23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Dienas tēma » Artusam Kaimiņam pēdējā izrāde šajā Saeimā
Artusam Kaimiņam pēdējā izrāde šajā Saeimā
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 21. jūnijs 2018, 11:54
Pretrunīgi vērtētā Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa izdošana aizturēšanai un aizturēšana parlamenta telpās ir notikums, kas katapultēs viņa dibinātās partijas KPV LV popularitāti līdz pat uzvarai Saeimas vēlēšanās. Par to ir pārliecināts partijas premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izvirzītās apsūdzības ir pietiekami nopietnas, lai sevi par pareizāko no pareizajiem deputātiem pozicionējošā A. Kaimiņa sekotāji no viņa varētu arī novērsties.


Kaimiņš, kura dibinātajai partijai atbalstu gatavi atklāt vien trīs procenti vēlētāju, vismaz kopš neatkarības atgūšanas un Saeimas darbības atjaunošanas ir pirmais deputāts, kurš izdots aizturēšanai un aizturēts Saeimas telpās. Ziņas par to, ka atbildīgajai Saeimas komisijai stundu pirms trešdien notiekošās Saeimas plenārsēdes ir slēgta sēde, jau otrdien vedināja domāt, ka kādam no deputātiem būs nopietna saķeršanās ar likuma sargiem. Netipiski, informāciju par personālijām politiķiem patiešām izdevās nosargāt līdz pat trešdienas rītam.

Absolūtais vairākums

Trešdienas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija uzklausīja prokuratūras pārstāvjus, kas lūdza Saeimas atļauju A. Kaimiņa aizturēšanai, personas kratīšanai, kratīšanas sākšanai pie personas, kā arī aizturēšanas un kratīšanas rezultātā izņemtās mantas apskatei. Komisija šo lēmumu atbalstīja vienbalsīgi.

Ne tik pārliecinošs atbalsts kolēģa aizturēšanai tika pausts Saeimā. No klātesošajiem 76 deputātiem A. Kaimiņa aizturēšanu atbalstīja 59 deputāti no koalīcijas partijām, Latvijas Reģionu apvienības un Saskaņu pārstāvošais V. Orlovs.

Pārējie Saskaņas deputāti balsojumā nepiedalījās, jo uz atkārtotiem lūgumiem paskaidrot, par ko A. Kaimiņš būtu jāaiztur, V. Orlovs neatsaucās, tik vēlreiz nolasīja īso lūgumu. Nebalsoja arī pie frakcijām nepiederošais Ringolds Balodis, kuram ar A. Kaimiņu bija labas attiecības, un neatkarīgais deputāts Romāns Mežeckis, kurš, visticamāk, nākamajās Saeimas vēlēšanās startēs no Saskaņas saraksta Rīgā.

Nelikumīga partijas finansēšana

Saskaņā ar skopo informāciju, kuru sniedzis KNAB, kriminālprocess, kura ietvaros aizturēts deputāts, sākts par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu, starpniecību politiskās partijas nelikumīgā finansēšanā un par partijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu un izspiešanu. Par šādiem nodarījumiem var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat trim gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. KNAB norāda - lai netiktu traucēta kriminālprocesa gaita, plašāku informāciju tas nesniegs.

Dziļāku ieskatu KNAB izmeklētajās darbībās sniedz Saeimas atbildīgajai komisijai uzrādītā informācija. Tā liecina, ka, iespējams, noziedzīgu darbību rezultātā KPV LV finansēšanai un A. Kaimiņa personīgajām vajadzībām ar fiktīva līguma palīdzību piesaistīts finansējums no uzņēmēja Viestura Tamuža vadīta uzņēmuma - ik mēnesi 2000 eiro. Līdztekus finanses piesaistītas, arī nodarbinot personas, kurām daļa no algas bija jāatdod A. Kaimiņam.

