cenas atbilstoši PVN likmes izmaiņām tiek samazinātas lielākajai daļai preču, tajā skaitā visai pārtikai un pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm. Cenas nemainās precēm, kuras maksā mazāk par vienu latu; tāpat tās netiek samazinātas, piemēram, grāmatām un bērnu pārtikai, kam jau pašlaik tiek piemērota pazemināta PVN likme, ko pašreizējās izmaiņas neskar; atsevišķām rūpniecības precēm, kurām cenas netika paaugstinātas laikā, kad valsts palielināja PVN likmes; kā arī precēm, kam izmainījušās piegādātāju cenas.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: nodokļu izmaiņas, pvn, PVN likmes samazināšana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats