Valdis Zatlers
politika
Saskaņas centram ir jāstrādā valdībā
Pievienots 2011 gada 1. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Latvijas valsts ir tik stipra, cik saliedēta ir Latvijas tauta. Spēcīga Latvijas valsts ir mūsu pamatvērtība. Jau ilgu laiku to vājina etniskā sašķeltība un neuzticēšanās. Mēs ilgstoši tērējam enerģiju, meklējot iekšējus ienaidniekus, kamēr mūsu kaimiņi savā attīstībā virzās uz priekšu. Viens no Zatlera Reformu partijas pamatprincipiem ir nepārprotams uzstādījums – pārtraukt sabiedrības naida un nesaskaņu vairošanu un pārnest fokusu uz diskusiju par Latvijas nākotni un to, kā pārveidot valsti par tādu, kurā cilvēki grib dzīvot un audzināt bērnus.

Piedaloties Saeimas ārkārtas vēlēšanās, ZRP apsolīja aizstāvēt un īstenot reformas un veidot tiesisku valsti un saliedētu sabiedrību. Vēlēšanās ZRP guva nepārprotamu mandātu rīcībai valdībā, lai īstenotu nospraustos mērķus. Mēs apzināmies, ka izšķiršanās par valdības koalīcijas sastāvu ir liela atbildība, un jebkurš šāds lēmums nav nedz viegls, nedz vienkāršs.

Pēc 11. Saeimas vēlēšanām ZRP īstenoja pilnīgi jaunu praksi koalīcijas sarunu veidošanai. Esam veltījuši divas nedēļas, diskutējot par koalīcijas iespējām valdībā īstenot partiju priekšvēlēšanu programmas. Šajā konsultāciju gaitā esam sasnieguši būtisku progresu un varam konstatēt sekojošo.

ZRP neapšaubāmi atzīst, ka Vienotība ir tuvākais ideoloģiskais partneris ar pieredzi valsts pārvaldē un daudziem saskarsmes punktiem mūsu programmās.

Vienlaikus ZRP apzinās, ka mūsu izvirzītie reformu plāni ekonomikas, politiskās sistēmas, izglītības un citās jomās ir īstenojami tikai ar plaša vairākuma atbalstu Saeimā.

Sarunu rezultātā ZRP secināja, ka daļu programmatisko uzstādījumu ir iespējams vienlīdz labi īstenot koalīcijā ar Nacionālo apvienību un Saskaņas centru. Vienlaikus vairākos nozīmīgos jautājumos pastāv atšķirīgas iespējas. ZRP ekonomikas un izglītības programmas sadaļas ir daļēji iespējams īstenot koalīcijā ar Vienotību un Nacionālo apvienību, taču pilnvērtīgas reformas ir iespējamas plašākā koalīcijā. Savukārt vienas no prioritārajām ZRP programmas sadaļām – politiskās sistēmas reformas un sabiedrības saliedētības principus būs iespējams īstenot tieši koalīcijā ar Saskaņas centru.

ZRP vienmēr ir paudusi, ka mūsu mērķis ir Latvija kā stipra un tiesiska nacionāla valsts. Tāpēc sarunu gaitā esam ievērojuši jau iepriekš pasludinātos priekšnosacījumus sadarbībai ar Saskaņas centru: Latvijas okupācijas fakta un valstiskuma nepārtrauktības atzīšana, tiesiskuma principu ievērošana un atbildīga ekonomiskā politika. Mēs sagaidām neatgriezeniskus soļus no Saskaņas centra, kas skaidri apliecinās lojalitāti Latvijas valstij. Aizstāvot šīs pozīcijas sarunās ar Saskaņas centru, konstatējām šī politiskā spēka pausto gatavību konstruktīvi atbildēt uz šiem jautājumiem. Saskaņas centram jāatbrīvojas no interfrontes un komunistiskās partijas rēgiem, tāpat kā citām partijām jāatbrīvojas no iekšējā ienaidnieka meklēšanas.

Atcerēsimies, ka tieši etniskā sašķeltība ir kalpojusi par ideālu vidi oligarhiskajiem grupējumiem, izzogot valsti. Tiesiskums, caurspīdīga politika un taisnīgums ir sasniedzami tikai saliedētā sabiedrībā, kurā cilvēki spēj apvienoties kopīgo interešu īstenošanā. Šobrīd mums ir unikāla iespēja nojaukt etniskās neuzticēšanās mūri, lai veidotu vienotu tautu, kura īsteno varu neatkarīgajā Latvijas valstī. Plašai koalīcijai būs iespēja parādīt, ka visiem Latvijas pilsoņiem ir gan vienādas tiesības piedalīties valsts pārvaldīšanā, gan vienāda atbildība par Latvijas nākotni. Tāpēc mēs uzskatām, ka Saskaņas centram ir jāstrādā valdībā.

ZRP piedalījās vēlēšanās ar solījumu par jaunu sākumu. Saliedētas sabiedrības valdībā varētu un vajadzētu spēt strādāt gan Nacionālajai apvienībai, gan Saskaņas centram. Mēs apliecinām ZRP vēlmi un gatavību sadarboties gan ar Nacionālo apvienību, gan ar Saskaņas centru, taču diemžēl abi politiskie spēki ir devuši pietiekoši skaidrus signālus par nepārvaramām pretrunām.

ZRP apzinās sabiedrības viedokļa neviennozīmīgumu jautājumā par koalīcijas veidošanu ar Nacionālo Apvienību vai Saskaņas centru. Tajā pašā laikā – daudzi patiešām nozīmīgi lēmumi ir saskārušies ar lielu sākotnējo pretestību visos laikos. Tomēr tieši tie parasti ir lēmumi, kas devuši nepieciešamo impulsu sabiedrības attīstībai.

ZRP izsvērta situācijas analīze rāda, ka Latvijai šobrīd ir nepieciešams lēmums par Saskaņas centra aicināšanu valdībā. Plašā ZRP, Vienotības un Saskaņas centra koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu. Aicinām Valdi Dombrovski uzņemties šīs koalīcijas valdības vadīšanu!

ZRP līdz šim ir demonstrējis savu izlēmību un atšķirību no līdzšinējās politiskās kultūras. Tieši progresīvas, no aizspriedumiem brīvas domāšanas un saliedētības idejas dēļ ZRP spēj pieņemt šo Latvijas valsts pastāvēšanai tik nozīmīgo lēmumu.

Zatlera reformu partijas valdes lēmums


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Zatlera Reformu partijas līderis, LR 11. Saeimas ...
Vairāk
Reklāma