Savukārt V. Tamužs tikšanās reizē ar A. Kaimiņu un citām personām jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda vai vara, vai ekonomikas ministra postenis. Pirmstiesas izmeklēšanā esot iegūti pierādījumi, ka minētie naudas līdzekļi tika izmantoti partijas vajadzībām, bet nav norādīti partijas finanšu dokumentācijā. No lietā esošajiem materiāliem izrietot, ka A. Kaimiņš, KPV LV līdzpriekšsēdētājs Atis Zakatistovs un V. Tamužs apzinājušies, ka šāda veida maksājumi ir nelikumīgi, un mēģināja tos slēpt. Bez A. Kaimiņa trešdien aizturēts arī V. Tamužs un Atis Zakatistovs, kas savulaik bijis Sorosa fonda Latvija administrētā Baltijas - Amerikas Partnerattiecību fonda ekspertu komisijas loceklis, biznesa ētikas konsultants.

Saskata politisku pasūtījumu

Pēc Saeimas balsojuma, īsi pirms savas aizturēšanas A. Kaimiņš žurnālistiem kategoriski noliedza, ka KPV LV, piesaistot finanses, jelkad būtu pārkāpusi likumu. Viņš vēl nebija iepazīstināts ar KNAB izvirzītajām apsūdzībām, bet pauda neiedragājamu pārliecību, ka viņu un partiju tikai dažus mēnešus pirms Saeimas vēlēšanām cenšas apklusināt politiskie konkurenti, kuriem nepatīk viņa vēršanās pret maksātnespējas administratoriem, tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu, kuram šodien Saeimā jāiztur Saeimas balsojums.

Arī KPV LV izvirzītais premjerministra amata kandidāts Aldis Gobzems ir pārliecināts, ka A. Kaimiņa aizturēšana saistāma ar partijas vēršanos pret mafiozo sistēmu, kas pašlaik vada valsti.

Turklāt laikā, kad KNAB tikai bija ierosinājis kriminālprocesu, biroja darbinieks pilnībā piekritis partijas un tās advokāta A. Gobzema uzskatam, ka materiāli, uz kuru pamata kriminālprocess ir samontēts, nesatur informāciju, kas liecinātu par noziedzīgiem nodarījumiem. «Arī izmeklētājs tāpat kā mēs teica, ka tajā slavenajā video nekā nav, ka tas ir montēts un cilvēki apmainās ar domām, un pats personīgi uzskata, ka šī lieta ir jāizbeidz. Vēlāk no šā darbinieka pienāca informācija, ka viņam liek šo lietu neizbeigt,» stāsta A. Gobzems.

Pēc viņa domām, aizturēšana īsi pirms Jāņiem ieplānota tādēļ, lai svētku tuvuma atslābinātā KPV LV atbalstītāju uzmanība neļautu viņiem iziet ielās un protestēt pret nepamatoto vēršanos pret politiķi.

Jau vēstīts, ka pērn atklātībā parādījās videoieraksts ar A. Kaimiņa un A. Zakatistova sarunu. Tajā A. Zakatistovs stāsta: «Mēs ar Viesturu turpinām strādāt, jo mums, man arī citas iespējas nav. Ja mēs tagad pārstājam, tad man vispār kāposts nenāk un šitais te, un es tūlītās bankai esmu parādā katru mēnesi par šito...» Partijas valdes loceklis arī stāsta, ka «vienreiz esmu saņēmis 2000 eiro plus PVN. 1400 samaksāju par šo dzīvokli. Nē, par dzīvokli atsevišķi tiek piemaksāts... Es saņemu par pakalpojumu 500 eiro no citurienes skaidrā. Par to, lai es turpinātu, varētu strādāt partijā.» Atbildot uz jautājumu: «Paga, Ati, fundamentāls jautājums: ja tu nebūtu KPV, ja tev nebūtu ar šo visu nekāda sakara, tev [uzņēmējs Viesturs] Tamužs dotu «divīti»?» A. Zakatistovs atbild: «Dotu mazāk, jā.»



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats