16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Dārgie un bīstamie balkoni: jākrāj nauda remontam
Dārgie un bīstamie balkoni: jākrāj nauda remontam
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 25. janvāris 2019, 11:05
Daudzdzīvokļu māju balkoni var kļūt par dārgu prieku, jo to remonts atkarībā no tehniskā stāvokļa un nepieciešamajiem darbiem var izmaksāt pat pāris tūkstošus eiro, bet jauna balkona izveide – vairāk nekā 3000. Speciālisti iesaka demontēta balkona vietā tomēr uzstādīt citu, nevis atstāt tukšu fasādi. Tādējādi maksāt vajadzēs gan par demontāžu, gan jauna balkona izveidi. Ekonomikas ministrija piedāvā trīs tipveida risinājumus un prognozējamās izmaksas.

Pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma ir veikts pētījums par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti. Secinājums: balkonu kosmētiskais vai kapitālais remonts ir tuvākajos trīs līdz piecos gados risināms jautājums. Tika izpētīti 1090 balkonu 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu mājās Latvijā. Vairums balkonu ir sliktā stāvoklī, bet lielāko daļu pārbaudīto balkonu var sakārtot ar nelieliem līdzekļiem pats dzīvokļa īpašnieks, piemēram, attīrīt tērauda detaļas no rūsas un pārklāt ar aizsargpārklājumu.

Bīstams viens procents

Pētījumā konstatēts, ka nekavējoties jāpārtrauc ekspluatēt tikai vienu procentu 316. sērijas ēku balkonu. Tie ir bīstami gan dzīvokļa saimniekam, gan citiem cilvēkiem, kuri varētu ciest, ja balkons vai tā detaļas nokristu. Trim procentiem balkonu bojājumu novēršanai ir vajadzīgs darbietilpīgs remonts, un tas būtu jāveic tuvākā gada laikā, bīstamos balkonus demontējot vai stiprinot. Savukārt cilvēku drošību mazāk apdraudošs balkonu tehniskais stāvoklis prasītu remontu vai atjaunošanu trīs līdz piecu gadu laikā, lai to stāvoklis nepasliktinātos. Tādu balkonu ir puse no speciālistu izpētītajiem projekta ietvaros.

Labākā tehniskajā stāvoklī

318. sērijas daudzdzīvokļu mājās tikai 17 procentiem balkonu netika konstatēti būtiski bojājumi vai arī tie bija nenozīmīgi. Šos bojājumus ieteicams novērst piecu gadu laikā. Gandrīz 70 procentiem pārbaudīto balkonu ieteikts veikt lokālus remontus jau tuvākajos trīs gados, bet 14,3 procentiem balkonu ir nepieciešami apjomīgi remonti tuvākā gada laikā. Šīs sērijas ēkās vien 0,3 procentos gadījumu balkoni ir atzīti par ekspluatēšanai bīstamiem.

Nekrāso un neļauj izžūt

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) pārstāvis Krists Leiškalns saka - RNP bija iniciatore balkonu tehniskajai apsekošanai. RNP jau vairāk nekā trīs gadus uzrauga balkonu tehnisko stāvokli un ir aicinājusi iedzīvotājus ziņot par to.

Pirms dažiem gadiem konstatēts, ka visbiežāk sastopamās problēmas ir margu konstrukciju korozija un nestspējas zudums, balkona plātnes betona erozija un stiegrojuma korozija. Galvenie iemesli, kāpēc rodas iepriekš minētie bojājumi: margas netiek nokrāsotas, nav ieklātas flīzes vai cits aizsargpārklājums, kas nodrošina hidroizolāciju. Bieži vien balkonos ieklāj linoleju, kas veicina mitruma krāšanos balkona plātnē un neļauj tai izžūt.

Pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veiktā pētījuma mērķis ir noskaidrot tipiskākās problēmas un samazināt izmaksas iedzīvotājiem, jo tipveida projekts ir lētāks.

Priekšlikumi un ierosinājumi

Tehniskā apsekojuma autori ierosina vairākas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām. Piemēram, iekļaut prasību par balkonu tehnisko apsekojumu, ko veiktu sertificēti būvspeciālisti vai būvkomersanti, kā arī paredzēt termiņus (1,3 vai 5 gadi), kādos bojājumi jānovērš. Balkonu ekspluatācijas laiku varētu pagarināt uz noteiktu termiņu, kad atkal vajadzētu veikt atkārtotu ekspertīzi. Izteikts priekšlikums veikt balkonu pārbaudi arī gadījumos, ja nav pārsniegts balkonu konstrukciju vidējais kalpošanas ilgums.

Balkonu tipveida pārbūves un atjaunošanas prognozējamās izmaksas (bez pievienotās vērtības nodokļa), eiro

Balkona demontāža 700

2,4 m gara balkona pastiprināšana ar atsaitēm 1753

3,2 m gara balkona pastiprināšana ar atsaitēm 2186

Balkona pastiprināšana - balkonu rinda (5 stāvu ēka, 2,4 m gari balkoni) 6111

Balkona pastiprināšana - balkonu rinda (5 stāvu ēka, 3,2 m gari balkoni) 7607

2,4 m gara jauna balkona izbūve 3276

3,2 m gara jauna balkona izbūve 3418

316. sērijas ēku balkona bojājumu novēršanas darbi (atkarībā no tehniskā stāvokļa, t.sk. bojājumu daudzuma) 389-777

318. sērijas ēku balkona bojājumu novēršanas darbi (atkarībā no tehniskā stāvokļa, t.sk. bojājumu daudzuma) 224-1134

Avots: SIA CMB, tehniskās apsekošanas atzinums Sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukcijas



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats