Vilnis Purviņš
bankas, ekonomika
Pievienots 2014 gada 22. janvārī | 0 komentāri
Decembris bija pēdējais mēnesis, kad lats Latvijā bija vienīgais oficiālais maksāšanas līdzeklis. Kā jau tika gaidīts, tuvojoties pārejas brīdim uz eiro, skaidro latu daudzums apgrozībā strauji mazinājās, gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu uzkrājumiem atgriežoties bankās un aizvien lielākam darījumu apjomam notiekot bezskaidrās naudas ceļā. Savukārt kopējo naudas piedāvājumu decembrī palielināja tādi faktori kā valdības tēriņu kāpums gada pēdējā mēnesī un tautsaimniecības sekmīgā izaugsme.
Pievienots 2012 gada 22. jūnijā | 0 komentāri
Maijā, līdzīgi kā martā, naudas piedāvājums samazinājās formālu iemeslu dēļ. Ja martā tika anulēta "Parex bankai" izsniegtā licence kredītiestādes darbībai, tad 10. maijā Finanšu un kapitāla tirgus komisija anulēja "Latvijas Krājbankai" izsniegto licenci. Līdz ar to šīs bankas rādītāji maijā tika izslēgti no monetāro finanšu iestāžu kopsavilkuma datiem, atkal samazinot galveno monetāro rādītāju līmeni.
Pievienots 2012 gada 24. martā | 1 komentārs
Februārī naudas piedāvājums mēreni palielinājās, pieaugot banku piesaistīto noguldījumu atlikumam, tostarp bankās atgriežoties daļai no pērnā gada nogalē apritē nonākušā paaugstinātā skaidrās naudas daudzuma. Līdz ar to, pēc janvāra sezonālā samazinājuma, kopējā naudas piedāvājuma apjoms pietuvojās augstajam 2011. gada decembra līmenim, noguldījumiem to jau pārsniedzot, bet skaidrās naudas pieprasījumam atrodoties zem tā. Kredītu atlikums turpināja samazināties, sarūkot gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību kreditēšanai, un kredītu sarukuma tempam gandrīz neatšķiroties no janvāra rādītāja.
Par autoru
Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes M ...
Vairāk
Reklāma