16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Bordānistu propagandas brūnā krāsa
Bordānistu propagandas brūnā krāsa
28. augusts 2020, 13:47
Kā tas gadījies, kā ne, pašā karstākajā priekšvēlēšanu finiša spurta laikā ir atskrējis arī „melnā pīāra” jeb konkurentu noķēzīšanas piemērs. Izcēlusies ir Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas laikam nav īsti droša par savu rezultātu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās un ir ķērusies pie visgalējām un pašām zemiskākajām priekšvēlēšanu cīņas metodēm, kādas jau labu laiku nav redzētas.



Vienā no tīmekļa sociālajām platformām ar ambiciozu nosaukumu „TV Pirmā Rīga” ievietots videosižetiņš - 2,20 naida minūtes, kurās kāds pilsonis aizkadrā gebeliski gānās par vairākiem vēlēšanu kandidātiem un politiskajiem spēkiem un beigās aicina izdarīt izvēli - balsot par tiem spēkiem, kuri droši, skaidri un tieši runā par saviem mērķiem un cīnās par taisnīgumu. Nav daudz jāpiepūlas, lai atklātu, ka lapas saimnieks ir kāds Oskars Maksimovs, kurš ir manīts zīmējamies kā JKP pārstāvis, sniedzot informāciju presei. Trijās dienās ķengu rullītim ir 38,4 tūkstoši skatījumu, un tas nozīmē, ka izplatība iegūta „būstējot” - ir samaksāta naudiņa tiešsaistes sociālā tīkla tīmekļa vietnei, lai tās mākslīgais intelekts materiālu padara redzamu plašākai auditorijai nekā tām filmiņām, rakstiem un bildītēm, kuras cilvēki internetā liek tāpat vien ‒ prieka pēc un bez maksas.

Tas, ka politiķi maksā par savu rullīšu izplatīšanu, pats par sevi vēl nebūtu nekas slikts. Ja visi papīri ir kārtībā un summas iekļautas priekšvēlēšanu izdevumos, kuri netiek slēpti no sabiedrības un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, tad nav ne vainas. Taču te ir tāda nianse, ka smadzeņu masāžas laikā netiek teikts, ka to saka JKP, un netiek aicināts par šo partiju balsot. Tas tad laikam pašiem šā materiāla veidotājiem šķiet kā burvju cepure, kuru uzliekot viņu partejiskums kļūst neredzams. Taču ir redzams - spalvainās āža kājas lien ārā pa visiem caurumiem.

Nudien komiski dzirdēt vārdus „droši, skaidri un tieši” filmiņā, kas ir gļēva, anonīma un liekulīga.
JKP divminūtes sākumā mazliet palamā savus frontālos pretiniekus - atlaisto Rīgas varu, kas ir garlaicīgi un simtiem reižu dzirdēts. Taču tālāk uzmanība veltīta „Attīstībai/Par!” politiķim Edgaram Jaunupam un Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības kopējā saraksta kandidātam Edvardam Smiltēnam. Jaunups esot saistīts ar nešķīstiem neliešiem, bet Smiltēnam nevarot uzticēties tāpēc, ka viņš esot bijis izsūtāmais puika „Vienotības” bijušajai līderei Solvitai Āboltiņai. Te nu varētu vaicāt, kura kolhoza govs būtu māvusi, jo JKP mēra amata kandidātei Lindai Ozolai pie labās un kreisās rokas stāv JKP bonzas, bet aiz viņiem (ko bildēs nevar redzēt) - dažs bijušais Šveices advokāts un šķidrās gāzes lieltirgotāji no Amerikas. Kas tur ir bijis vai nebijis ar Smiltēnu pagātnē, bet nevar piekrist, ka viņš būtu ar tukšu galvu un bez savām domām. Klipiņos ir vēl šādi tādi tēli un tekstiņi par viņiem, kurus neceļas roka atstāstīt, jo tie ir meli vai melīga interpretācija, sajaucot kopā faktus ar izdomājumiem.

To visu varētu vēl kaut kā saprast, ja JKP būtu partija, kas sēž dziļā opozīcijā un meklē metodes, kā tikt pie varas. Taču JKP ministri sēž pie Krišjāņa Kariņa galda Ministru kabinetā un bauda varas labumus kopā ar „Attīstībai/Par!” un Nacionālo apvienību. Kā „nacionāļi” un „aparisti” var atrasties vienā telpā un mierīgi dzert minerālūdeni kopā ar personām, kas viņus aplej ar izkārnījumiem? Un šī pati JKP, ja tiks domē, gribēs tikt pie varas arī Rīgā - gribēs amatus, desas un kaviāru! Būs interesanti redzēt, kā šie kungi un dāmas sniegs cits citam roku un dalīs galvaspilsētu gabalos.

JKP ir savilkusi ap citām partijām „sarkanās līnijas”, bet pati ap sevi apvilkusi ar pirkstu brūnu apli. Taču pārējās koalīcijas partijas laikam ir bez pašcieņas vai arī paniski baidās ‒ noskurinās, aizspiež ar pirkstiem degunu un iet ar bordānistiem brāļoties.

Māris Krautmanis/ NRA.lv




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats